Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

270 Крхив за историју српске правоблавне карловачке митрополије

Но сви отци и матери своју домовну чељад приљежно настављајте, сами не лените се отходити, и их к духовнику отводити.

јегдаже от духовника исходите с исповједи, исполњајте без сваког отложенија наложене вам епитимие, и у напред уклањајте сја от зла, и творите благо, зане Христос спас чрез духовнике рече вам: се здрав бил јеси, к тому не согрјешај, да не горше что тебје будет.

На таковое потом ваше христианское предуготовление призрјев Господ, достојних вас сотворит неоцјененија трапези своеја. Наше же архепастирское благословение во вас преизобиловати будет.

К сему посланаго сего вам духовнаго отца, благопријатно христианским конаком, подвозом и милосницом неотрицајте.

Дано в нашеј Архиспископско Патријарашеској резиденции карловачкој, февр. 25. дне 1743. Года.

М. П. Арсениј Четвртиј 6: 2 а пао ЊЕ =

МЕШОВИТИ СТАЛНИ САВЕТ У ЦАРИГРАДСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ.

Вођа либералне странке и управник „Браника“ г. др. М. · Полит, не једном је у „Бранику“ сравњивао наше централне власти: саборски одбор, митрополитски и школски савет, са мешовитим сталним Саветом у цариградској Патријаршији.

Тако је н. пр. у 174. бр. „Браника“ за 1912. рекао: „— — Оно, што је у четворопрестолним патријаршијама наше источне цркве Мешовити Савет, то је баш у нашем санкционисаном саборском устројству од 14./5. 1875. саборски одбор, митрополитски савет н школски савет, са односним нижим властима. Ту је баш изражено заједнички рад духовнога и световњачкога елемента онако, као што то захтева наша источна црква“.

Како је и ова тврдња Политова, као и многе друге не само његове, него и осталих страначких вођа, који се годинама истичу као народне вође на народно-црквеним саборима, погрешна, због чега и пропустисмо преко 40 година у међусобној борби, то са јерархијом и државном влашћу, то поједине странке — због фразастих програма! — између себе, потрошивши за то време силне стотине хиљада круна које на саборисање, које на зборове, а дами не спомињемо силан новац што је пропао по општинама несавесним руковањем и лабавом страначком контролом, без да бесмо у стању за тако дуго време средити и уредити своју црквено-народну автономију, коју средише сретно браћа Румуни на своме сабору за цигла четир дана — у четир саборске седнице; — с тога ћемо овде да изнесемо устројство поменутог мешовитог Савета у цариградској Патријаршији.

То чинимо и с тога, да види наш свет — који "хоће да увиди и, коме није страначка страст помрачила ум да није у стању расудити шта је право и корисно —, с како се мало знања водила код нас годинама црквено-народна политика, и то не с постојећим чи-