Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

126 __Архив за историју српске православне Карловачке митрополије

купа Стефана (Љубибратића) постављен за обштаго духовника, и епискупом Алексием (Андрејсвићем) потвержден на духовенство и ниње в том пребивает, такожде и јему творит јакоже предрехом више в седмом пункту.

9. В монастиру стоит и правление дел епискупских творит и свјаштенство и Христијани нему на суд долазећи, не мали трошак сиромашном монастиру из тога наносит се, а неће у Костајници гдје јест епискупски престол, где му ваше Архипастирство и тишете. С тога јест и уљезао Патачић у двор епискупски, будући да га је пуста нашао, из коего море и што горше бити от они стојећи наши врази унијати.

10. Коње епискупске на мунти продао, кое како он знает, али што је купио један али два шокачка официра коње пак кад ће седлати, не вели: доведи дората али халата, но овако вели: ходи слуго фришко оседлај владику, али исчеши. О јадно поругание наше, Но ваше архипастирство како вас јест Бог ва всем промотритеља и управитеља поставио, тако во всем промотрите и јего за все питајте и јакоже вјесте накажите и научите и нами здјешним слово научителное благословенија пришлите, да јего држати се будемо, и аште јего арх. в. ненакажете и неутвердите да оставит се више споменутих дел, то лучше јест всем нам из монастира изити, или јему саму, нежели сварливо помежду себе живети и лаживо творити.

А и во всем јему Григорис монах наш јест садружник, понеже јединиа веси и вароши јесу и рождениа и васпитаниа и паки преваручуемо арх. в. сами промотрите и за монастир наш и за здјешње свјаштенство и за христијане, неуздајте се у њега нити герујте информации његовој, понеже никое пленипотенцие от сјуду неимат, него ако би је сам себи писао како је он знао и подписивао кога је он хотио подписати. Но сиве имеет атестацију за службе преждње свјаштеническе и препоруку ва архипастирство ваше. И имеет копију от чести писма наших монастирских, такожде и копију од писма обоих блаженопочивших господе архиепискупа, за коју обоја архипастирству вашему са честију свјатују обитељ преворучуемо у милост призрениа архипастирских очесах ваших, в коим окончаемо и остаемо заповести и благословениа арх. в. ожидаемо и јесмо чада и раби и всегдашни и умилни богомолци:

1750. Јуниа 20. в' монастирје Комоговини

монастира Комоговине Дијонисије јрм. наместник Мојсеј јеромонах Максим монах + Петроние јрм. Теодор ,„ Макарие јрм. М. П.

и спрочим зде неприпетившихсе братством нашим.

„Архив“ излази месечно на два табака. Цена му је на годину за Аустро-Угарску 6 К., на по године 3 К, за остале земље на годину 8 К, на по године 4 К. — Вересије нема. — Писма плаћена шиљу се уреднику. — Не плаћена се писма не примају. — Рукописи се не враћају.

Српска Манастирска Штампарија у Ср. Карловцима. 1912.—325.

4 4 4 4 ј | У

; ан асаакае ада Ела ње а о а