Beogradske novine

Broj 55

23 juia !9I€.

Beogradske Novlne

Nedjelja

Str. na 7

' Jovan Premović Zeneva, Case 3545 MB. đostavlja: _

G-dji LJubicl Niltoie 2i;auovića, Krnjevo, srez oraSki, okrujj sm . c *« e , rcv ^. 1 : svih P e * živ sam i zdrav, a tako isto «et Mita Mihajlovlč, Miiutin i sinovac Raiiko. Javi mi se pismoin I prcko ovlh novlna na gornju atlrcsu, kako sl sa osta■ima nasim. Prijateiie u Palanci i Smedcrevu inolim, da ovaj o^las doslave mojc.j zeni i izvjeste me o istoj, zaŠto ću im biti biagodaran. Nikola Zivanović.

Svetozar Popović. inspcklor poiicije, izvjcštava svoju žeuu, koja je ostala u Vrnjačkoj Banji, da je Živ i zdrav u Nlci i da je moli da mu se što prije javi preko ovog lista, kako je, a i pistnom na gornju adresu.

Kostl Jovanoviću, apotekaru, Arnndjeiovac. Zarija Popović iz Bukoviko. moii te da mu se preko ovih novina javiš, da li mu je mau živa i gdje je, kao i sestra sa djccom u Sipiću. Tvoja djeca Mita i Vlada zdravi su. Ako mu mati nema novaca, pomozi je. Gavrilo Nikolić.

Belici. ženi Vidoja Mlšovlća i VuĆku GJordJevlću, drž. savietniku u penz. Vldoje živ i zdrav u Nlci i moii, da inu se pifimoin i preko ovih novina na gornju adresu javite, kako ste sa djecom. Srdaćno vas pozdravlja Oavrlio Nikolić.

Kosta Spasoj8vlć, izvjcštava svoju ženu Kadivku i djecu u ProKuplju, da je došao iz Parlza u Zenevu. Marinko jecstao u Skadru. Mollte i vi Austro-Ugarski Crveni Krst za izvještaj. Jova je u Francuskcj u školi i zdrav. MHIja je iiv i zdrav, kartu sani primio, Imate li novaca? Ako nemcte, mogu pofilati. Obratite se prijateljima u Mšu, Prokupiju i Kuršumliji. Javlte se odmah preko ovog listn. Moii ih, da se ne brinu i ne sekiraju. Sve toplo pozdravija.

Kosta Spasojevlć, naiazi se u Zenevi i moli sve prijatelje* da ga izvijeste ako što znaju za njegovog sina Alarinka Spasojevića, rez. p.porttčnika 2. puka 2. poziva, koji je ostao u Skadru. Adresa: Hotel .Terminus - .

Kumanudl, ul. Miloš Veliki br. 56. Punomoćije konzulatom ovjereno, kantonalna vlast 14. juna u Beč Ministarstvu na daljl postupak poslala. Sire ovlašćenje uskoro upućujem. Reidovno odgovaram na pisma i poruke. Liinderbank poslato300 *runa, razmjena prestala. Petrakiju dvaput pisala. Genin zet «drav. Sve najsrdačnije pozdravlja. M. Kumanudi. Schwyz. «i. Rdssll.

Nestoru Bojoviću, trg. Gor. Milanovac. Molim javite mi odniah preko ovog lista, kako je farnilija Mih. Nedića u selu majdanu. Njima javite, da su Miliajlo, Vlajo, Gjordje i svl oslali iz familije zdravi. J

Leposavl Drag. Mlrkovića, — Beograd Dragotjub piše da je ?^. rav J P** a , H novaca? Moii, da za njega nista ne bri-

nete. Tebe 1 djecu tnnogo pozdravlja. Pismo g-djice Koke primio sam i postupiću.

Dari Kosta Dimltrijevića, Kragujevac. Kosta piše i pozdravIja. On je zdrav. Primio je moj izvještaj o tebi. Pi|e mi I Pera Stokić, da je zdrav, a tako isto i Ljubiša le zdrav u Francu6koj. Drakče Božinović i Anta Atanacković, iz Knjaževca sada u Zenevl, izvještavaju svoje prijatelje i gradjane, da su slijedeća lica živa i zdrava: Velja K. Stamenković, Bosko i Joca Ničić, Bora J. Jovanović, Sveta, Lj>ba I Miloje Svablći, Bora D. Stanković, si■tovi Svetozara Cirkovića, Cedomir Marković, Sveta Stanković, Djordje Petković, Zivul Zivković, Tihomir Miiovanović, Velimir Zivković, Ljuba Gančič, Trifun Ilić učitelj, Sveta Manojlović i brat, Ljubomir Milosavljević, podekonom, Boško Bo■sković, Miodrag Miiić, Baja T. Dimitrijević, Vladimir Mllof.ltović i brat. Dušan Stanojević, Tihomir Cirković, Mile Ristić, Viada Damjanović i brat, Dobrivoje Novaković, Bora Rfstić lrgovac, Petar Pavlović muzikant, Andra Zahar, Zika Kačarević i sin, Dragutin Pe£ič učitelj i sinovl, Pera Zivanović, Veselin Janošević, Ilija Curčija, Pop Mita Milojković, Milenko Filipović, Stojan p.poručmk paslorak Save svirača, Bora MarItović pisar iz Kraljevog Seia, Toza Jablanović i Nikoia Mileno/ič Iz Soko Banje, Viada Vukadinović iz Kraljevog Sela, Gavra Bogdanović, Buda Milovanović iz Negotina, Toša Sokoiović iz Ravne.

