Arhiv UNS — Selo

КУЛЕН ДОНОСИ ДЕВИЗЕ

ШАМПИОН

Станко Бошњак из Винковаца, који је лане произвео три тоне кулена и продао сваки килограм по 5.000 динара, четири пута осваја шампионску титулу за свој спеии!алитет

ВЕОМА шшрееивно делује са својих 130 килограма, које иначе лако носи. Од аеговог погледа човек гохово да се уплаши. У стварп, сушта је супротност. Што се каже: душа од човека.

Има седморо деце. Када се објави овај текст, није искључено, можда ће се и увећати породица нашег домаћина, Његова супруга носи само дете. Станко Бошњак је приватни грађевинар из Винковаца, месар аматер. Познат је по томе што производи изврстан кулен. Ласкаву шампионску титулу освојио је 46-годишњи Славонац на такмичењима у Винковцима, Вуковару, Жупањи и Славонској Пожеги.. Колекција Станкових признања од тридесетих медаља, стечена на сајмовима и такмичењима, говори о мајсторлуку гајења свиња и изради овог домаћег специјалитета. С колена на колено Деда нашег домаћина зачео је тајну прављења овог домаћег специјалитета у породици Бошњак. Потом је ту умешност примењивао Станков отац. Станко Бошњак мајсторски прави кулен више од две деценије.

Шампионова намера је да се бави тим послом још дуго, чак и кад се пензионише. Истина, добио је и наследника у том помало пипавом послу. Његов син Виктор, деветнаестогодишњак, пољопривредни технкчар, ко. рача очевим стопама и прави кулен. Гостопримљиви југословенски првак поносно показује своју пушницу годишњег капацитета десет тона кулена и две хиљаде шунки; Унапред сам продао трогодишњу производњу кулена. Још нисам одредио овогодишњу цену, коЈа ће знатно надмашити ову из 1985. године. ОваЈ специЈалитет прави се од наЈбољег свињског меса (шунка, крмецадле, врат и део плећке). Од Једне свиње, обично старе годину и по, просечно тешке 150 до 200 килограма добиЈе се 20 кулена, сваки по два килограма. Станко је и гурман, прави дегустатор своје робе вансе-

ријског квалитета, што .је У првом реду мшпљења његових бројних муштерија у Београду, Загребу и Ријеци. У јеловнику чувених ресторана Четвороструки државни шампион произвео је прошле године три тоне кулена. Упркос папреној цеии, кулен Је напросто плануо. Килограм кулена стајао је 3.000 динара. По сопственом рецепту прави вшпе од десет врста кулена. Свакако најпознатији је славонско-сремски кулен, одомаћен у народној пракси, кога је Станко Бошњак оплеменио током две деценије. Трећгша његове прошлогодишње производње од које гурманима иде вода на уста, отишла Је на иностране трпезе. Кулеи Је већином продао за девизе. Купци су претежно нашн радници на привременом раду у Француској, Западној НемачкоЈ, Аустрији и ШваЈцарској. А пазарило се на Станковом кућном прагу!

Милоје МИЉЕВИЋ

Чехворострукп првак Југсславпје у пзради кулена: Станко Бстткак са игаом Викхорем

КУЛЕН ПО СТАНКУ

Добар кулен се не правп на брзину. Од припреме до употребе требало би да прође бар пет месеци На основу рецепта Станка Бошн.ака, који он не крије, произилази да свпња на дап пре клања мора да буде гладна. При клању, опет, требало би да се исцеди сва крв. Месо се пначе оставља да одстоји један дан. Потом се месо одваја од слашше и то тако што се ваде све жилице. Пошто се то све обавн, месо се оставља на косу површину, да би се оцедпло до следећег дана. Месо се потом самеље. На 100 кидограма млевеног меса дода се 800 грама сптно псецканог белог лука. У ту смешу убацује се кплограм слатке, бешрекорно чисте папрпке, која кулену даје боју. Том се смесом, пошто мешањем постаје јединствена, пунп свпњско слепо црево. Пветходно посољена црева, мора да одстоје тпи дана да се со не бп повукла из кулена. Такав кулен, којн се суши у сушници, мора да виси најмање два метра изнад ложшпта. Ложи се јасеново плп грабово дрво плн њпхова, потпуно сува, ппљевпна. Пламен у сушницн не сме да се претворп у јаку ватру јер би се због врелнне кулен почео да топи. Станкова пракса казује да је добро да се ложи у пушнпци у 13 до 20 наврата свакп други ли трећи даи. Кулен не сме да се пресушп јер бп оида био црн. После пупшпце, кулен се пребацује у просторију са довољно ваздуха и ту остаје четпри месеца. Тсушени спецпјалптет лакшп је за 40 одсто од свежег кулепа.

28