Balkanski rat

Сграна 34

БАЛКАНСКИ РАТ

Број 3

Краљевнћ Ђорђе

На засебној страни данашњи број украшујемо ликом витешког краљевића Ђорђа, који је у тродневној крвавој битољској битци показао, да је достојан унук Вож дов и да и у њему струји крв хероја тополскога КараЂорђа бесмртно^а: У битцн на Битол>у краљсвић Ђорђе је неустрашимо летео тамо где је најопасније и неједанпут нашао се у кишп непријатељских куршума. Али је јунак добре Среће био и нијс нигде ни окрзн^т. Куршуми су га шгеДили али су га ратни штрапаци бацилп у постељу у којој је прележао тежак тифус, од кога се већ придитао и сада се добро осећа. Када се ово дана у једном ужем друштву, у коме је био и Краљевић, повсо разговор о његовом јуначком држању пред непријатељем на Битољу краљевић се бранио од тих нохвала и рскао : — 'V 011 (Ш(! рпту СШЈ С.Џ ПрШПЛИ С1ЈОЈ1Ј Д1ЈЈКНОСТ кано ааља ч пе могу се појединца истацаги испрсд остадих Сјји од најиише т воЈСкоао/,в до посдедљегредоиа биди су сиесии сооје дужносгн и снп су је оршчди са самопрегоревањем. У тсме дежи наш успех! У току разговора краљевпћ познат са своје искренссти, нлеменитог срца и кавпљерства када се повела реч о протпвнику, није се устезао, да и њему призна, што му припада, па је рекао, да су св и у овом рату цраеи Турци показади и јунаци и канаљери. У почетку рата краљевић је био у штабу друге српке армије са којом је био све док она није упућена под Једрене. Тада је он преведен у штаб прве армије, са којом је наставио продирање до Битоља, где је заједно с осталим српским војницима са пуно самопожртвовања вршио своју српску и војничку дужносг и тамо на крвавом разбојишту оправдао онај глас и поверење, које је стекао у миру.

ое$т ! - БЛАГОЈЕ БРАНЧИЋ Довршено јс дело црославио... Петвековно је слободио робљо, Освећено је Косово равио : Прошлости светле дрно нам гробл>о .. Оборен лежи Аоијат горди, Пвроиа таите србинској ђорди, Хој, клишт вило српских Дубрава: Осана ! Олава! 0 како годе слободе зраци, Нека су свете голоме жртве ! Хвала вам браћо, хвала јуиаци, .ТВубимо ж.иво, славимо мртво... Велп.ко опет Српетво је мало Врлинама је грехе онрало Одјекни и ти Адријо плава Осана ! Слава ! Слободе град се у крви зида И сад је таква просвета вајна. Јунаштво, слога ланцс раскида... Ипак и ђаво моћ је потајна. Хој, коло среће, зашто си стало ? Та Србин иште још еамо мало. Онде би песма јекнула права: Осана ! Слава ! Новн Бад.

0 крновској бнтцн — ИЗ ДВЕВНИКА ЈЕДНОГ ВЕТЕРИНАРА Читао сам доста о овој крвавој и славној битци о којој се тако много пише, али нигде не нађох да се износи објективан и танап онис целе битке од почетка до краја. Сћакн ппше о сзојој околинн. У осталом то је сасвим обична појава. Доцније историја учиниће своје. Решио сам се, да иа основу својих забележака пзпесем неке нодатке, којијпш иигде нису лубликоваии, а који су од нарочнте вредности. Ја ћу за сада, изнети укратко рад моје околине -- коњичке дивизнје о којој се тако мало говори. И) ко јих разлгга? То знају они који су до сада писали о кумановској битци. — Из ових кратких забележака даће се впдети да о тој моћној јединнцн треба миого више проговорити и са мнсго — много више поштс.вања.

10. октобра освапула ]е на кумановскпм полоЈкајима цела коњидка дпвиз *ја под комшдом кнеза Арсепа Карађорђевпћа, каја је те положаје заузела јога у очи тога дапа. Ицугра отпочела је борбг са далеко падмоћнијим непријатељзм. Сјахавши за б орбу пешке, коњапици су се очајно борили и уз прппомоћ коњичке артилерије старали су се да одрже овз важне положаје до доласка дунавске дивизије. То су и успели! Са ретким поЈкртвовањем и смелом храброшћу ти су положлји сачуваии до доласка дупавске дпвизије, чији су редови смепули заморшу и проређоцу коњичку дивпзпју. Прикупл>С'на коњичка дивизпј а служила је по том као резерва и бпла је по.тројепа одмах изп првих положај ч 1 Шга би бпло да је коњичка дивизпја ОДСТуПИЛа С1 ових положаја или да гх није на време заузела? Ово је питање о коме треба здраво и зрело прсмислитн. Ово су били драгоцепи и судбопосни положаји, што се дгцније и показало.

Целонупна српска арппКкалкоњпца

Постројена цела коњичка дивизија при прелазу границе На крилу је четврти коњички пук са својим врсним командантом коњичким мајором Јевремом Лазићем. До њега се види на коњу командир четвртог ескадрона коњички кзпетан прве класе Милан Рафајловић, који је са својим ескадроном у најкритичнијем моменту ступио у борзу на Куманову и помогао, да се одржи лево крило.