Dlmltrlja Arilčlća sin Aca javlja se iz Francuske i zdrav je. Je Ii gospodjica Kajginova kod vas? Osim ranijo javljenlh umria su I ova lica: Boško siu Jefrema Vidojkovića, Dragi Svete Rajkovića i Dobrosav muzikant. Ovo je četvrti izvještajjkoji šaljemo našim sugradjanima.

Svetlslavu Vućkovlću, Pepeljevac, Kruševac. Braća Ljubisav 1 Veiisav i zet Ljubisav zdravi. Pozdrav Svetisiav Aćimović.

DuŠan Spasić saopštava: SnajJ Sofiji: Rada i Nemanja zdravi su. Rada želi, da kad novac primiš, ostaneš u Rekovcu, a da oglasom iaviš, ieste 1 li svi žlvi i zdravi. -

J Prijl Berti: Prema Radinom pismu, nalaze se Kosara u Marselju, Ilija u Solunu, a Ernest na Krfu, svi zdravi. Acl Živanoviću: Preduzeo sam injere potrebne, da se šio prije pošlje pomoć oskudnim porodicama i osobiju. Aci Popoviću: DragoŠjena rnaturantskom kursu u Francuskoj, Ljubisav ua Krfu, odakie šaije Dragošu potreban novac. Oboje zdravi. Dosi Ž. Spasića. Zarko je zdrav u Solunu. Novac tl Je poFlao. Javi jesi 11 primila novac i jeste li svi živi i zdravi? Suinar Sava zdrav, na vojnoj dužnosti.

Sastrl Nasti u Rskovac. Miloje zdrav u Nici, učitelj Ceda zdrav na Krfu.

Sestri Radojki: Doktor i Desa zdravi otišii na Krf, no Desa Be uskoro vraca u Bellinzonu. Tsstu N. Vuikoviću. Aca zdrav na Kr/u. Mi zdravl. Bata Ide u svoju klasu u Francusku. Zelimo izvještaj o vama i Branku.

Rudnlćanima. Dragoslav Stojadinović, advokat, načelnik Brcski, izvještava đ3 su živi i zdravi: Nlkola Simič, Vlada Petrović, Dušan Atanacković i Dragutin Kostić u, Marselju, Milan Stojanović (kao magacioner) Purič učitelj, Ceda Solupć, Brana Obradović, Viadimir MJrlć, Miiovan Gavrilovič, Drago Tolovac i Mata Jovanović, u Solunu, Boža kapetan, 'Jova uČitelj, Blagoje Simović i Sekula Atilošević u Bastiji, Ljuba Marković iz Rudnika i Uroš Savićevič u Aj’ačiju, Miloje ekonom, Iiija Djurović, Jelesije Damnjanović, Peković, .Tešovlć učitelj i Baralić u Solunu, Kosta Borisavljević i Aksentije Strizović, u Nici, Mika Miloševlć i sin, djaci: Lazar Sretenović, Teotiio Djurović, Jakovijević iz Ljubića, Ilić iz Dočevaca, Ponjavić iz Nevada, u Francuskoi, Milan TodorojVić pisar, Radisav Bojović, Jaroslav Rakovic, Buda Borisavljević i Mihailo Grujić na Krfu. Zđravi su svi rodjaci porot dica: Nestora Bojovića, Radoitiira Savkoviča, Drag. Karaulića, 'popa Moinčila, prote Ljube, Vlade B Guje“, Miltitina Smita, 'Dragiše Talovica i Vasiča, Bože „Broće - , DuŠana „Zuće", Laze i Ljubiše Ciganina, Radomira pekara i Ljub. Irića izTa,kova, — Adresa: 10, rue de Carouge II, Geneve. Andrija Otažević i Pera Stanojičić u Solunu. Zariću. Vaš oglas pročitaii smo. Mi smo dobro. Kako vam se može poslati novac? Odgovori preko novina ili pismom na doktora Jean Nussbaum, Sanatorium Leman, Gland, (Vaud) Suisse.

Pelm Rekallću, Beograd, Cetinjska ul. br. 1. Izvjestite g. g. Kostu Djordjevića, penz. i Paju Bajića, da je pukovnik Joca Ugrinović umro u Marselju 10. februara o. g. od zadobivene ranc. Gospodja je u Nici zajedno sa našom Danom u stanu. Proka, Dt'Ško i Miian su zdravi. Javite Teodori Joldžič, Po.Štanska 2, Smeđer. djeram, da joj je brat Kosta Janković zdrav |i da sam ga o njima izvjestio. Svi naši su zdravi. Bosa i Adam Gjerman, rue Thalberg 2. Zeneva.

Kosti Živkovlću, rataru. Višniica. Izvještavam te, da je tvoj Ein Spasoje zdrav a i Djordje Zivkovič, zdravi su i brača Nikola, Mita, Djordje i Aleksa Mitroviči. Blagoje, Marko, Stevan, ivan, Marjan, Jovan, Sreten i Ljubomir braća Rašići. Panta M. Luković, Nikoia Sarič, Zivko Dj. Dimitrijevič i Cane. Iiinku, tebe i sve višnjtčane pozdravlja Djordje, sin pokojnog gospodina Pere.

