Arhiv UNS — Listovi osnovnih škola

ВЕСТИ ИЗ ШКОЛЕ

ХОР Пете основне школе из Тузле ради успешно под руководством наставника Владе Живановића.

СРЕДИНОМ септембра месеца ученици осковне школе „Вук Караџић” из Чачка посетили су изложбу нуклеарне енергије на београдском сајмишту. Поред овога они су били и у Сремским Карловцима.

Ружа Петровић,

i. VII

У ТОКУ прошле године у школи у Корбову одржано је више приредаба са лутријом. Од новца добијеног на лутрији учеиици су почели да зидају шупу.

Димитрије Барјактаревић

УЗ ПОМОЋ учитеља Радојка Грковића ученици основне школе у Горњем Милановцу основали су фото секцију која је опремљена свим потребним материјалом. Секција има преко двадесет активних чланова.

Љиљана Драгићевић

Ускоро ће ђаци основве школе у Петровцу на (ави добити павиљон који he се састојати из три ia машинске и столарске радионице и музнчке ie. Изградња павиљона је у току.

Душак Караџић,

НА СЕМИНАРУ

Добро се сећам. Вио је уторак. На знак школског звонцета устали смо и изишли на јутарњу фис културу. По завршетку Ј)искултуре наместцли cmq постељу и изишли у логор да почистимо двориште. Јутро је било тмурно и магловито. Облаци пуни кише. Свуда је тишина, само наш жагор у логору допире кроз мирну долину до Дрине, која ср усталасала од силних киша. Њени таласи ударају о сиве стене и запљускују својом сјајном пеном. Наша лица су била весела и ведра као летњи

дан зато јер смо се спремали на туристичко место Митровац. После дизаша заставе управитељ центра је рекао да ћемо кроз неколико минута кренути. Дошао је и тај моменат. Ми смо веселих лица кренули из логора. Уз 6Апутне и камените пределе одјекивала је песма и жагор ђака. Пут је био дуг и напоран. Са нестрпљењем смо чекали час састанка са друговима из Митровца. После три часа напорног путовања изишли смо на једну равницу обраслу боровим и јеловим стаблима. Затим смо наставили CBO.i пут кроз једну раскошну ливаду. Убрзо су се забелеле зграде овога места. Пред нас су изишле поворке ђака, омладине и васпитача да дочекају нас, непознате другове. Били смо радосни. Са њима смо били дуже времена; играли смо се и разговарали. После смо кренули натраг. другови са Митровца су нас испратили до Козје Стене.

Гордана Ерић,

Сеча Река

vn

JESENJE ТЕМЕ

Prošlo je leto puno igara i veselih čohanskih pesama. Došla je jesen pusta, lišće opada sa grana. čuje se žalosno graktanje vrana.

Slobodanka Marković,

VIII

»Đura Jakšić« čurug

НАШЕ УЧЕШЋЕ У ИЗГРАДЊИ СЕЛА

У селу Сечој Реци у току прошле године сви грађани, сељаци. наставнички колектив и ђаци организовали су радну акцију у изградњи школе и увођењу електричне струје, Планом је предвиђено да се изгради школа са више просторија. Ми ђач ци заједно са наставии-* цима радили смо на градилишту у слободном времену. Рад је био напоран. Од целог плана остварили смо већ једну шестину. Поред изградње школв учествовали смо при постављању бандера и затезању жице по селима. На-

Гордапа Ерић,

Сеча Река

УП

Две странице из малог дневника

Четвртак, 12 јул 1960 год. Лепо јунско јутро. Свежи зраци сунца купали су зелену природу. Осећа се свеж ваздух. Чувам овце у шљивару. За цело ово време занимала ме је мајка младих славујчића, која је вредно хранила своју децу. Среда, 6 август 1960 год. Устао сам рано. Чух грактање свраке. Знао сам да ће наићи она проклета жутојка лија.

Које ли ће пиле однети?, Нећу јој дати ниједо. Мислим шта ћу уради-. ти и на крају се смисл^х. Скупих неколико каменова и ставих крај једног гома па се сакрмх иза њега. Ето ти је она! Ускоро поче да јури кокошке и пилиће. Почех је гађати. Погодих је. ' Најзад оде без плена.

Љубомир Јевтић,

VIH

Багрдан

ДЕЧАК БЕЗ ДЕТИЊСТВА

(//) Божа Вођевић

Наадред лругови ... шпред, иацред, јуриш, јуриш, yipa, ура!!! B,paiH(Ky се чиши)Ло да се шума пролаила и да се повоао р‘3)ђа. Иза њеЈпавих леђа Д)р|уго(ВlИ су високо, n|p«iKio б|ук,о(внх KiP'OmißH, ве!ћ бацал« (б)омбе. Е<коплод(Н|рlале ciy тачдо »а оиом делу где с« неп|риlЈ!а/тељ иала)з(ио, а BipaMiKo је имао само ираане шшнжере; он почс H»HiMia гађати *Евп|р(иЈ!аlтеље, шј« су у naiHimиом стоаху, деле низ пздину, већ бежали. Друтони су нх сада тукли у леђа iH je№Hior по je№Hior »а земљу оба|р.а.\!И.

