Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 259

моје куће никакову учинити такову ексекуцију, него, ако што има тражити, када ја дођем, можемо се разговорити, аколи му није можно то чекати, нека ми пише, аколи и то није му по вољи нека тражи другим путем а не тим. Иначебо што код моје куће учини то ће мени учинити.

ја сутра полазим у Даљ от стране Г. Митрополита мојего прешчедраго благодјетеља, и мислим се тамо николико дана находити а када се вратим свернућу се у Нештин, које мислим да ће бити у другу недељу или понедељник. По тому на скоро време мислим у Нови Сад доћи, и ако можно буде у Кулпин, аколи никако не буде можно, молићу вас да дођете у Нови Сад, са О. Филипом да се разговоримо. В прочем вас братски совјетујем да чувате здравје ваше и да често питате доктора каља ли вам кров пуштати да несрећни не будете. Ново што се тамо находи то и овуда, друго вам немам ништа писати, Сави сам посло оно 10 + што сте по Г. Стефану Радонићу послали до мене. Он мени никада ништа не пише развје кад има нужду от новаца, скоро сам јего рекомендиро код обристера, и мислим да будушчим аванчаментом хоће аванчирати. Но и код их сада су велика замушченија и урежденија, Сија јављаја, и цјелуја вас, усердијем пребивам мојего Брата | нижајши слуга и брат Стеф. от Стратимировић, с. р. : Архимандрит Крушедолски В Карлов. 9. Јунија 1785. Р. 5. Ево ја вас пуним папиром задужи, да видим хоћете ли ви мене.

У. (Георгију Стратимировићу.)

Љубезни Брате Георгије "и љубезна Сестро Саро!

Ваше писаније примио јесам, и сљедујушчими вами отвјетствују. ја сам данас писо Г. Стевану Радонићу, и совјетово сам јему да гледи да се с вами љубовно проесапи и намири, мислим да ће ме послушати. Такођер и ви гледајте те се без процеса намирите, јер знате да процес, и бригу даје и трошак изискује. За коње што пишете да се овамо горе продаду, гледајте, јер овамо горе док ји пошљете изискује трошка, а коњи су свуда скупи, може ји и ту добро продати. Гледајте те тако се водите да вам се људи не подсмјеју. Најпаче ти, сестро Саро, питај Георгија у свему, а ти брате буди њој пријатељ како что си рад да и теби други буде. Ја сам слаба здравља, от ономадне сам кров пљуво, Бог зна шта ће бити, за сада Богу се молим, да Бод здравље даде. Вами же препоручујем, да се трудите и радите и да се пазите, јер видите на чему сте остали. За почившега брата Прокопија четрдесетницу јесам совершио, које вам је можебити пријатељ Тоша јавио, и проча хоћу совершити о том бригу нећете имати. Када ће моје пришествије тамо бити, то не знам: Но хоћу вами напред јавити кад пођем. Међутим препоручујем вас заштишченију Божију и јесам ваш

искрени брат Стеф. от Стратимировић, с. р.

Епископ. В Сентандреји

18. Августа 1787.