Balkanski rat

Страна 492

ВАЛКАНСКИ РАТ

ој

Нз српскв војске

Краљ ттац раздајв нове заетаве, које су овн победоносно пронепи од Једрена до Јадрана од Јавора до Солуна.

Предвиђено је да ће Бугари хтети по сваку цену управити главни напад на правац Криволак—Кавадар—При лип—Битољ и једним махом завладати свом Македонијом и спорну зону имати у својој државини, дакле имаги један взжан политички моменат у своју корист а сем тога и одвојити српску армију од грчке, Предвиђајући ту бугарску комбинацију наређено је да тимочка дивизија брани положај до последњег човека, ангажујући већи део бугарске снаге за себе И доиста, за 5 дана и 4 ноћи Бугари су даноноћно превлачили своје свеже трупе из Радовишта за Криволак и тако били у немогућности ла помажу трупе за Штип и Рајчански Рид И кад су Бугари својом јаком концентрацијом на Криволаку потисли Тимочку Дивизију, они су одмах после два дана ослабивши своје десно кркло на Рајчанском Риду, претрпели на и с т о м о г р о м а н пораз, који их је лишио и Штипа и Радовишта и Криволака. О ни су морали експресно да се говуку својој старој граници да им неби била отсечена отступница и цела армија заробљена. И тако је криволачка бугар ска победа, доНсла Бугарима губитак Македоније, а у лаворов вензц Рајчанске победе уплетена је равна половина крвавих лзво рових листака в/пезова тимоч:се дивизије 11 позива.

отерао у бегство. Тога истог дана и остале трупе ти мочке дивизије имале су борбе на Патрику и Гарвану. И од тога дана, пет пуних дана и четири ноћи водиле се непрекидно очајне борбе на целоме фронту 14 пук ове дивизије водио је очајну борбу 19. јуна, противу три бугарска пука — 21 27 и 28 пука — издржао три бугарска јуриша на бајонет и на четвртом јуришу после лавовске борбе је попустио. И тако на дан општег бугарског напада на целом фронту Тимочка Дивизија имала је свега два пука војске, измучене и исцрпљене петодневном и ноћмом не прекидном борбом, јср се на 14 пук, који је ноћу из међу 19 и 20 јуна сузбшен нзје могло нчшта иш врло мзло р чу, ати И та два мала проређена пука имала су ца излрже лавовску борбу против непријатеља, који је имао најмање шест пукова и то 9, 21, 27 и 28 друге тракијске дивизије и 11 и 32 прве бригаде треће балканскедивизије. Та борба била је у пуној мери џиновска борба Заповест је гласила: — „Браните до псследњег човека, до последње капи крви И од команданта дивизије пуковника Драгутина Милутиновића па до последњег редова, сваки је појединац иретстављао лава. Командант дивизије свих пет дана и ноћи био је непрекидно на положајима у стрељачким рововима. На дан одсудне борбе и те ноћи командант са целим својим штабом био је у киши куршума У једном моменту колебања наших трупа на центру командант дивизије лично је повео један батаљон у противнапад под пакленом в тром курш\ма митраљеза и шрапнела бугар ских и напад бугарски одбио Ачи свеколико ово над човечаиско напрезање ни,'е могло задржати огромну навалу три пута многобројнијег непријзтеља и Тимочка дивизија је отступила. Да би се могла схватити целокупна величина и значај Криволачке борбе ми ћемо изложити важне чињеница, које претстављају сву нану величину и сву ни штавност бугарску. Генијална памет руковаоца свих ратних операција из врховног штаба, одлично је познавала непријатеља Знала се грандоманија и мегаломанија бугарска, и ве што им је намештена замка у коју је бугарска армија слепо упала Познавајући Бугаре, наши су знали да ће они поћи не тамо где им стратегиска мудрост налаже, већ тамо где ће јефтино доћи до сензационих ефеката.

ВаЗДУХОПЛОВЕТВО » срвској војсцх - Пешадискн капетан Пилош Нпиђ, вођа нашег авијатичарског оделења Наша слика на страни 478 представља хангар, где су се наши државни питомци, официри и подофицири, обучили у вештини Лстења на аероплану по зраку Над хангаром се лепо види наш државни аероплан. Десно је у углу слика капетана Милоша Илића у официрском оделу. а лево његова слика, како седи на аероплану. Капстан Илић је познати наш спортиста. Од малена се он посветио гимнастици н годинама је био неуморни радмик и стуб београдског „Душана Силног“. Дипломирани је уч.итељ гимнастике, а занимао се и са другим спортовима. Као официр увек се одликовао приљежношћу тачношћу и савесношћу, те је међу дру. говима уживао увек симпатије, а поштовање код млађих Међу првим питомцима за авијатику био је и он0 великим успехом свршио је курс летења и у рату је чинио лепе услуге својим излетимз на аероплану на коме је неколико пута крстарио уходећи с успехом не пријатељске позиције. Капетан Илић је срчан, храбар и одушевљен српски официр, који је српској војсци служио на част и корист.