Balkanski rat

Бј>о.С-ј8

'5' СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 597

}(аши јукаци Мајор Милутин Петковић Мајор Петковић је у оба рата учествзвао са VI пуком престолонаследника Александра и у свима борбама се видно истицао тејеуоба рата рањен. Одликован је з л а т н о м медаљом за храброст, а за други рат добио је највеће одликовање Карађорђеву Звезду са мачевима и почаствован је положајем Краљева ордонанс-официра. Као командант трећег батаљона VI. пука мајор Милутин је показ..о сву своју војничку вредност и личну храброст којом је своје војнике задивио. Петковић је један од најбољих из свога кола, он је војник којнм се српска војска може поносити. Поручник Јеротије Миливојевић Поручник Јеротије као водник у трећем пј ку првога позива учествовао јеусвнма борбама што их је с Турцима водила Прва Армија од преласка границе до Елбасана. Свуда се истицао својом присебношћу, па је такав био и у борбама с Бугарима. У српско-бугарском рату тешко је рањен шрапнелом у главу у борби на ГолакЧуки, кота 1551, 10. јула 1913. године.. Скоро полумртав пренет је у градску болницу у Скопље, одакле је после приличног опорављења 30. августа пренет возом у Београд у резервну болнику код Саборне Цркве. После дужег боловања, храбри поручник Јеротије, потпуно је оздравио и садајепонова готов, да у свако доба полети у крвав окршај за част и славу Отаџбине.

Санитетсна колона — Уз нашу слнку На'601. страни доносимо слику четири вредна српска војна службеника, који су ревношћу својом и неуморношћу на послу били од велике користи. На слици су командир резервни коњички капетан Миленко Чабрић, доктор Ј. Анђелковић, благајник Риста Т. Стевановић и комесар Бранко Бугарски, апотекар. Ова колона је свој задатак извршила на пуно задовољство претпостављених, а то је част лица, које наша слика представља.

Црногорци у рату — Подела, задатци и команда ?Врховни командант цриогорске војске Краљ Никола прелазећи прско уских граница Црне Горе поделио је своје соколове на три армије, које су биле овако распоређене: Источна војска под командом престолонаследника Данила са 23.000 војника, од тога 18.500 бораца, концентрисало се код Подгорице са задатком, да удари на утврђени Скадар наступајући северно од Скадарског Језера. Јужна војска под бригадиром Ђуровићем са 15.000 војника, а 12.500 бораца скупила се око Вир-Пазара у Црмници, да нападне Скадар наступајући јужном обалом Језера. Северна војска под командом бригадира Јанка Вукотића са 22.000 војника, а 18.000 бораца концентрисала се према Санџаку, да поседне Санџак и садејствује трупама наше Јаворске Бригаде и Ибарске Војске.

ИЗ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Наш тре!-и пазив у Гајечару.