Balkanski rat

Број 34

У СЛИЦИ И №ЧИ

бграна 349

Нз живота заробљеника: Заробљвни бугарски војници у бвоградскопе граду припају ручак.

У борбама с Вутарима ми смо заробили зелики број њихових војника, нарочито из 13. и 26 пука њихове најбоље Рилске дивизије, која је била у саставу четврте бугарске Ковачевљзве армије. Ови су војници извршили мучки напад ноћу између 16 и 17 јуна, али када су пали ропства наши су са њима врло човечно поступали, испољавајући и ту величину душе српског народа, који је у овим ратовима исТакао све своје врлине, као неустрашимо храбар ратник, који смрт преЗире и не боји је се и као дуШеван човек према побеђеном противнику, у коме више није гледао непријатеља но — човека, у чијој је несрећи саучествовао. Наша слика представља живот заробљеника у београдскоме граду, из кога су отишли с хвалом на уснама за човекољубље и хуманосг српску.

6 > 0 <^

синоЗа V најбољим гоДинама и да Је пок Татпћ уМро пошто је послужпо Својој Отаубини и пошто је витео Србију онакву какву је нисмо впделп 500 година. Ј- Д р. Благоје НиколиЦ САНПТЕТСКИ ПУКОВНИК Ратне тегобе лишиле су срнску војску и овог одличног санитетског официра, који је, и ако слаб, ревно^сно вршио своју тешку дужност док под силним теретом и сам није пао, да му више није било помоћи. Свесен своје дужности и веран сво^ој лекарској заклетви д р Влагоје је у почетку српско турскога рата корисно послужио Огаџбини и оним њеним синовима Јунацима, који су у крвавпм борбама допали рана. Напорна служба га је изнурила, љегово нежно здравље је урнисано, али се он на све то није освртао догс га немилосрдна смрт нпје готово напрасно покосила. Ј- Д-р Стеван Матић ГАНИТЕТСКИ ПОТПУКОВНПГС Пошто је из гржао све штрапаце првога рата напрасно је у Зајечару 4. јануара 1913. преминуо санитетски потпуковник д-р Стевпн Матић , чије је тело пренето и сахрањено у Београцу. Био је спреман и савесан лекар, чија смрт значи осетан губитак.

Ј 4 МилуТИн Ценић, адвокат Јагодински адвокат МилутиН Ценић , који је ГгаО војни обвезник учесгвовао у походу прве армије чак до Битоља, подлегао је ратним тегобама и 13, новембра пре^ минуо у БитоЉу, где је и погребен Пок, Милутин био је од млађих школованих људи, који су искрено предани националној идеји, за коју је и свој младижпвот положио. СлавI им! ■ -; ћитем јунацн — Шивот за Српство рвзервнп наредник Ј- ПВТЗр Пшнћ Првога дана борбе на Битољу јуначком смрћу пао је, 4 новсмбра 1912. годпне одлични учитељ из Смр* дана, рсзервни пешадијски наредник Петар Пешић, водник у II пешадијском пуку другога позива Недићеве моравске дивизије. Пешић је учествовао у борбп на Мердарима, где је његов пук потиснуо Арнауте, одликовао се у битци код Кичева, одакле је, издржавши све тегобе једног величанственог и тешког војнога похода стигао на Витољ, где је смело, херојски вршто свој задатак и смрћу јунака пао од турске грапаге у очи дана када је деф лнитивио уншнтена она турска армија, која