Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

106 __Архив за историју српске православне карловачке митрополије

5 7

Обисепз ћађе 1ећ пеп бегена пасћ Чет АПегтћбсћајеп Вејећ 5-г Мајезћа! ђекапп! сетасћ,, уејсће уоп деп Вепсћјеп, фе З1е пасћ тег озјетабјеп Везшттипо бег фе Гаре Гћтез Сезећано етпаизепдеп ћабеп, дЧштећ Фе РонхтеућојајеНе 2иг Кеппт55 5-т Мајезга! 21 Коттеп, па ејсће Фигсћ Фе Нипвапзеће Ноапдеу ипа Зтанћанегсу_ 21 Јашеп ћађеп.

Млеп 4. 4. Магх, 1810.

За љубав оних поштованих читалаца, који не знају немачки, изнимно доносимо и превод овог акта.

„Његово Величанство је при Вашем именовању за кр. саветника и главног школског надзорника изволело дати познати, да Ви поред свог јавног одређења (звања) имате још и одређење, да њему преко дворске полицајне власти подносите и опажања, која ћете својим сталним путовањем по војеној крајини и иначе по Угарској имати прилике чинити.

Према томе Вам се следеће ради Вашег равнања саопћује:

54

Своју пажњу имате на све обратити што је за државну управу од ма какве користи, а што би исту, када би то сазнала, побудило да издаје одредбе и чини нужне кораке.

Предмети су тако разноврсни и различити, да заиста није могуће овде их све редом набројати. Расположење народно у Угарској и војеној крајини, расположење разних сталежа, особито свештенства, њихових присталица, њихове наде и жеље, понашање чиновника у колико се са законима и државном управом слаже, тајне, по државу штетне везе, иноземни утецај на разне народне и свештеничке класе, у кратко све, што је из полицајних обзира важно, заслужује сву Вашу пажњу.

Ви ћете своју пажњу

% 52.

и на иноземство продужити и гледати да испитате помоћу расположивим Вам средствима, шта се збива у суседној илирској про_винцији (у то је доба Хрватска спадала под Французе) шта у турским страним земљама, да ли се тамо што за Аустрију штетно подузима, и да ли се са овостраним поданицима склапају и одржавају везе које могу штетне бити, какав утисак чине на поданике нова уређења у Илирској провинцији, и да ли се код тих подржавају исте наде и жеље.

8 8.

Будући да је грчко несједињено свештенство — стално показивало наклоност према Русији, гледаћете да изнађете, које личности из вишег свештенства су нарочито русофили, и да ли можда у каквој ужој вези с Русијом, или с дипломатским или другим каквим лицима из те земље стоје.

8 4. Гледаћете даље да сазнате какав ће утисак одредба државе на духове илирско-влашке нације учинити; у колико их она као и