Arhiv UNS — Stari listovi — Bivša Jugoslavija

održala se velika prosvjedna skupština nacijonalističke omladine, iza koje su slijedile demonstracije. Demonstrante, same đake, kojih je moglo da bude oko 400, dočekalo je redarstvo na Sveučilišnom trgu i sa dva kordona, na početku Marovske i Frankopanske ulice, spriječilo im put u Ilicu i dalje. No možda je baš u toj nesreći bilo i nešto sreće po same demonstrante i karakter demonstracije; đaštvo se razbilo u nekoliko grupa, kušajući uzaludno da prokrči put sa više strana i tako je gotovo čitav jedan sat držalo u ne maloj uzbuni najglavnije dijelove Zagreba, čitavo njegovo središte. I čitavi jedan sat vodila se po ulicama i trgovima zagrebačkim jedna i ako vrlo čudna, a ono svakako nacijonalnija politika, no što je od uspostave ustava vodi naš Sabor. Djaštvo, koje se, kao na skupštini tako i u demonstraciji postavilo nad stranačke interese, ujedinivši se barem za onaj čas u najvišoj nacijonalnoj misli pravedničkog prosvjedovanja, kušalo je energično ali uzaludno da nekoliko puta razbije kordone redara. Redarstvo se pokazalo sasvim kao u nekom nezamišljenom dobu obereuvajevskog komesarijata, vadeći sablje, spremno da ili polupa na glavama sveučilištaraca, a na uglu Dalmatinske ulice, kad su demonstranti htjeli da prosvjeduju pod talijanskim konzulatom, detektivi su se mašali za žep, mahali mesarskim toljagama po zraku, i gromornim glasom prijetili, da će pucati! Pojmljivo je, da je u takvim okolnostima bilo upravo paničkih časova, i bila je u Ilici opasnost, da okonjeni redari pregaze na trotoaru nekoliko omladinaca, a pred Univerzom u jednom najburnijem darmaru, redarstvo je počelo golim sabljama da juriša na omladinu, koja je nespremna i iznenađena počela da bježi Univerzi. Na jučerašnjoj demonstraciji, pokazalo se i opet. da je Zagreb na dnu nacijonalnog i kul-

lurnog osjećanja i shvatanja, i da se najuspješnija politika na ulici ne može zamisliti bez radništva, koje je kao i seljaštvo srčika ma kojeg bilo naroda. U jučerašnjem značajnom događaju, radništvo nije vidjelo ništa osim ekskluzivno nacijonalne stvari bez i primjese socijalnog smisla, pa nam i ovo pored drugih primjera, o kojima ćemo već govoriti, dokazuje, da se svi dublji i radikalnije nacijonalni pokreti, trebaju koncepirati i sa socijalnog gledišta, ako se već teži potpunosti preokreta stvari i neminovnom uspjehu. Zatim, građanstvo je zagrebačko bilo juče sasvim pasivno, ono se prosto cinički zabavljalo gledajući kinematograf trčanja, deranja, vikanja, apšenja na ulici, besplatno, sa prozora kavana i trotoara, i to nam nalaže, da ostanemo ovdje, gdje je nas i našega rada više nego ikada i ičesa potrebnije. No što je najinteresantnije, kod jučerašnjih su uličnih prosvjeda pali povici osim protiv talijanaške bagre i za slavenstvo Trsta, protiv Zagreba. Klicalo se nekoliko puta: Dolje Zagreb! Dolje svinjski Zagreb! Dolje cinički Zagreb! Uapšen je nacijonalisla Roth, koji je, dok su ga stražari vodili, svejedno mahao kroz Ilicu štapom i klicao slavenstvu Trsta. Ma koliko se na jučerašnjoj skupštini naglasilo vanstranačko poimanje prosvjeda, svejedno je na ulici kod demonstracija vladala izvjesna nekompaktnost i raskidanost među omladinom. I ako je to jučer slučajno dobro došlo, nužno je, da toga ne bude kod većih i dubljih iskaza na ulici, koji bi s vremenom imali doći, nego da u tim izvanrednim časovima svom omladinom zavlada jedna ista misao, jedna te ista duša, u jednome istome tijelu. I gole sablje i prijetnje revolverom i nasrtanje konja na trotoare, ništa tada ne će pomoći.

Uredništvu su stigle na prikaz i ocjenu ove knjige: Zvonko Milković: Pjesme. Zagreb 1914. Mirko Breyer ; cijena; 2 K. Jovan Skerlić : Knjige i pisci, VI. sv. Beograd 1913. Gece Kona ; cijena: 2 K. Milan Pribičević: Naš najveći junak. Rijeka 1913 —G. Trbojević; cijena o'so K. Emil Zola : Lurd, Moderna knjižnica, preveo Lj. W. Zagreb 1914. cijena I K. Ivo Cipiko: Utisci iz rata 1912. Sarajevo 1914. I. G, Gjurgjević; cijena’ 120 K. Gabriele D’ Annunzio I. Episkop (s predg. V. Cerjne). Zagreb 1914. Moderna Knjižnica; cijena 1 K. Aleksa Santić : Na starim ognjištima. Mostar 1913. Trifko Dudić; cijena 1 K. Stepnjak : Podzemna Rusija. Zagreb 1914. Moderna knjižnica ; cijena : 1 K.

39