Beogradske opštinske novine

64

УВОЗ И 3 АУСТРО-УГАРСКЕ

40.950 15 .120 5.690

Врашна Пасуља Мениња Шииритуса

ИЗВОЗ

3 А СТРАНЕ ЗЕМЉЕ

ТЕЖИНА

Л И Т А Р

К И ЈГ Д

674.593 1.332 27.467 27.560 2.250 22.433 375

Сувих шљива Шишарака Комада кожа Овчији ,, ,, ЈагњеКих ,, ,, Кављана ,, ,, Козиуих „ „ ТелеИих

о т е ^ т При општини вароши Београда упражњено је место првог иажењера, коме је буџетом регулисана плата на 5.004 дин. год. Ко је вољан да ее ове службе прими, треба да се са докумеетвма о спреми својој обрати Суду општинском до ковца Фебруара т. го;ј. Изабрани бвће одмах извештен а ост &лима ће се вратвти докумеата. Од стране Суда општане вар. Београда 28 јануара 1887 год. АВр. 75.

Ооштини вар. Веограаа иотребае је још један ета и« инжењер, коме је општински одбор буџетом утврдио илату од 3000 дин. годашње. Према томе позивају се сви они инжењери који би се хтели општинске службе приммти да се са докумевтнма о спреми сво]о) обрате општинском суду до 1-г а избор извршиће се најдаље до 15-г Фебруара тск. годвее. Изабранп ће се одмах известити, а осталима документима вратиги. Од сгране Суда општине вар. Београда АБр. 1992 — 31 Декембра 1886 год.

НА ЗНАЊЕ Општински Суд сматра за потребво и опет скренути пажњу грађанства на то, да извожење ђубрета из варошкнх кућа и зграда имају право да врше сачо ковпесионари ораТм Г. СтојшиТм. Они имају у дужност да из сваке куће изнесу недељно по једанпут све ђубре које се иакуаи. Месечно за сваку партију кирајџаја дужне су газде тачно нлаћати концесиовару 60 дин. пара; али зато је концесионар обвезан и из авлије износити, а не само са капије узимати ђубре.

Према решењу министра унутрашњих дел* од 18 Септембра пр. год. С*Ж 5740, којим је решењем оснажена концесија за изношење ђубрета, сопственици зграда дужни су пријављивати коацесионару све партвје својих кирајџија , да би избегли одговорност која их постизава на случај неизвожења ђубрета или неуредног нлаћања таксе. Од стране Суда општине вароши Београда 25 Новембра 1886 год. АБр. 1887. год. Објављује се грађанству ради знања, да ношење леда са земљишта и обала општинских преко општивског земљишта стоји под надзором општине београдске, и да се од једних кола леда плаћа у корист касе ошптинске такса по 30 пара дин. Печати се дају по н&плати таксе у канцеларији рачуноводства судскога. Према овоме, сваки онај ко жели односити лед дужан је предходно Јавити с« суду и таксу платити, јер ко.ји се ухвати да ради противно овоме судском наређењу казниће се четвородуплом таксом у корист касе општинске. Из седеице суда онштане београдске 5 Јануара 1857 године Бр. 1. Веоград. По §. 28 уредбе о каФанама од 25 маја 1864 год. (Збор XVII стр. 172) бакажи могу у својим бакалницама прод&вати отмена вина и ракије, и Фабрицирана оића (рум ликера и т. д.) у запечаћеним Флашама. Сво то пиће могу и крчмити у својим бакалницама, но само на мале чаше. Бакалв немогу ник&ко у бакалницама продавати обично вино, нрво , бермет и томе подобна пића. По чл. занона о крчмарини од 20 јуна 882 г. у ред бакала долазе и ликерџнје који такође смеду крчмити само она пића, која могу и бакала, и са онаквм истим ограничењем, с к&квим и бакали. Но како се дознало, да се изложеног прописа законског не придржавају на бакала ни ликерџаје, то је општински суд нашао за нужно да их овим нутем ономене, да престаау са крчмењем обичног пића & да Фабрицирана пића крчме у својим дућанима само на мале чаше, а никако на ношење по кућама. ако не желе да их постигне казна, која је за први нут 100, за други 200, за трећа 400 а за сваки поновљен случај 500 дин. Од суда општине вароши Београда 15 Јануара 1887 год. СН. 1344 — 1886 г. ♦ Због новог равносача „Онштинеких Новина" млоги београдеки претплатници ниеу на време добили поеледње бројеве лиета. Молимо за то еву ону гоеподу којима ее то дееило, да нае што пре извеете, како би им ее дотични бројеви накнадили, а они еами лиет у будуће уредно добијали. Адшшистрација-

ВЛАСНПК ОПШТИВА БКОГРАДОКА штам. Задр. штам. раденика, (Добрачина ул. бр. 18) Одговории уредпик НИК01А С. ЈОВАНОВИ