Balkanski rat

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 465

Број 26

Грчки јунаци у Србнји - Бевград храни костн вбиовиоца Јеладе У српској престоници вечни сан почивају два велика сина пријатељског и савезничког нам грчког народа, два знаменита Јелина, два много заслужна радника на обновљењу нове Јеладе, данашње Велике Грчке, то је велики родољуб, песник и јунак Рига од Фере , кога су Турци посекли на Калемегдану и по коме је та улица добила његово име, а други је „неустрашими предводитељ народа у ратовима за ослобођење Грчке“ Ди митрије Чомис Наратасо. Гроб Риге од Фере је непознат а кости полковника Кара Тасе одмарају се под тешком мраморном плочом у српској земљи на врло угледном месту старога гробља код цркве Светога Марка. Над гробом јунака Кара-Тасе налази се врло леп мермерни споменик и испод њега велика мермерна плоча, на којима се још врло јасно чита ово:

Путниче, кад прођеш поред места овог Гроб овај поздрави, ту јунак почива. Јунак са бојишта великог и светог На ком се срећа Јеладе оснива. Па ако кад одеш и у оне стране Где но живе Грци, браћа удаљена, Кажи да јуначке знамо ценит ране И ова је земља крвљу избављена * Овде лежи полковник и каваљер ДимитриЈв Чомис Кара Тасо Неустрашими предводитељ народа У ратовима за ослобођење Грчке Родио се у Њагушти у Македонији 1798. а преселио се у вечност У Београду 20. окт 1861. год По заповести Књаза и Господара Српског Михаида М. Обреновића III Подигнут је овај спомен.

Као што се види Србија је увек достојно ценила велике синове Грчке и трудила се да им ода и своје признање.

~фг

Један ратнн ордонанс официр — Уз нашу слину У овоме броју доносимо слику резервног коњичког официра, капетана Саве Мрцајловића — ратника јер је он ту нашу скромну пажњу у пуној мери заслужио. У рату с Турцима био је на Куманову затим на Једрену. Одмах на Куманову видело се да је овај официр храбар, да је витез, да је јуначког соја. И у самом стрел>ачком строју није силазио с коња. За свој рад и храбро држање одликован је у првом рату чином капетана прве класе. сребрном колајном за храброст и бугарским Александровим орденом V степена са мачевима. У другом рату имао је част бити изабран и одређен за ратног ордонанс официра Краљевића Ђорђа. Познато је међутим учествовање Краљевићево у борбама а његов вернн ордонанс — официр пратио Гајеустопце.

Страни оФицнрн на бојноп пољу

Шпанскн н талијански војнн аташеји у Скопљу

Кретање наших победоносних армија пратили су војни изасланици свих већих европских земаља, који су се најласкгвије изразили о оцличним ратничким својствима дичних наших ратника. Наша данашња слика приказује два страна официра у нашем главноме стану. Снимак је учињен пред официрским домом у Скопља. На слици су маркиз Еспиноза, шпански војни аташе П), који је пратио српски експедициони кор под Скадар, ђенералштабни мајор граф Папа ди Костиљоле, талијански војни аташе (2) а са њима у друштву је наш артиљериски капетан Милан М. Кр. Ђорђевић, који је био придодит на службу представницима страних војсака нри њиховом обилажењу наших бојишга. Тапо... - Ј* Никалн Рпетнћу. поднаредннку, пнтотцу Војне Акадепнје. палом у Оор бн с Вуганпа Тамо где Вардар сад крваво тече И плаче над гробом изгинуле браће, Што падоше храбро бранећ’ земљу своју. Пао си и ти једно лепо вече Кб Србин, кб херој, у крзаву боју.... Тамо твоја мајка вечно поглед слаће, (Где леже хероји: јунак до јунака) И твој добри отац, и сестре и друзи: Нас ће тамо вући љубав силна, јака.... И кад нвеће вене и листају лузи; Вечно ће се сећат’ тебе твоји друзи!.. Свршиће се скоро ово грозно клање, И на месту крви изнићиће цвеће И на месту борбе и помамне смрти У новоме сјају зеленеће врти, Ливаде са цвећем и са сочном травом, Њиве посејане благородним класјем.... Али тебе више, више бити неће! ... Цвећем само биће окићена рака, И у хору чућеш ти, над твојом главом Песму захвалности слободних сељака, Васкрслога робља из таме и мрака!.. Ваљево, 14. јула 1913. г. Јов. Ј. БдОнћ