Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 287

званиа пришел јест, и понизно просил јест како отца игумана такожде и проче братство, что би јего примили ва општество свое и постриг иночества да примит равно с братством прочим; потом отец игумен наш и проче братство јему говорили сиге: отец Ексарх идите ви паки г. Епископу и будите јему уповиновен, понеже когда неможеш једном архиереју во повиновеним и послушании бити, то како худост монастирску и трпление наименшаго од братие подлешти можеш.

Он же паки начат са клетвоју ротити се и клети се, јако да васакују службу монастирску и трпение и поношение и прочаја подлешти доброхотно без вејакаго роптаниа хоштет.

Тогда отец игумен и проче братство јего понудивше да пребудет за некое време во монастиру ва искушеним, и да искушает себе сам, и аште покажет се во искушении и ва трпении добар, по том и в постриг иночества цело по уставу монастирском примити јего хоштет.

Потом он једин с јединим братом нашим ваниде ва церков и своеволно руке на свјатое еванћелие возложи и јурамент положи да хоштет ва всаком трпении и искушении пребивати даже и до совершенаго постриженија, он же будући јеште и непостригао се јест, просто решти нити се покалућерио нити имена перваго своего премиенио, нити доста различних преждних дјел оставио неких своих непостојаних кои се от чести разумјети могут.

1. чловек јест се осверепио и разјарио и не држи нити млађега нит стариега нити жива код себе може бити да се распаљуе множеством богатства понеже и много житием хвалит се имением.

2. Глобител зело во епархии и глоби како епискупски на вашу страну приход, такожде и монастирску милостињу, сарандаре и прочи приход и све трпа пода се неправо.

3. Билисмо га поставили намјестником једног лета тогда ние рачуна право издал, него штосмо га на рачуну нашли да је при њем монастирског остало, то јест милостиње и прихода непотрошенога то неда нити је покоран.

4. У својој ћелии по себи заметнуо маћупницу и наћве и трапезу и јеште житницу во подруму, а у општу трапезу не ће да иде но јеште из монастира и не хотеште изискава и узима порцију.

5. Јеште кад се трактира во келии, неправедним стежанием, овако братству говори: нека кои запне са мном ако може, а из тога излази јерес и расколство трапезе монастирске.

6. Братију помежду се свађа и јазбу наноси, а наипаче повасе дни безчасти, что би дужан он таково дело био добре управљати и строити.

4. 25 лиета има како јест отец игумен Рафаил на игуменство постављен, и јест и ниње, а он му таково безчастие чини и с недију говорећи валаже ва уста что неби чловек рад на папучи носити, что је ружно и уписати.

8. Стари духовник Стефан рукоположен епискупом свјатопочившим Никанором (Димитријевићем) на свјаштенство, а от епи-