G-dji Mlllcl A. Simonović, Smedcrevo. Od tebe do sad ni jednog pisma ni karte. Javi preko ovih novina: jesi li zdrava j jesi li primila novac, koji sain ti do sad u 6 rata ito4preko gcsp. Voje Veljkoviča i2 na tebe u Resavsku ulicu, svega oko 1800 kr. posiao. Ja ovdje, a djeca osiaju u Parizu. Drugačije nemoguće. Ljubimo te svi. Saša. Dragutin Mlii3ilović, bravar iz Surđuiice, izvještava svoga cca Iliju, ženu Maricu i ostalu famillju, da je zdrav i da sada radi u Francuskoj. Braća: Zika, Vlada i Jevstatis Često se javljaju i zdravi su. Javite se preko novina, te da znamo da li Ste" živl. Pišite i karte na adresu: M-me Z. Vlaić, rue de Hesse 12, Geneve. Pozdrav cijeioj famiiiji. Braći Milovanovlć, Kragujevac. Molim vas izvjestite moje, da sam zdrav. Nalazim se u Francuskoj na radu sa ostalim drugovima. Neka mi se jave kartom i preko novina, da bih znao, da li su živi i zdravi. Adresa: M-ine Z. Vlaić rue de Hesse 12. Geneve. Pozdrav vair.a i svima mojima. Ilija Jovanović. G-dii Ruži poč. Dr. M. Stefanovića, Beograd. Pročitali smo tvoj oglas, a dobili smo i od g-dje Luike vijesti o tebi. Djecu željno očekujemo. Mi smo zdravi. Molimo se Bogu, da i vama dii zdravlja. Mica nam često piše. Njih dvoje.kum Miša, svi Darinkini, Mlljina braća, Zaharija, zdravl su. Rajko, Aca i Veljko Zorkin plšu nam, da su zdravo. Javi da ii znaš Što o tetka Zivki i Zorki. Pozdrav svima u familili. Tehi, Marl i MUd puno zagrljaja od Anke i Vase. Konzultiraj ijekare, pa iraži da ideš u Sanatorijum. Radoje P. Radojlović, iz Soluna, šalje pozdrave i poruke :

svoioi dragoj scstri, svojim snajama, slnovcu Milošu i sino‘ LjOl ' ‘ " n

vicama!' Ljnbi ruke tetkama: Ceiiićki, Celićki, Cincar-Jankovićkl. Svoju ujnu Garašanku i Goiubicu, da je Iiija potporuč-

Ispostava

nik ua Krfu, i Vladimir je sa mamom. Oba su zdrava. Sofija Petrovićka za Voju, d:i ne brlue, Zdrav je i u lijepoj službL Boii Vukovićm sinovi su dobro. NiŠta niajka za njih dn ne brine. Dragi je postao potporučnik. Djoki Mihailoviću, Kragujevac. Nauin i Aleksandar dobro su i zdravi. Da ml javi kako su sa zdravljem kod kuče Dragog Djordjevića, koji će doći u Francnsku. Dr. Danić, da za sinove ne brine. Zdravi su. Sve svpje prijatclje pozdravlja životom i zdravljun. Per! Iiiću, vojnom apotekaru, Priština. Javi se Dragoljubu Arand^eiovicu, preko „Beogradskih Noviiia'* i kartom na Čedu Arandjelovića, ueneve, 20. a. g. rue des Voisfns, gdje si sa Olgom? Jeste li zdravi i treba li vam novaca?

_ v G-dji Kaji Blagojavlćki, Beograd. Primite mojc iskreno saucešće. Dara Davldovićka.

Trajan Slojanovlć, služitelj pita za svoju ženu Miilcu, UŽicka ul. br. 3 žli Požarevačka br. 45, Beograd. On je zdrav, a ona da se javi preko novina. Gospodja Dara Daviiiovićka, Place de Cirque 3, Geneve, pita za: G-dju Kaju Popovićku, iz Leskovca, da li je zdrava i jesu li Zora i Lepa kod nje I da ii je dobiia novnc, neka se javi preko novina.

Zorl Jov. Vukosavljevića, gdje je i jeli đobila novac što joj je Jovica poslao. Jovfca je zdrav. Nek se javi preko novina. Zori Žike Lazlća, Beograd, da li je dobila tri moja pistna u kojitna sam joj javljala o g. Zikf, da je zdrav i ua brlne za nju i pita ima li novaca. Anl Mostlćkl, g-dja Josimovlćka s djecom u Francuskoj. Boru Popovića, da li dobijaju Sešina pisma, jesu li zdravi? Milan je zdrav, Često mi piše. Izvjesti ine šta je sa štamparijom. Jelenu Davidovića, javiia sam ti za Svetozara, da je zdrav i da mi se javio. Pisala sam i Leji, Bosi, Persi i Savkl, jcsu li dobile moja pisma? Pozdravi ih.

Desi Dr Vlada Popovlća, poslala satn ti Vladino pistno, javi da li si dobila. Pera i Pantelija su zdravi. Peri Popovlću, sveŠieniku, Viaško Polje. Javite jeste li zdravi I gdje je zet Tasa, novac ste sigurno već dobill. Poslnču vam opet.

Sestrama pok. Hllutlna I Nikole Petkovlća, Kragujevac. Djoka je zđrav u Francuskoj, javite mi se da znam Šfa je s vama? Poslao vam je novac. v Pita porodicu g. Mlće Popcvića, sveštenika, jesu li zdravi, Prijatelj Mića mi se javio, dobro su.

G-ji Brankf Andjelkovićki, da se javi preko novina, kako je ona i djeca. G. Milivoje brine za njih. Porodica g. 2lko Tajsića, apotekara, Smederevo, nek mi »e javi, kako su sa zđravljem?

