Beogradske opštinske novine

БРОЈ 9.

V БЕОГРАДУ ЕЕДЕЉА 1 МАРТА. 1887 ГОДИНЕ.

ГОД. VI.

БЕОГРАДСНЕ ВПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛАЗВ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ НА ТАБАЕ7 ЦЕНА ЗА СРБШУ : нл ГОДИНУ ........ 6 дин. НА НОДА ГОДИНЕ 3 „ "ЗА СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ . . 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огдасима 6 дин. пара од врсте. Претплату ваља слати уаутницом на оиштински сул а све коресаондтцпје на уредника, РУКОПИСИ НВ ВРАЋАЈУ СЕ. НеплаЂена лисма не примају се

СЛУЖБЕНИ ДЕО ЈАВНА ВЛАГОДАЕОСТ

Г. Франсис Макензи сетио се и ове године општинске нам саротиње, подарив јој упрошлу суботу лепу с?му од 1537 дин. 80 п. д. Општина вароши Беогр^да врши само пријатну дужност кад се и у своје и у сиротиње име, најусрдније захваљује г. Ма<евзију на његовом сталном и топлом учешћу суграђааском. Од стране Суда општине вар. Београда. С Т Е Ч А Ј Одбор општине вароши Београда одл^чио јо на састанку 10 ог нозем« бра прошле године: да ое водоводи, канали и оеветлење вароши изврше нутем концеснје а под најаовољнвјим условима који ее добију. У Бредајући ову одлуку Одаора јавности, Суд општине вар. Београда по* вива све оне Фирме које би се поменутих послова, било појединих било укуоних, хтеле оримити, да се са по> нудама обрате Суду до 10 марта ове године (по старом). Ближа обавештмња на захтев даваће општински Суд. Из седнице 11 новембра 1886 год. Београд. — ЗАПНСНИК ванредиог оаотанка осштинског одбора 21 Фебруара 1887 . (састанак отворен у 4 часз)

Б ијш су: заступни 1 « преседника г. Мијајло Крстић; одборнвци изаменвцв: г. г. Манојло Клидис, Светозар Јан6*5*чмн ж х**™ ■ ■ вв е к . »

ковић, Коста Петровић, Никола М. Боди, Никола Д. Кики Мијајло Стевановић, Димитрије Наумовић, Илија Антоновис, А. Богатинчевић, Др. М. Т. Деко, Мархо Степанокић, Атанасије Ђ. Кумануди, Јован Дилбер, Јанаћ Кон стантиновић, Јанаћ X. Фичо, Мил. Вељковић. Бр. 42. Заотупвик председника г. Мијај. Кротић. Лебари су се жалкли и полицији и г, министру унутрашњих дела на садању цену леба и траже да се иста повиси- Пре тога поднели су и нама молбу, да се цена повиси али није било састанка одборског. Молим вас чујте и једну и другу жалбу а и извештај нашег контролора (прочитано) Г. М. Павлови!. Већ је 8 година како сам часник општински и за сва то време ми смо пракгиковали, да над год је цена брашну рецимо 22 1 2 парв од киле да аи додајемо по 2—2 паре више за целу леба, јер с обзиром на то да фурувџија мора да плаћа момке. кирију, дрва и остало, умеено је да се цена лебу према цени брашна са неколвво пара повишава Г М, Клидис. Јл ћу да поменем, што је готово свама познато, да наши лебари дају лебац, ?-дд. се на више узме по 2—2' ј пар. од киле је®типнје. Ако покисимо цеву аебу учивићемо да сиротнија класа лебац скуиље плаћа,јер богатији узимају на више и добију за 2 — 2' 2 паре јсфтиније. Кад наши лебари имају рачун! да лебац дају је®тиније пр"продавцима, онда сам противан повишвца цеае лебу. (Тако је.) За:тупник предоедаика г. Мијајло Кротић. Молим вае да чујете шта вели у извештају Управи вароши Београда старешина кварта савамалског. Извештај гласи : „Као што се из под, ценовниаа велике брашнарске радње Бајлона види, оно сејано брашно од кога се обичаа леб данас меси стаје 25 - 60 дпнара сго кила. Од сто кила брашна добија се као шго је сваком познато најмање 135. кила леба, што чини кад се по доса:..шњој такси од 22' 2 п- дин. прода суму од 30-40 динара Према томе на 100 кила умешеког брашна остаје чисте д^ бкти 4 70 дин. пара а пошто сваки лебар дааае у Б.о граду у најмању меру трош 1 300 до 350 кила брашна (прамда их има који траже и по 6, 7. па и 800 кила (онда износи рачун,' да свакл од њих може днег имати најмање чисте зараде Н 40 дпн. или 24 од ст> од уложеног капитала, И, према оваком стању ствари, кварт савамал" мнења, да )е садаимна такса леба од 22' 3 дин. аар. кчли довољна и да ју не треба аовишавати. Да је тако поред навед«ног тврди и ово