Beogradske opštinske novine

г

БРОЈ I.

* БЕ0ГРАД7 НЕДЕЉА 4 ЈАН7АРА 1887 ГОДИНЕ.

ГОД- VI.

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСЕЕ

ИЗЛАЗВ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ НА ТАВАК7 ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : НА ГОДИНУ 6 дин. НА полд години 3 „ 8А СТРЗНЕ 8ЕМЉТЗ НА ГОДИНУ . . 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈД ЈЕ У ЗДАЊУ ОГНПТИНСКОГ СУДА

Цена је огласнма 6 дин. пара од врсте. Претплату ваља слати уаутницом на оиштински суд а сее коресаонденцпје на уредника. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НеллаЂена писма не примају се.

Због штампарских тегоба овај број нашег листа није могао на време изићи. СЛУЖБЕНИ ДЕО. СТВ^-а.1 Одбор општине вароши Београда одлучио је на еаетанку 10»ог новембра прошле године да се водоводи, канали и оеветлење вароши изврше иутем концеенје апод најповољнијим уеловима, који ее добију. Предајући ову одлуку одбора, јавнос/и, еуд општине вар. Веограда позива еве оне Фирме које би е 5 поме» нутих поелова, било појединих било укупних, хтеле примити, да ее еа но« нудама обрате Суду до 10. марта ове године (по етаром). Влижа обавештења на захтев даваће општинеки Суд. Из седнице 11. новембра 1886. год. Београд.

РЕФЕРАТ ОДБОРУ У3 ПРОЈЕКТ буџета 1887 рач. годинеОве године некако је изашло да се морале распаеивати махом по дзе лицитације за годишње послове општине, као и з» закуа сних права, која у главноме и чине буџет прихода наше општине. Због тих понављаких лицитација, ве могаху се одмах ни Јговори са збкувцима везати, па се за то ни пројект бЈџета не могаше одмах склопити. Предајјћи данас одборскоме врегледу пројект буџета ове насгале, 1887 рач. годлне, општински суд има част скренути пажњу опшгинскога одбора, да ее у опште и ово годишњи буџет општиае оенива на пре-

досигурању, да се прорачуном мањих сума првхода но што су у стаари, стввра сигурна могућност те на коацу године у гранацама целокупног буџета покаже вишак какав је случај у прошлој години до на 91.000 динара; а може се с нравом рачунати да ће у редовним приликама ове године пасти и до 100.000 више но гато је предвиђено. Користећи се вишком прихода прошле, који служи за базис ове године, сума вишка распоређена је по свима партијама општинских потреба а једаа једеоодвојен и на повишице персонала. Овоме кораку суд је руковођен, колико околиошћу да се нарочито слабо награђени органи мало боље награде толико и тога ради да се даде признање оним оргапима који га заслужују — тим пре, што за савесно вршење општинско службе имају права у њој очекавати бољу награду кад им породица па а сама личност није оеигурана у старости. I. 0 буџету прихода. Протлс рачунске године буџет прихода био је пред« виђен са 602.971 динар а ове са 694.897'56 динара, а то за то што је прошле годино Фактички добивено прихода до 80X00 динара више, него што је било предвиђене; па кад се у.-ме у обзир да буџет општински из године у годину расте са по 50—70 хиљада динара, сасма је оиравдано и ириродно буџет нов у уносити резултат измакле године као што је увек бивало па и ове године учињено. Није место, али се даје овде ваноменути, да ће добивени вишак прихода пр. год. послужити за покриће оних издатака које је одбор рсшавао на основу да падну на терет целокупног буџета у колико би поједине и дотичне партије биле прекорачене. — Но о рачунима прошле године изнеће се по пропису засебан преглед на увиђај и одобрење. У буџету прихода за ову 87-му рачун. годинуимамо ове партије: а.) Закуинину општинских неиокреттх добора б.) Аренде и др. ириходи од општ. ирава в.) Приходи од калдрмије и г.) Ванредни ириход. Да их пређемо редом. А. Закупнина општ. непокретних добара. Ову партију прихода добија оаштина од 47 разних парчзди свога имањз, које вздаје под закуп сваке године. Партија ова улази у буџет по збиру кирије од сваког парчета засебно а иошто се закупнива уговорима оси-