G.Triši Kaclaroviću, Kragujevac. Molim izvijestite me ovim putem, šta ste učinili sa mojom fnmilijom, od koje još nemam bliža izvješća. Ja mncgo polažem na vaše prijateljske usluge i lično staranje, naroČito vas inolim da pronadjete moju snaju Spomenku sa djecom u Kruševcu, Pozarevcu ili Beogradu, jer Mika mnogo brine. Pozdravlja vas srdačno, Jov. Mihailovlč. Lazar T. Miloševlć, činovnik žeijez. direkcije iz Beograda nahodi se sada n Rouen-u u Francuskoj, i moii svakoga ko sto zna, da ga obavijesti o ženl Jeieni L. Miiošević, koja je pri evakuaciji ostala u Trsteniku u kuči Dragoljuba Djordjevića poštara u penziji. Ona je trebala da se vrati u svoj stan Niska ul. 16. Javiti njenu adrcsu, da joj pošaljem novaca. G-ja Dcsanka Arandjolović izvještava onc koji su je umolili za obavještenja, da če im odgovoriti čirn budc đobiia odgovor. Za sad javija: G-ji Ruži Arandjeiović, da je sin g. Jovaua Milovanovića u Lyonu i da je dobro. G. Mih. Stanojeviću, da su sinovi dobro i da su pisali. G-dji Andji Karalić, da je Dragan na studijama u Parizu. G-dji Miii Milićki, da je stariji brat u vojsci, a mladji u Ajačiju. G-djici Kaći Davidovič, verenik ti je dobro. Božidar Djordjavlć, šef stanice iz Kormana do Alcksinca, moli prijateije, da o tome izvjeste njegovu majku Simku i ženu Dobrinku, rodjenu Stanisavljević iz Jagodine, koje su prošle godine ostale zajedno u selu Kormanu do Aleksinca, a koje se sada može biti nalaze u Jagodini u kuči njegovog žuraka Save AI. Stanisavljevića do štedionice. Moii prijatelje da i njega ovim putem izvjeste, gdje se njegova porodica tialazi, kako bi iin mogao poslali novaca.

Tomlću, trgovcu u Kraljevu. Sima se nalazi u Francuskoj n gimnaziji Victor Dtirny Bagneres de Bigorre hautes Pyrćnees Panti Tadiću. Radoje inl javija da je naš Ljuba zdrav i na svojoj je dužnosti. DJordje.

JEŠI TOMICU, tvgovcu, Valjevo. •G. Milivoje Savić, advokat, sađa u Nici, moli da gi izvjestite, da li je njegova tašta gospođja Je)ka Gavrilović iz Valjeva, živa i zdrava? On je sa gospodjom Persom rdrav. Pisao je nckoliko p.uta, ali nema odgovora.

Gospodji TEREZI SRETENA KOJIĆA, ICragujevac. — Danas sam poslao kartu vašrg muža, Da li ste primili poslatih vam 500 kruna, jer namerava još da vam pošalje, čim prijem gornje sume potvrdite. On je zdrav i mnogo brine za vas, da niste u oskudici. Odobrava da prodate svu stoku, vino i sve ono zašta se novac može uzeti, samo da ne oskudjevate. Jatdja da su zdravi: Dragutin, Dr.agomir i oba njegova sinovca sa sela, kao i svi ostali za koje se vi interesujete. da za njega i ostale ne brinete, nego da gleđate scbe, djeeu i kuću. Javite se i pišiie.

Gospodji IDI DRAGUTINA STEPANOVIĆA, Citoljska ul. br. 89, Beograd. — G. Dragutin je došao u Nicu i ostaće tamo stalno. Juće vam poslab njegovu kartu. Za uovac se obratite pivari tamo ili Pančevo. On je zdrav.

Gospolji NERANDŽI MIĆE VOJINOVIĆA, Beograd. — Mića je živ i zdrav u Bugarskoj. Odmah mu se javite na ađresu: Capitaine Serbe Mića Vojinović, pnsonlere 3e la guerre, Pbiiippopoli, Bulgarie. Cika Djoka je zdrav. Pozdrav Steva Aćiraović. -

RADMILI RISTIC, Kraljevo. — Dragomir, Dohrivoje i Sava živi i zdravi. 0glas sam dostavio Dragoiniru. Steva Aćimović. Gospodji OLGT JELIĆ, Kragujevac. — Vaš Miljko je živ i zdrav. Raketić je bio skoio ovdje. Zašlo se gospođja Vida ne javlja? Trepis oglasa poslao sam. Ako odete pošaljite mi novu adresu, da vam dostvvim odgovor Miljkov. Steva Aćimović.

Gospodji STANI M. ILtĆ, Kragujevac. — Desan, Mikiš, Radmilo i Ljubivoje živi > zdravi. Prepis oglasa poslao sam Mikiši Pozdrav. Sieva Aćimović.

