Beogradske opštinske novine

125

Бр. 54. Г. Председник. Господо, комисија која је била иза брана да отвори ионуде за водоводе, канализацију, и т. д. свршила је свој посао и с&ставила одговарајући прото10л. Тај протокол, глаеи : „Одређена комисија од стране општинскога одбора 11-ог овог меееца, да отвори а протоколише понуде, које су према расписаноме стечају стигле до 10 ог марта ове год а за : канализацију, водоводе и осветлење, састала се ]е данао, дванајестога марта ; 1887. год. т&чно у четири часа по подае у канцеларијк председника општиае, и пришла је своме послу у при суству свих чланова, на име председника спштине г. Светомира Николајевића, одборниаа г. г. Косте Црногорца, Мих. Крстића, Косте Петровића, Манојла Клидиса и Малана Павловића. Огворене понуде јесу ; а) п Уеге1шз;1;е Сгав\уегке" — а кз Лугзбурга, (понуда пи. сана, спреводно писмо, статути и извод стања) за освет* зење вароши Бвограда гасом ; б) Друштео Теофила Фане-а , Валеја Мобил-а и Лисиена Гијот-а, коју поднесе заетунник г. Ј. Голдберг, (аис мо два арилога, орзђинал и превод поиуде, и пуномоћије нздато г. Голдбергу,) — за снабдевање варошк водом; в) Јасинског из Врисла, — За снабдовање вароши водом, (понуда у ориђиналу и преводу ■ штамаани пројект;) г) Мале-а из Париза. За енабдевање вароши водом, друга за канализацију, трећа за оеветлење гасом, (прва и трећа понуда на сраеком и на Француском, друга о канализацији — еамо на ф />анцусном. Уз прву понуду додат је и један додатак, којим се она модиФикује Поред тих докумената ова поауда сад ши и спроводно пасмо и извештај о досадањим р&дњама г. Мале а.)

Све све четири нонуде са евима прмлозима њиховим снаковане су у коверт, запечаћене печатом општинекога суд«, па ее тако прилажу овоме протоколу и преко председника општине предају одбору. Свет, Наколајевић председвик општ. К. Црногорац, Коста Петровић, Милан А. Павловић, Мих. Крстић инсп., М. Клидшо трг." Г. Председник. Господо, већ не треба да говоримо о огромној важност*; овога патања, ни о томе како ова ства треба да дође вред једну специјалну комисију која ће иредмете са сваке стручне стране исиитати и оценити, и одбору на решење изнбти. Ја бих само желео да та комисија буде што шира, да обухвати све оне људе наше који су познати као познаваоци ствари које су у поиудама нзнете. Ја бвх још желио, да та комисија не буде састављеиа само из чланова општинског одбора, већ да је састављена, ако је могуће и већином, из људи ван одбора. Ја ово предлажем за то, што би ту била већа јам ства за успех самог рада, по што одбор који решава ствар не би се сам искључиво бавио испитивањем њеним. У том смислу, гоеаодо, јш сам се саветовао и са г. г. на шим судијама и неколико чланова општинске уараве, иа смо се сви сложили наједној листи људи, и разних сгручњака чија је компетентност потребна, па и нужна за оцеиу оваквих предмета. У ту листу ушло је и неколико чланова из нешег одбора, но већина је од људи ван одбора који ће се интересовати за саму ствар, а који су се

иначе бавили испитивањем слнчних ствари. Ја мислим да вас пре него што бих вам прочитао листу, упитам: да ли се слажете у начелу да треба такву једну комисију изабрати и стручној јој оцени ове понуде поверити ? („Слажвмо се"). Дакле, избор комисије је у начелу усвојен, и сад молим да вам прочитам горепоменуту листу : 1 во. {Од лекара. Г. Г. Др. Владана, Др. Лазу Пачуа, Др. Ђоку Дими!ријевића, Др. Лазу Лазаревића. („Прима се а — „врло добро") 2-о Од иравника. Г. Г. Косту Петровића судију, Марка Стојановића адвоката, г. Стеву Добривојевића адв., Јована Николића општ. правозас. Ђорђа Ж. Ђорђевића проФ. вел. школе. („Примамо" — „врло добро"). Од инжињера. Г. Г. Михајла Крстића, инсп. Владу Марковића, Перу Велимировића инџ., Анту Алексића, Димитршја Стојановића, инсп., Мишу Марковића. инџ. („Прима се") Од архитекта. Г. Г. А. Бугарског, г. Мих. Валтровића, проФ, вел. школе и г. Свет. Ивачковића, (г. Клидис: „и Главинића") и г. Косту Главинића („Врло добро") Од фиаичара и т. д. Г. Г. Косту Алковаћа, Симу Лозанића, г. Љуб. Клерића и г. Др. М. Лежа. („Прима се") Од финансиста. Г. Г. Др. Мвшу Вуића, г. Манојла Клидиса, г. Николу Ђорђеввћа трг., г. Мијајла Павловића трг., г. Јована Крсмановића трг., г. Јована Антулу, г. Милана Бранковића трг. г. Едију Були и Милана А. Павловића, трг. („Прима се" Г. Председник. Слажете ли се, господо сви са овом листсм ? („ Слажемо се и ) Г. Ј; в. Дилбер. Молим вас г. преседниче, ја имам пре тога да говорим. Г. Председвик. Молим, о чему желите да говорите ? — ова је ствар свршена. Г. Ј. Дилбер. Ствар није решена јер само неколицина рекоше „слажемо се". Ја вас молим дајте ми реч. Ва сте ми и прошле седнице веч закратили. Г. Председник. Молим нисам вам закратио нити вам закраћујем реч, али, као иредседник, не могу дозволити да се говори о свршеној ств«ри. Г. Јов. Дилбер. Али ствар иије свршена. Г. М. Клидис. Г. (Дилберу) Па што сте онда ћутали, док се листа читала и примала ? Ја сам у току читања кандидовао Глаинића, и ви сте могли тако исто предложнти крга другог. — Молим, г. председниче да идемо даље та је ствар свршена. (Жагор — „свршена је" — „није „свршена") Г. Председник. Господо, како видим биће најбоље да одмах гласамо о томе: да ли је ова ствар свршена или не ? (Жагор) Г. М. Стенансви^. Молим вас г. председниче дајте ми реч, имам само нешто да приметим (Жагор) Г. Председник- Има реч г. М. Степановић.