ТИ НЕ СМЕШ УМРЕТИ Брабгко је већ Кјапустко MiHTipiaл>ез и опет П|рви nipncKioHiKio Порп, моји је, 3i6or истека К|р®и, овес,т губио. ИзвуlК'ао је кашш mia својшх тропмзиlх naiHiTaiAoiHia и добро стегао l"le)piHt»y иагу иопод KOAeiHia. Све те >радн>е •oacio Поре BpaiHiK је 6tp-

зо, пажљиво и вешто o6aiß.\.aio, као неки и.скуони б‘oЛlНlИ'ч.а|р. У тренутку BpaiH.Ko примети »агле промене ка Пери, виде »aKio К)Оивтл.а очима и учини м,у се као д,а умвре. Као ч.кгра скочи и седе поред шегове главе коју подиже на овоје ташше бутмве. Дрелусао га, TaiMo-амо « кад виде да Пера нс долази овести, бр‘Иl3l»у у лудгчки плач и стаде на с.а® глас да виче: Друже, друже, ти »е смеш умрети, ти Moipiaim жшшети, «е дај се, другов!И су ту, ево i»x, долаае...

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ Већ су се бс)рци, а одмах зати,м и iKGiMaiHaiaiHtr, око ibkk окупили. Ианегкlаћењу шкје било Kpajia кад угледаше узбуфеног и 3iaijain'yipeiHioir B.ipaiHKa, снамо си|ћ,ушн-а -и шћућурена, без кошуље у јед|Н!ај дотраja лој потко!шуљ!И, «aa<o Пе|ру и н,адаље дјрм-уса, желећи да Miy повр-а-

тн свест. Свима би вејаово, откlуд се Браажо шнред Паре обрео, ©шј .„unpißitia” што је ј<ш јуче ааједно оа н>има у строју стауао и ј eu.iato за бјратовом пушкоим. Чудачу оосолшост донокле рав јлсни и Бршнасова »си.ешиа KiOiury.\>a којом је Периие раке стегао, ш одЈрпанм каетутић ккхји је уместо јастуЧlИ|ћа Пејри под гла®у ставко. Тамо, неколико коpai»a 01Д ПерИlна лежаја, 6hio је митраљез без иоедног шанжера.. Бо;рци и командагат су се трудил« да самга тај npnaoip одгоlнетну, јср је Браимо од силцог узбуђења потrny«6 зашемео. Наж>|Н десе-шк мгагаута Браико сс донекле np«6palo и као кроз сан чу да се друт с којим је дож!Иlвео п,р»о EiaTpeiHo к,рштен>е зо ве Пе|ро. Ето, мислио је, како га бсрба 3ia Tipera ома з|блlижгал,а са другом мојег до тада уопште иије noiSiHiaiuao м то ocefeaiH>e борбемог n|piKiiiaireA.c,Tßa о raeiniotaraiaTKiM друroiM иикад ra raraije шгауштало. Био је задопкољан што је исход те борбе по гаеп,рlи|јател>а бмо поpaaiara. О« и Пера са једгаим митраљезом м вежолико 6oimi6ik лик Вl№Д|к(рlалlИ су око дЕlа)десетаlк непр)ИlЈЈа/тел>|акlИlх ®o'јгаlиlка и два оф!КIЦИр« ДЕЧАКОВ РАПОРТ С«дећ'И TdKio, o6oipciHie главе ш caojiHiM KiotAeHMiMia., |раамlИlШљј,ућ)И о тој бо(р'бм, BpaiHiKO није еоећао n;pwtq.TCTao д)р|упо)В(а'. Внде,в.ШlИ то, јсдан од другова иу приђе « п,олаасо ш-астатом стаlвн му до зкаШа да се ту иоред '-шос и момамдант rliL\'3l3lH. Т рсбало бм, В€ЛИ. да му рспортираш. (Настапиће се)

SEKINA LUTKICA

Već gođinu đana uči Seka lutkicu da nauči pisati svu ćirilicu. Uči je I pričati čitat’, računat’, i koliko godina ima Sekin brat. АГ ništa ne vredi, Lutka samo ćuti i ništa ne marl što se Seka Ijuti.

Bosiljka Vuković,

VII-3

»Filip Višnjić« Šid

Zeka u torbi

Pieko polja, preko reka Brzo trči mali zeka. Video ga lovac pravi Pa u pušku metak stavi. Sad se stari lovac srnieši I <ш svoju torbu direši. Radostan je lovac stari Pa u torbu zeku stavi.

Budimir Jašić,

IV Vrčin

Купујте ичитајте сваког уторка ДЕЧЈЕ НОВИНЕ