LJUBICA VUCKOVIĆ, nčiteljica, Palanka, javlja svome bratu Milanu Vučkoviću, Mibajlu Kostiću i Saveti, da je zdrava i tbbro. Majka je umrla 1. februara. 8815-8

»HUMANITAS« SEKTION SERBE, Rue de T®reaux 10, Lausane, Schveiz. Molirn ijepo da se raspitate za moje sinove Miloša Marinovića, trupna komora IV. artjlj. puka šutnad. divizije I. poziva i Miloja Marinovića, kaplara 3. čete 4. dopun. baUdj. A. puk I. poziv. šumad. di\dzije, pa da me preko ovih novina izvjestite je 8u li živi i zdravi, a njih izvjestite da srtio kod kuće svi dobro i zdravo. Nerandža Marinović, Juča. ' A. 122-8

JAOUES I. RUSSb,; Salonicjue. Mi smo u Beogradu bvala Bogu svi zdravi. Javi se p-eko ovih lipvina kako si sa zdravljem i imaš li opo islo mjesto u zadruzi. Mrogo te pozdravlja tvoja žena Majkica Rurso, Knez Mibajlova ul. 37. , . 889 !-8

MILOJU 'JEVTIĆUp Zeneva. Rue dc la niise 7. Karte tvoje dobijam, mi smo svi zđravi, radnju radim, za nas ne brini, šta je sa Vojom Nikodijevim i zetom Dr. Spirom Nikolićem. Danica Jevlić, Kragujevac 8895-8

ACA JCVANOVIĆ, Hotel »Terminus«, Genf. Hvala na pozdravu, molim pišite Andri, ii T ariji i Stevi, da sam zdrava Ki Beogradui Siofija pije' vodu u Vrnjcima, pa sam njoj pisala da nedodje zbog namirnica za život, Marija Kozlanski, Ružina ul. 37. 8888-8

PROTIC MLADEN, okružni ekonom iz Cačka, izvještava se Julka, Olga, Stanojla i svi Mladenovi, zđravi su, Stanuju u Guči novaca imadu, neka Mladen javi ako što znade za Sredoja, Svetozara, Djurdja i I jubu Planojevića, trgovca iz Guče, vojnika I. pionepskog polubataljona šumadisko divizije. A. 121-8

BIRO DJORDJEVIĆ, Gasse M. B. 6450, Genf. Vašu kartu u lcojoj mi javIjate da je moj sin Siniša zđravo, a koji se sađa naJazi u Fraricuskoj u varošici Apt-unu kao djak, primio sam. Molim vas izvjestite mog Sifiišu: da smo svi zdravo i dobro kod kuće. Mila je kod nas. Sta je sa Dragoljubom Gajićem 1 i on je u Francuskoj? Ujka Rakina žena u Prizrenu. Dačina majka' zđravo. Ljuba u Češkoj. Neka Siniša pozdravi Petra, Daču i ujka Ralcu. Sinišu mnogo pozđravljaju: majka Draginja, sestre Bela, Mila, Daua i sestrić Dragoijub, Siniša, seka i pobratiin Mikel. Živko Daničić, trg. iz Kragujevca. A. 124-8

ŽIVKO SUSIC, Novi, Pazar, Kaiser AVilbelm S'rasse No. 25, izvještava Manojla Lazarevića, 8a niii je porodica u Čupriji zdvava, o čcrnu ga izvjestila 01(ga i mol’ ga, ako je ikako moguće, da mu pošalje plalu od početka ove godiue pa do sada, u krunama, jer je u velikoj oskudici. fV porodicom je zdrav. Jako žale za izgubljenim Bpiom. A. 120-8

Moj brat MILAN MAGUŽJĆ iz Grivea, ordonans 4. čete 111. bataijona XI. puka III. poziva otišao je sa srpskom vojskom i nije se do sada javio. Mobm svakoga ko bi što o Milauu znao da me izvjcsti preko »Bebgradskih Novina«. •? ?• A. 126-6

G. KOSTI RLZAIĆU, Ženeva. Molim te g. Kosta raspkaj za moga sina Dragoljuba V. Gajića, djaka VI. razreda gimnazije, koji je otišao iz Podgorice sa ostalinr djacima za Francusku, i odgovorl mi preko novina. Mnogo ti unaprijed zahvaljuje Vujica P. Gajić, trg. iz Arandjelovca. A. 117-8

MILANU ANDRIĆP, knjižaru, Niš. Primio saur tvoju kurtu, Dragutina sam izvjestio o tvojim željania. Pisma za Niš ne primaju. Pozđravlja te Budimir Ila denković, Knez Mihajioya ul. 37. 8890-S

DRAGOSLAVU STOJADINOVIĆU, advokatu, Ženeva. Raspitajte se preko Uroša Lomovića, gdje se nalazi Milenko Arsenijević, komordžija 10. puka 1\'. ba.. III. poziva i Radomir A. Pavlović, obveznik I. če ( ;e I. bat. 19. puka I. poziva sa njegovim bratom Pavl.om. Poštuje va Stanojka Arsenijević i Ljubica A. Pavlović iz Živkovaca, srez rudnički, Belanovica. A. 119-8

G. G: Niko 1 i Pef.rovičn, konzulu, Ženeva. Medjo, student mcdic. Rue de la Muse, 2, Ženeva i Jova Premović, Ilolel Terminus, Žencva. — Molirn vas izvjeslile moga rauža Dr. Spiru Dimitrijevića, sanilet. majora, da smo svi zđravi kocl kuće. Da Spira javi Milanu da jevJIitra sa đjecom zdrava, i da joj Milan novac prali. Sta je s Milojem, što se ne javlja? Iladosav Spasin još nije se javio, noka Spira javi za njega, neka Radosav prali novac Spasi. Spira nek se javlja Češće i neka odmah novac u krunama prati, > na »Courira nek nas pretplati. Mnogo pozdrava Spiri i Bati od sviju nas. Kosara Dr. S. Dimitrijević, Glavna ul. br. 75, Kragujevac. 8899-8

STERIJl BODI, Hotel Terminus, Ženeva. — M dirn, javite Stevici D. Stanojeviću iz Ifragujevca, da smo svi zdravi sa Lenkom i djecom, koja se kod nas nalazi. Stevica neka nas izvjesti, šta je sa zelom Dr. Spirocn Nikolićem, jer ništa nismo čuli o njerou. Dimilrije Stanojević, Kragujevac. 8898—8

