Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

2

А

| | |

1:

120 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

ПОСТАВЉАЊЕ

владике будимског Василија Димитријевића за домостроитеља београдекокарловачке резиденције.

Ми смо у чланку: „Ко је постављао администраторе митрополије Карловачке од 1707—1912“%> (в. 3. бр. „Архива“ за 0. г.) навели, како су после смрти митрополита Мојсија Петровића остале владике водиле борбу с наметнутим администратором Николом Димитријевићем, владиком темишварским, и како га нису признавали за администратора.

По смрти Мојсијевој, искао је народ и епископат да се сабор ради избора новог митрополита држи у Београду; па кад круна није то допустила, него одредила да се држи у Карловцима, искупљене владике и неки народни прваци донеше ово решење — закључак:

„Какоти небмвши цесарскзи дворђ допвстич собора вђ резиденши Архјепископскон бблградскон,“) тако и невозможно посмотртхом инако сотворити да би единомв и тамо вљ Бблградћ и здћ вђ Карловцих фколо собора дблђ народних бреждати, сего ради Мин долв подписати обштим согласјем %молихом господина Васила Димитрзевича епископа б%димскаго до собора и около собора вљ дЂблћ таковом домостроена находитиси и вђ коего лбчше извћстје рвками подписвем и печати потверждвем.

8 Карловци дек. 15. 1730.

М. П. Викенте Јоаннович с. р. Њ Никифор Стефанович с. р. 2 Мадим Несторович с. р.

3: Висартон Паулович с. р. – Тсаа Антонович с. р. (Печати су владичански осим Висаријонов црни, а Висаријонов црвен). Таковђ Радзшевичб. с. р.

МЕ. Живанљ Зорић с. р. мбркапетан

М. П. Вук Исаковић с. р.

обр капетан

МО. Школа Штрба с. р. капетан

М7Н. Давид кнез карловачки с ешкути

МЕ. Петарђ кнезђ из Ирига са ешкути.

ж У ж

Ове су владике остале у Карловцима све до отварања сабора, који је отворен био 26. фебруара 1781. па су и на сабору били.

не И (Ен

#) Из овог се види да су народни сабори држани у митрополитској резиденцији.

овна