Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске прав славне карловачке митрополије 267

листу великога формата и још један циркулар од 8. јан, 1705 на влашком језику. Како су ове ствари доспеле у Врдник, сам Бог зна! Добротом пречасног г. пароха боровског Вељка Лукића дошли смо још у Мају 1907. до ускршњег поздрава Ненадовићева од 31.

Марта 1753. што га је упутио владици Пакрачком Софронију, свештенству и народу његове епархије.

Овај је поздрав написан на 2 листа велика формата.

Ако би ко наишао још на овакове поздраве, добро би учинио да нам то достави, или објави у ком другом листу.

Но није митрополит Ненадовић упућивао само своје посланице о реченим данима, он је и иначе често врло важне посланице упућивао на свештенство и народ.

А особито су му значајне и поучне оне, у којима је говорио о важности школа и позивао свештенство и народ да шиљу децу у школе и да подижу школе.

Вредно би било, да као што је г. Остојић изнашао и обело-

данио Ненадовићеве циркуларе управљене на манастире, да се нађе _ неко да изнађе и обелодани и све оне, које је упућивао на општине и свештенство. |. __ По нашим општинама још се могу наћи стари циркуларни протоколи из доба Ненадовића, које би требало на једно место скупити и, дати их једном одбору да их прегледи и из њих састави списак.

Ову би ствар требао да узме на себе св. Архијерејски Синод па да он изабере људе за исти одбор, и то такве, који би тај посао и знали и хтели урадити, а не да у њега изабере и такве, који ће само једну титулу у својој титулатури имати више. -

Чује се — јер званично није објављено — да је св. Арх. Синод изабрао више одбора, но „каја полза“, кад ми од тих одбора не видимо рада !

Ако ико, митрополит је Ненадовић заслужио да му данашњи нараштај бар сазна по кратком садржају колико је и каквих је он све упутио на свештенство, калуђере и народ посланица, кад већ не ћемо да их издамо.

Прејемници Ненадовићеви и, сами су упућивали свештенству и народу сличне посланице.

· Вредно је наспоменути да је прејемник Ненадовићев, митрополит Јован Ђорђевић упутио пред ускршњи пост 25. феб. 1770. посланицу на свештенство и народ, и то од речи до речи ону, коју је Ненадовић упутио био под 17. Јан. 1763. —- не рекавши да је она Ненадовићева.

Доцније, а и данашњим даном наши Архијереји упућују само пред Божић своје посланице, у којима се обично с малим изузетком говори о важности божићњег празника.

О посланицама пред почетак великог поста не ма данас ни спомена, а и нашто, кад данас не само да нема духовних отаца исповедника —, и да се не води брига о исповеди, него н. пр. у седишту карловачке митрополије окружни прота не доспеде да

овамо од 1910. одреди и одржи свештеничку исповест, аи те