Gospodi'iu RADI AGATONOVICU, narodnom poslaniku, Nica. — Molim vas, izvjestite me za moga brata Milana P. Spasiću, auditora pri šlabu moravske divizije, 1. poziva. Od oktobra neznam o njemu rnišla Javite mu da sam ja sa majkom oct jannara u Beogradu u mom stanu dobro. Dalje Milana Jov. Milovanovića, maluranta, koji se javio iz Djenove (Genua), gdje jo. bio kod našeg konzula Brkića. Mica Hristić, Dečanska ul. br. 33a. 8816—8

SRPSKOM" CRVENOM'* KRSTU, Ženeva. — z s g. Božu Joksimovića, profesora. — Prunila sam 294.45 kruna i još 22.50 krune. Hvala. Branku sam poslala 33 krune i ranije 25 kruna (u Sofiju). Mi smo zdravo. Gdje je naš Slavko? kum Genić i Cvetini sinovi: Dragi i Dobra Stojnno'dć? Bogu se molim za mojc ralnike. Mileva B. Joksimovića, Djurdjevo brdo, Beograd. 8889—8

G. MILIVOJU POPOVIĆU, Ženeva. Za Milulina S. Ajdačića, blagajnika monopola. — G. Milutine, molim vas' lijepo, da me izvjestite, da li se tamo nalazi i da li je živ moj sin Stevan Purić, I. četa, II. bataljun, V. puk, I. poziva, drin. divizije, pošlci je otišao sa srpskom vojfekom, i do dana§ još ništa o njemu ne znam. Molira va[s, izvjestite se o njemu i javite mi na moju adre|su ili na Dacinu, Daca sa H.jecom je zdrava. Još jednom vas molim, da se potrudite i da me ot. ome izvjestite. Za koje sam vam unaprijeđ Lbigodarna Pozdrav od sviju mojib i vaš’h. S pošlovanjein. Poleksija Dobrid, Kralja Aleksandra ul. br. 92, Beograd. 8887—8

1. Milovan Gajović iz Oplanića, sreza gružanskog, okruga kragujevačkog, kaplar I. čete, IIL bataljuna, 10. puka, I. poziva; 2. Urcš Gajović iz Oplonića, sreza gružanskog, okruga kragujevačkog. redov, komovdžija bojne komore, I I. bataljuna, X. puka, I. poziva; 3. Milija Gajović iz Oplauića, sreza g.užanskng, okruga krag j vačkog, redov 1. poljske bolnice, Šumadijske divizije, I. poziva; 4. M i 1 a d i n G a j o v i ć iz Oplanića, sreza gružanskog. okruga kragujevačkog, redov I. Čete, III. bataljuua, XI. puka, I. poziva. Učtivo raolim svakogn, ko bi o ovim mojim sinovima što znao, da me izvjesti na moju ađresu ili preko »Beogradskih Novina«. A. 125—6

G. ANTONIJU MLADENOVIĆU, Rue des Eaux-Vines 63-1 Žene.va. — Vaš izvještaj dobismo. Ja i Dobrila smo ovdje u Beogradu Zdravo smo i dobro. Novac smo primili. Dva pula po 143 kr. jednom 120 kr. i 300 kr. Čedi javite da se za nas niš'.a ne brine. Javite mn da novac uredno primam. Neka nain javi što o njegovoj braći. Pozdravite ga. mnogo. Vas poštuju i neizmemo vam zahvaljuju Darinka i Dobrila Čecl. Todorovića. Prestolonasieduikova ul. br. 12. 8893-8

G. JOSIFU JOVANOVICU, trgovcu iz Kragujevca, Avenue du Mail 23, Geneva. — G. JOVANU PREMOVICU, Ilotel Terminus, Geneva. — Molim vas lijepo, budite iako dobvi, pa se raspitajte, da li je živ i zdrav i gđje sc nalazi moj muž Dragutbi Krsmanović, učilelj iz Knića, a sada rez. narednik, pisar u stalnoj vojnoj šumsdijskoj holnici iz KragujevI ca. Ja sam sa djecom zdrava. Izvještaj J pošaljite proko »Beogradskib Novina«. Unaprijed blagođari i pozdravlja Zorka Krsmanovićka, učiteljica, Knić. 8896—8

G-ji Zcrkl Oobrosava Milenkovića, pukovnika, Marsclj. 20. jula primili od tcbe 591 kr. hvaia veliko. Od kuća prihoda nemam, zauzete su, zato javi Peri da mi u buduće novac šalje. Tebe i djecu voii Mica P. Mišić, Miloševa 13. 8970*8

ŽIVAN MAKSIMOVIĆ, sveštenik iz Knića, moli sve prijatelje i poznanike, da ga izvjeste za njegovog sina Božidara Maksimovića, rez. konjič. poručnika pri štabu II. poziva šumad. divizije: je li živ, zdrav i gdje se sada nalazi. Na izvješću biću veoma zahvalan i blagodaran. A. 127—8

Dionliog (Enišiva za specijalm graflnji 7 u Budapešti 346 .irehnlčKl apravlteli nrhitekt Rarl Csimar prfćuzima projektiranje i izvednju novih građnja, aciaptacije, kanalizacije i gradnju cecta i t d.

Zastupfiištvo

Flilib MlllE [ID!

