Arhiv UNS — Listovi osnovnih škola

Две деценије од почетка револуције

Ове годипс ми славимо двадесет година од почетка револуиије, од почетка борбе за слободу- Прошло је већ две деценије, дваде*' сет година од 1941 годиие, од незаборавних датума 7 јула, 13 јула... Пре две деценије иарод м Комунистичка партија на челу са другом Титом пошли су Y одлучну борбу за бољи живот, за срећу и равноправност. Четири годиие воДила се крвава борба. Борба пролетера против освајача, пролетера против издајника, пролетера против глади, сурове зиме, смрти, тегоба. Све се борило мротнв пролетера, али пролетер је био y праву, био је несаломив зато је и победио. После четири године крваве борбе сунце је први пут засјало правим сјајом, засјало је поносно и гордо увеличавајући славу и победуДве деценије је прошло од почетка рата и револуцнје. Слобода је стигла. Радниици, народ, сви су весели. Из дана y дни расту нови градови, 'земља пролетера бива све богатија срећнија. Звезде на небу сјаје слободно светлим поносним сјајем. Ове годние се широм иаше земље одржавају многе свечанрсти y част захвалности палим друговима, y част слободе. Ми смо захвалнн палим друговима и никада нећемо забора** вити Пинкија, Марију Бурсаћ, Саву Ковачевића, Соњу Маринковић, Лолу и многе друге. Никада нећемо заборавити њихова дела и њихов одлучан дуД- Ми ћемо бити достојни, чврсто ћемо поћи њиховим стопама, бићемо им захвални Ми, пионири, данас живимо срећно, и наши очеви су ср.ећни јер су нам створили оно што су желели. Ми данас живимо весело, без тегоба и мука, Y3 пссму и смех. Срећни смо и кличемо: Живео друг Тито! Живеле земља пролетера! Живела слобода!

Тоиалов Васа,

Mlia

Тврђава

Тврђава прича Шужну причу о добу кога више нема, о догађајима теиисим и тужним који су данас успомена. О народу који је у срцу жељу за слободом крио, о народу који је плен Шуђинаца раније био Она је видела данак у крви, како Ша реч грозно звучи! Чула је јауке и врисак мајки IиШо раздире срце, кида га и мучи Чула је грмљавину топова Шешких, чула је прасак оружја свију, чуло је звуке војничких труба што песме о слободи вију. Тврђава прича тужну причу о добу кога више нема, о догађајима тешким и тужним који су данос сомо успомена.

Kocuiuh Мира

V6

NAROD - NEZNANI JUNAK

Ја гпаш jednog јипаћа. ]а гпаш jednog ve3ifeo§ neustrašivog borca, čijc ime i ргенћпе neđete naći u spisbovima heroja, niti na nadgrobnim bamenovima, Ја нпат jedno§ junaha koji u sebi sadrži hiljade života i hiljade smrti. Ia гпат jednog junaka u kome su živeli moji preci, u kome ja danas živim. Taj junak, taj isvrsnf heroj i podvižnik jeste moj narod. Nje** govo delo je zaista herojsko, njegovi beEbrojni podvizi nisu prestali, njegove pobede nisu bile i ostale na ratnim poljima, njegovim pobedama svedoci smo danas. ја sam srećan što doživljavam te pobede, što sam onaj koji Jh u izvesnoj meri ostvaruje- Ја sam srećan što sam deo tog vclikog neznanog junaka

Popović Branislav,

VII b.

ДЕЧIИ ЛИСТ

3