Arhiv UNS — Kultura

115. Сваде се две пиљарице на пијаци и једна другу назове свакојаким безчасним речима. На ту њихову ларму дође и полицај који их хтеде да развади. Ту се у исти мах десила и једна циганка која је све чула шта су ове једна другој казале, па онда рече к полицају: „Немојте их дирати господине, јер оне другог никог не вређају него само читају једна другој крштено писмо“.

116. У прошломе столећу при опсади града Хамбурга, буде код неког циганина сувачара један војник на квартиру, који му је сваким даном разне пакости чинио гди је год могао. Циганин не знајући већ шта ће с њиме, него оде генералу и тужи га овако: Ваша ексцеленција! Ја имам једног хулу војника који ми сваким даном разне пакости чини. Он је такав бесрамник, да ми се баш на праг по.. о, то сам како тако прогутао, али доцније ми је већу пакост учинио и по..о се у собу, и то сам прећутао и к’ себи примио, а сада ни мој сто од тога није чист остао и тамо се по .. о. То је већ за мене много. Ваша екселенција ми ту помоћи мора.

117. Страшна бура бацила је једном галију на мору. Сви који се на галији налажаху, изгубише наду, да ће се спасти, циганин служећи као матроз на истој галији, почне се Богу молити. Ал’ на мору бура све јаче беснијаше и присутнима све већи страх задаваше. Циганин пак мислећи да Бог ке може да чује његову молитву, од јаука и ларме, оде брже боље цеви, (са којом се може човек са човеком на великој даљини разговарати), те кроз исту стане викати и Богу се молити, да их избави од беде и невоље.

118. Свештеник неки сретне цигана пијаног и стане га псовати што се опио. А циган му рече : „Та зар је то каково зло опити се, та ја сам мислио да се тим путем може најлакше у рај доћи“. А поп га стане на то опет грдити и рече му: „Та како смеш на то и помислити, пасја веро циганска?" А циганин му одговори: „Та ја мислим, кад је човек пијан, добро спава, а ко спава тај не греши, а ко нкје грешник тај долази у царство небеско“.

119. Два убога цигана Станко и Ђука лежали су у једиој постељи. Чују крадљивца гди се кроз разбијен прозор

44