D. Jošef Walla, Budapešta prolzvotluj« djevl kainbnog sastava, cernentnlli cljevi, cementnlh I mozalk-pločlca, predmeta od umjetnog kamena, spomenlka 11. d. iia: Raez Mihojlova 41.11 sprat

Beesrcii!

i

Zagreb.

Flllale Amsterdnm.

NA 3 VEĆI IMPORT

KAVE

Delia & Helulević

Zsgrtb, Nlkollteva ullea broj 10 i 12. Talafon 832, S74, IStO.

Brzojavi: Holujevlć, Zagrcb; Prebeg Amsterdam " &0' '

Dambotel. Prodaja samo za grosiste, trgovce,

aprovlzadje razne

dobavljače, bolnlce te c. k. posadne menaJe. Bogato skladište tinib i običnth vrsta kave. Naruiena kava

odprema se odmah. Prodaia na vasone Iz Zagreha 1 Hmsierđama. — Brzojavni upiU R*|fcolji. Traže se zastupnicl za prodaju vaClh partija kave. 3'.6

P<?a2djarska fabrika igraćih karaia Q.

RUŽICI MILUTINOTIČ, slod. rnatc■matike, Žencva. — Molim tc Ružo, javi mi, ako sto znaš o Jelki Milošević, o kojoj njeni još ništa nisu čuli. Kako si ti? Zajedno sa Cokoin mnogo te pozdravlja Darinkn Janković, Užicc. A. 118—8

G. JOV-\X PREMOVIĆ, Hotel Teiminus, Ženeva. — Najljepše vas molim za dobrotu, da rne izvjestite đa li jc živ i zdrav moj sin Vlada Dimilrijcvić, pješad. ičapelan II. klase u X. puku, I. poziva. Još od oktobra mjeseca nišla nc znam o njemu, te sam piosto očajna. Unaprijed vam zahvaljuje i pozdravlja vas i Vuleta. Hristina, udova pok. Dimitrija Dimilrijevića, trg. iz Kragujevca, Stanična ulica broj 38. 889-1—8

Radovanovlću, Geneve. Dra^i Mito, pitaj Ra5u šla je sa pop Milanom iz Zabiaća, njc-govim bratom Acom, bl.-Hjajnikom f iioner. pol. bat. i njihovlm zetom Miloradom Dcnicem, maorom 19. puka; majka, sestre i Anka s djecom zdravo su. 7Ld solunsku robu otac će ovlašćenje rado poslati. Ako mogadne iz Beograda izvjestiće te. Sa svima prlmi pozdrav od djece, koja te Ijube i tvoje Lcpe. Dragi Mito! Molim te izvjesti me šta je sa Dragoljubom, Božom jednim i drugim kao i sa Ste* vom, jesu li zdravo i gdje se nalaze. Odgovori mi preko .Beograd. Novina." Tvoj teća Nžkola, Kraljevo. 8950-8

Radisavu Mitrovlću. Holel .TermintJS ,, , Zeneva. Molim te gazda Radisave izvjesti se i'.i preko Crvenog Krsta iii na koii drugi nacin za moga sina Draglšu, vojnika 2. Čete 3. bat. 4. puka 1. poz., zeta Jovana Nikolića, vojnika 7. baterijc 5. puka 2. poziva kao i za Mirka Avazovića, porcskog pornoćnika iz Užica; izvjcstite ih da sino svi zdravo i da je Liublša kcd kuće; vaši su zdravo. Pozdrav ti. Vukosav Bogdanović. B. Bašta. ' 8969-8

- G. Bancionu Bullju, bankaru. Zeneva. NajuČIivije vas rnoiimo, da iz našega def 02 ita, uloženog kod vas. a za neš račun, pošaljete pet stotina dinara (500) Milanu M. Stojadinoviću, maturantu (stud.) Paris, I<ue Blainvllle, 6. i nas o torne putem ovih novina izvjestite, ujedno vas tnolinto da imenovanom javite dn su tnu roditelji i ostaii svi živi i zdravi kod kuće. Za ovn dobrotu unaprijed vam blagođarlmo i pozdravIjamo. Dimilrije Nanmovic i Komo. Kra'ja Milana 1. 8972-8

Srpckom Crvouorr. Krsiu. Zeneva. Molimo biro da nas oglasom izvjesti, da ii je živ i gdje se nalazi naš brat Svetozar Jova-

nović, arhitekta minist. gradjevina. Svetozar je u 2. inžinjcr. četi rezervnog bataljona. Sestre JovanovUeve, Sv.Save ul. 21. Beograd. 8949-8

G. Steriji Body, Hotel „Tcrrninus“, Zeneva. Molimo vns da se jzvjestite o nasirn muievitna: Velibonr Panteliću, činovn. B oŠt. odelj. I Risti Naumoviću, art. kapetanu morav. art. puk.i . poziva. Njih izvjestite đa smo bez novaca i svake pomoći, neka se postaraju da nam novac odmah pošaiju. Ako bi vi imali teškoće o njima šia doznati, upitajte našeg brata Djordja A. Bodv na Krfu. Učinite nam ovu dobroln. Blafodari i pozdravljaju. Vida Pantelićka i Zorka Naumovićka, Tr.stenik. Soka je u Bet gradu, Kočina 59. 8946-8

Dr Dušsnu kadoJKovicu, Lausaone. Pročitah oglas u „Beogradskim Novinama“ đa je Pera zdrav, veiika hva!a na izvjesču. Molim vas njega izvjestite, da od kuća priiicda neniatn, jer su zauzete. S toga neka mi novac šalje. Ml srro svi zdravi, u Beograđu smo, i mnogo ga pozdravl'amo. Mica Mišić, MUoseva ul. 13. ’ ' 8971-8

