Beogradske novine

Strana 4. Beograd, četvrtak Beogradske Novine 6. januara 1916.

Broi

Smještaj austro-ugarskih zarobljenika iz Srbije. i Lugano, 4. januara. ,,SecoIo“ javlja iz Rima: Do sada su iz Srbije svi austro-ugarski zarobljenici prevezeni na ostrvo A s i n a r a, gdje je za prijem i smještaj ovog transporta učinjeno sve što treba. ,,Ahilleion“ — srpska ratna boinica. Lugano, 4. januara. „Giornale d’ Italia“ javlja iz Atene, da su Englezi saopštili grčkoj vladi svoju odluku, da će posjesti „Ahilleion" na Krfu u korne će otvočiti bolnicu za srpske ranjenike. Petar Karagjorgjević ne ide u Atenu. K. B. Rim, 4. januara. „Giornale di Italia" j.vlji iz Atene, da se IV'tar Karagjorgjević u op.šte neće sastati sa grčkim kraljem Konstantiuom. Sfike. Vraćaju se, eno naši dolaze! Te sam rečenice cijelim putem slušao, od sela do sela. Kad ovako vraćeni iz „bežanije" u selo dogje, sleti ga sve i mlado i staro. Pripovijeda „zlo pa zlo“ — nigdje konaka, nigdje hljeba. A zašto sunasgonili. Kamo sreće, da sino kod kuće ostali. I počne propovjedati jade i patnje, koje su bjegunci proživljavali. Od vlasti svojih nikakve poinoći. Naši i njemački vojnici davali su im putem hljeba, da ne skapapavaju od gladi. Tragedije — na svakonr koraku — na svakom licu. Proklinje se politika — koja je zemlju u nesreću i bijedu strovalila — i ujedno se jedina samo molitva sluša, da se rat svrši — da zemljom tom zavlada Austrija — da bude mir — da bude red i uobičajen život i rad.

Bio sam u Stepojevu. Na vratima kuće stoji naslonjen 12 godišnji dečko. Slabo obučen i bos. Ljubopitljivo i zaplašeno me gleda krupnim svojim crnim očima. Baka dala mu kruha — jede. Kraj njega sjedi na pragu 7 godišnji mu brat. Vidi mu se, od um,ora ne može dalje. Pristupim k djeci — zapitam ih odakle dolaze. Iz „bežanije" — gospodine. I počne pripovijedati. Na putu izgubili smo mater. Otac nam je u vojsci. Išli smo kuda su i ostali išli. Najednom smo zalutali i došli u arbanske gore. Tri dana u planinama — gdje ni puta, ni kuće, ni kućišta vidjeli nisino, lutali smo po cičoj ’zimi. Hranili smo se bundevama i što smo onako našli. Brat mi evo mali — plakao je uvijek od zime i od gladi. Kad već nikud dalje nismo mogli poći — onda sam kazao bratu svome — ajdemo natrag kući, ta i ,,oni ilisu od kamena ta i oni su od krvi i mesa". I evo hvala Bogu da smo tu — inače bi pomrli od zime i gladi. Začudio sam se tim riječima 12 godišnjeg dječaka — koga je život u mladosti njegovoj već tako kruto zahvatio pak ga zapitam, a tko vas je putio da bježite! Ta evo vidiš, gospodine, naša vlast, rekli nam, da ćete vi sve da zakoIjete — koji kod kuće ostanu. Upropastio sam se gotovo nad ovakovom bezdušnom i kažnjivoin odredbom koja je ninogo žrtava koštala — i koja je uzrok — da su mnogi na bijegu tom zahvatili klice raznim bolestima. Došao sam u Qrocku. Tjeraju srbske vojne zarobljenike. Seljaci.** Upao mi u oči megju zarobljenicima jedan u 40-tim godinama — otvorenim svojim pogledom. Zapitam ga odakle je. Iz Grocke gospodine. I počne pričati. Bio sam u turskom, bugarskom i evo sadanjem ratu. Sedam nas je braće bilo. Svaki je oženjen i svaki ima djece. Ja sam bio najstariji. Gospodine — sva mi braća pogiboše — ostadoše snahe sa nejakotn djecom. Brinuo sam za kućom — za djecom. Kad sam vidio — da je propalo i da naša vlast odkada su Karagjorgjevići na prijestojlu samo rat voditi hoće, predain se vašima, jer svima nam je rata dosta. Ratari smo — hoćemo da na zemlji

svojoj mirno radimo, daj samo Bože — < svrši — pa — da nas Austrija upravlja. Takove epizode svuda se ponavljaju, s se vidi — da težak želi mira i kraj ovak< stanju, svi žele da Austrija dogje — da im \j I zavladati će.

