Beogradske opštinske novine

75

Београд 8 нозембра 1886 год. деловођа председник Вранислав Ђ. НушиА Никола Н. НиколиИ потредседниа Ввселг/н Д. РадиК благајник вњижничар Јов. М. ТадиЛ Војислав Јов. ИлиА чланови одбора: Петар Анђелковић, Сретен Ковачевић, Три®ун Стеваиовић, Сгсван М. Димитријевић, Прока Зечевић, Љуба Мартић, П. Павловић, Андреја Кнежевић, Коста Арсенијевић, Милорад П. Николић и Филип Вујић.

Минисгар просвете узима на знање ово удружење омладине у Београду, коме задатак потаомагања просвете вародне не прелази границе државних закона. А посебни одбори, који би се образовали ван Београда, ваља да се јаве својој месној власти. 12 децембра 1886 год. Министар просвете и црквених посдова Мил. Кујунџић

О т Е т При општини вароши Београда упражњено је место првог инжењера, коме је буџетом регулисана шата еа 5.004 див. год. Ко је вољан да се ^ва службе прими, треба да се са докумзнтима о спреми својој обрати Суду општинсром до конца Фебруара т. гол. Изаб Јани биће одмах извештен а осталима ће се вратити дикумеата. Од стране Суда општине вар. Београда 28 ја нуара 1887 год. АБр. 75.

Оаштини вар. Београда потребан је још један сташи иежешер, коме је општински одбор буџетом утвршо олату од 3000 дин. годишње. Према томе позивају се сви они инжењери који *би со хтели општавске службе примити да се са документима о спремн својој обрате општинском суду до 1-г а избор извршиће се најдаље до 15 -г Фебруара т> к. године. Изабрани ће се одмах известити, а осталима документима врати.и. Од стране Суда општине вар. Београда АБр. 1992 — 31 Декембра 1886 год. НАЗНАЊЕ

Општински Суд сматра за потребно и опет скрепути пажњу грађанзтва на то, да извожењеђу брета из варошких кућа и зграда имају право да врше са»50 кониесионари 6раКа"Г. СтојшиКи. Оеи имају у дужност да из сваке куће изне<;у недељно по једанпут све ђубрекојесе накуаи.Же-

сечно аа сваку партију кирајџаја дужне су газде тачно плаћати концесионару 60 дин. пара; али за то је концесионар обвезан и из авлије износити, а не само са капије узимати ђубре. Према решењу министра унутрашњих дела од 18 Сеатембра пр. год. СЈ\о. 5740, којим је решењем оснажена концесија ва изношење ђубрета, соаственици зграда дужни су пријављивати концесионару све партије својих кирајџија , да би избегли одговорност која их постизава иа случај неизвожења ђубрета или неуредног плаћања таксе. Од стране Суда општине вароши Београда 25 Новембра 1886 год. АБр. 1887. год.

О Б Ј А В А. На дан 18 тек. мца од 2 до 5 сати после подне, држаће се у канцеларвји инжињерског оделења Суда ово општинског јавна усмена лицитација за набавку потребне количине обичног негашеног креча потребног за зидање гробница у новом београдском гробљу. Лицитација ова држаће се на 1000 килограма креча. Кауција полаже се при лицитацији у 600 динара у готовом новцу или у државним артијама. Ближ I услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана у време канцелариско. Из седнице Суда општине Београдске ТЈ\5. 42 9 Фебруара 1887 год. у Београду.

По §. 28 уредбе о каФанама од 25 маја 1864 год. (Збор XVII сгр. 172) бакали могу у својим бакалницама продавати отмена вина и ракије, и Фабрицирана оића (рум ликераи т. д.) у запечаћеним Флашама. Сво то пиће могу и крчмити у св^јим бакалницама, но само на мале чаше. Бакали немогу никако у бакалницама продавати обично вано, пиво, бермет и томе подобна пића. По чл. занона о крчмарини од 20 јуна 882 г. у ред бакала долазе и ликерџије који такође смеду крчмити само она пића, која могу и бакала, и са онаким истим ограничењем, с каквим и бакала. Но како се дознало, да се изложеног прописа законског не придржавају нл бакала ни ликерџије, то је општински суд нашао за нужно да их овим путем опомене, да престазу са крчмењем обичног пића и да Фабрицирана пића крчме у својим дућанима само на мале чаше, а никако на ношење по кућама. ако не желе да их постигне казна, која је за први пут 100, за други 200, за трећи 400 а за сваки поновљен случај 500 дин. Од суда општине вароши Београда 15 Јануара 1887 год. СН. 1344 — 1886 г.