G-ji Kati Radojka Dimitrijevlća. Požarevac, Dobila sani izvjesce da je moj Sava, i sva moja braća hvala Bo: u, zivi i zdravi. Jeste li vi žta čuli za Stevu, Dušana i Marića? Došla bih sa djecorn tnalo kod vas, aii je nemoguće. Pozdrav svima od djcce, mene i mojih, Jelica, Carice Milice 7. 8973-8

CROIX ROUGE SERBE Bureau de Renseignements Rue Pierrc Fatio 25. Ženeva. Učtivo Vas molim da me izvijestite da li je živ i zdrav moj muž Avram J. Le\vy, vojnik 7. puka II poz. 1. četa 1. bat. koji se nije javio do sada. Unaprijed blagodarim Buklca Avrama J. Lewy Beograd, Skender-begova u. 53. 8601-8

G. BufiimouK, Krušeufit.

Gosp. Sterie Bodi, Hotel Terminus, Ženeva. Hvala na izvještaju o mojirn finovima, kao i o zetu, da su svi živi i zđravi; molim dostavite njima, da smo mi svi zdravi, Mileva je ovdje sa djetetom i Kosa sa djecom i neka po mogućstvu što više novaca pošiiu, jer smo u oskudici. Unaprijed Vam blagodari i pcizdravlja Vojin Vukadinović, Kruševac, Denkmalstrasse No. 37. B-391 Croix Rouge Serbe — Bureau đe Reaseignements, Geneve, Rue Pierre Fatio 25. Umoljavam najučtivije gornju ustanovu, da me po mogućstvu izvijesti o mome bratu Dragoljubu Stojanoviću, regrutu djačke čete 1SP6. g., koji je oktobra 1915. g. bio u Prištini i odatle otišao dalje za srpskom vojskom. Odgovor pošaljite na ađresu Milji Ilićki — Trstenik. B-392 Stevi Ačimoviču. Geneva, Hotei Terminus — Švajcarska. Molim Vas prijatelju, da upitate Radovana Matiča, da li zna, šta je sa mojim mužom Dragoljubom Malieaninom, ier su se obojica svuđa zajcdno sretalu Izvijestite me, ako Vam je moguće. Blagodari unaprijeđ Tana Malićanin — Trstcnik. 13-393

Croix Rouge Serbe —- Bureau de Renseignements, Genevc, Rue Pierre Fatio 25. Molirn gornje' društvo, da me izvijesti, da li je živ i gdje se nalazi moj muž Sreten GjorJievio (Novoselac), kaplar !. čete, IV. bataliona 12. pješađijskog puk'a, 2. poziva, koji je bio prema Bugarskoj. Blagodari na usluzi Milica Gjordjević — Trstenik. B-394 G. Dušanu Jatikoviču, apotekaru, Ženeva, 20 Bonte de Citene. Moiim te lijepo Dušane, izvijesti tne o Boži i Dobri. Boži javi, da sain sa djecom dobro, i da ga molim, da nam odrnali pošalje veću sumu novaca preko Banke, jer nam je vrlo potreban, i da nam od sad ređovuo novac šalje, Tinku, diecu i tebe pozđravlja Stanka Jankovića, Vrnjačka Banja. B-395

Sv. R. Bujoševiču, Zurich. Molint javite mojim sinovima Radosavu, Spasojtt i Jovi A. Milosavljević, da smo mi svi na okttpu dobro i zđravo u Vrnjačkoj Banii — Villa Soko i da pošalju meni novaca. Ujedno Vas moliin, izvijestite me, gđje se naiazi g. Sava Djurić, viši intcndant, gdje je sad i kako je, jer tnu se cospodja brine za njega. Da li je Jova tt školi? Blagodari Vam Kleopatra A. Milisavljcvić. B-396

Sv. Bujoševiću, Zurich. Molim izvijestits moga sina Aleksanđra D. Ristića, rezervnog kapetatia na liječenju u Marselju, da je njegova mati Leposava D. Ristić zdrava i da je kod Zize u Vrnieima. B-397

il. (I. Ferd. Piatnik & Sdiine

i

BilDAPEST.Vll. Rottenbiilerova u. 17. UTEHELJEHO 1024 , Nsjbolfi proizvod. ; Pazite na zaštitni žig sa „Chokkćom" Liferuje ve< kroz všše godina svoj po = znaii dobri proizvod u Srbf ju. —

Čuvajte se od muva jer one prenose največe zaraze! Lepak za m uve |pRAVijT,AERbx6N tV |pRAvi|

TilBB ROBERT RAPĆ

r>

koji je najbolji, prodaje na više 1 na manje radnja G. B. AVRAM, Vatrogasn* ul. 11.

8«2

X

BEOGRAD OBIL.IĆEV VENAC Br. 29.

Veliko stovarlšte uzoraka Nfirnberške I gaiantcrljskc robc, češljeva i čctaka, mineralnth voda, Igraćtb karata, kolonljalne robe 1 t. d. Zastupstva samo prvovrsnlh tlrmi austro-ugarske momrhlje. Stovarište uzoraka može se vldjeti od 3—6 po (»dne bez obavcze kupovine. i sotldna posluea.

KOTLOVE ZAMENA BAKRAČA OD PRESOVANA ČELIČNA

Sircso reaii

UMA, ZA PRANJE RUBUA dobila je trgovina DlMiTRUE PEROVIĆ BEOttRAO - SAVA. 6546