Dnevne vijesti. Povratak u Beograd. Posljednjih dana vratile su se u Beogr; raznili krajeva zemlje ove uglednije ličnosti: Mihajlo Jovanović, predsjednik kasacii suda, Marko Trifković i Mihajlo 11 i ć, ministari i narodni poslanici, Vladimir T o rović, bivši ininistar gragjevina, Aleksa Jc nović, državni savetnik u penziji, Jefta Sti nović, profesor univerziteta, Dragutin Goi v a c, Aleksa Novaković, advokati, dr. * G j o rg j e v i ć, ljekar željezničke direkcijeJ Vratili su se na svoja ognjišta i nekoliko u£ nih trgovaca beogradskih, a kako saznajen toku idućih dana vratiti će se u Beograd mr ličnosti, koje su u prošlosti Srbije igrali vl ulogu. Beograd se, — pored siromašnog i š njeg reda stanovništva, počinje da popun svojonr inteligencijom i imućnijim staležom. Plemeniti darovi. Kod carsko i kraljevskog zapovjedništva za grad grad položeni su slijcdeći darovi: Društvu za zaštitu matera 100 dinara od gospojc , Bajlon; za siromahe grada Beograda 20 dinara gospoje Mileve Marinović i konačno za boi siavu [za beogradsku djecu od gospoje Savke Krui viasnice gostionice „Mali Vojnik“ 10 kruna.

BBAĆA KLEINOSCHEG :: C. I KR. DVORSKI DOBAVLJAČI :: VELETRGOVCIVINOM, ŠAMPANJEROM, TE POSJEDNICI VELIKIH VINOGRADA GOSTING KOD GRAZ-A. PREPORUČUJE SVOJ ŠAMPANJER, :: MARKA: :: Kleinoscheg Goldmarke Kleinoscheg Deiby sec. I SVOJE BOGATO STOVARIŠTE ODLIČNIH UINA U POCflMA.

Naklada: Beogradsko novinsko društvo, Beograd,

Mali oglasnik.

Berthol«! Goldstein

Dobra kuharica, Za policajni prezidium (časnička m enaža) traži se odmah javiti se u knez Lazarevoj uiici.

Pisaći astal,

BEOGRAD, Simina uiica 16

koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlast :: otvorio u Beogradu izvoznu i uvoznu trgovinu

(Jerry Patent), i Registrator na prodaju, upitati kod ober- j kelnera u Orand Hotelu.

Max Jos. Strahović, Profesor za njemački, francuski, ruski i srpski jezik i literaturu. Drži posebne kurseve iz kouverzacije i trgovačke korespondencije. Kosmajska nlica 52. Varoš-Kapija. Beograd.

preporučuje za sada svoje usluge za uvo.! životnih namirnica i konsumnih artikala sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa iz vozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu

Nestali.

Mojim prijateljima. Moja kći Mica Pavićević, stara 21 godinu, bila je prilikom evakuacije u Požarevcu kao nastavnica ženske rađničke škole. Po mome saznanju vigjena je u Cupriji i Kraljevu. Molim prijatelje da mi odmah jave, ako su je negdje.videli. L u k a P a v i ć e v i ć, podpredsednik beogradske opštine.

Berthold Goldstein, Zemun

Oglašujte u „Beogradskim Novinamač

CAROIJELLINEK DR. S. 0. JAMSTVOM

Tražim,

Beč I., Deutschmeisterplatz 4.

Moju ženu Persu Milanović, i djecu Dimitrija i Milana, koji su nestali septembra mjeseca, prilikom evakuacije Beograda. Svakoga pak molim, ko ma šta o njima zna, da mi javi. Unaprijed blagodaran sam. Dragutin Milanović, Pančićeva ulica br. 11. Beograd.

rodužnice: Bodenbach, Budapcst, Halbstadt i Trst preuzimaju prevoze sviju vrsti u balkanske države. Upute badava.

Odgovoran za uredništvo: JURAJ GROF ORSlĆ-SLAVETIĆKI