Balkanski rat

Број 7

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 109

Јвдан део чаршнј е у Прнјешу свог оштрог бајонета са слободом донела у ове крајеве и равноправност свију и свакога без обзира на веру, народност, имућство. Друга слика представља једну групу српских официра и војника, који су снимљени у моменту, када су ушли у Пријепоље и у њему прокламовали власт Краљевине Србије Ту част да заузме Пријепоље доживео је храбри резервни пешадијски поручник д-р Драгиша М. Ђурић, професор Универзитета, протов син. Филозоф, који се одушевљавао у миру за једнакост, братство и слободу целога света у овом рагу показао се и као и родољуб, који је у стању за Србинове идеале и живот свој да положи Улазећи са својом четом у Пријепољз д-ра Доагишу дочекало је све живо, што се српским именом крсти и српским идеалима заноси пред градом и док се од узвика мушкараца проламало небо дотле су врле пријеполЈСке Српкиње китиле цвећем Косовске осветнике, а њиховом командиру предали су диван венац мирисна цвећа у знак никад незаборавне захвалности и признања српској војспи. Хитри наш пријатељ г. Зиндовић својим апаратом снимиоје тај моменат и тиме је задужио и нас и будућност.

Нашн у Прнјепољу — За Балканскн Рат сннпно Д. Знндовић. —

Јаворска бригада, под командом пешадиског пуковника Миливоја Анђелковића, имала је задатак. да ослободи новопазарски санџак. Тај свој задатак, и ако је располагала са сразмерно малом снагом, Јаворска бригада је извршила на потпуно задовољство Врховне Команде. Са мало борбе и још мање жртава Јаворска је бригаду за мало дана прокламовала слободу и српску власг у Сјеници, Новој Вароши, Пријепољу, Прибоју и Пљевљу где су се састале и братске изгрлиле две српске војске, љути Шумадинци и силни Црногорци. У данашњем броју доносимо две слике из ових нових српских крајева, који еу насел>ени искључиво српским народом, од којих је приличан број Муслимана. Једна слика представља чаршију у Пријепољу Слика је најновији снимак нашег пријатеља и сарадника Д Зиндовића, и показује, како је у овој пријатној варошици понова настао живот мира, реда и рада. Свет хита улицама за послом, свак задовољан, јер нема од чега да преза и страхује, пошто је српска војска на врховима

Упазак српеке еејске у Прнјепоље

На Чукур-нвоии. — ПРЕ ПОЛА векдДанас када је дошпо време, да се обистине речи народног песника„Друмови ће пожељет Турака, ал’Турака ниђе бити неће“ (као господарађ право је, да се сетимо и скоре прошлости, која је још у свежој ' г спомени многих савременика- Ова слика представља моменат крвопролића на Чукур-чесми пре пола века. Из тога догађаја поиикла је слобода срнским градовима и Србија је без жртава очишћена од Турака, да се после пола века толико оснажи. да тиранију протера и слободу донесе свему Српству под Турском до Ђевђелије, Битоља, Лерина, Кроје, Елбасана, Драча и Прибоја. Овај моменат са Чукур-чесме снимљен је са слике пок. Кирила Кутлика, оснивача Српске Сликарске Школе.