Beogradske opštinske novine

БРОЈ18

7 БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 3 ЈША 1327 ГОДИНЕ.

ГОД. VI

БЕОГРА

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ НА ТДБАКУ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : НА ГОДИНУ 6 дин.

НА ПОДА ГОДИНЕ .... ЗА СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ

3 „ 9 дин.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈБ У ЗДАЊУ ОШПТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте. Претплату ваља слати уиутницом на оиштин• ски суд а све коресаонденцпје на уредника. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋ.АЈУ СЕ. Неплаћена писма не примају се.

СЛУЖБЕНИ ДЕО РЕД0ВН1 САСТАНАВ: одбора општиие београдск држан 18 априла 1887 године (ао стенографским белешкама) (еастанак отворен у 6 3 4 сах) Бали су : председник оагатине г. Свет. Наколајевић, члан суда г. Јанаћ М. Јааковаћ, одборници и заменици : г.г. Манојло Клидис, Милош Симоновић, Ваеа Дучић, Димитрије Миловановић, Марко Сте гг ановић, Фердинант Розелт, Вучко Стојановић, Никола Ђорђевић, Др. М. Леко, Дим. Наумовић, Милан А. Павловић., Илија Антоновић, Јоаида Барловац, Коста Црногорац, Стева Добривојевић, Михајло Сгевановић и Др. Ђока Димитријеввћ. Г. Предоедник. Можемо, госпоцо, да иочнемо и ако још ниеу сви одборници дошли. Имвмо ствари, које су већ раније биле иред одбором, па се могу реаавати и са овим бројем одборнвка. који су овде. Чујте протокол прошлог састаака. (Деловођа г. Никола Јовановић чита) Г. Председвик. Г. Коста Дрногорац има реч. Г. Коста Црногирац. Господо, Ја сам члан мааине оне комисије, која је штудирала и поднела извешгај односно лутрије. Ја ни сам противан, што је мишљење мањине пропадо а ш н>име и цео предлог, само би молио, да ви уз мете у обзир, да сте ви не само мене, него и све нас пзабрали за ту комисију као своје другове, и ми смо до нели своје мишљење онако, ка-^о је који за добро нашао. Ова ре^ „одбацује" мени се чиви, да је неделикатна. Ја не бих ову реч изустио ни п^ема коме, а најмањв према комисији. Да сам ја био у тој седнаца кад сз је о лутрији решавало, ја бих молио г. предеедника да ту седницу претвори у тајну седницу 3» то, што сам и ја имао своје тајно гледиште о то, сгвари. (Чује се „та је ствар свршена"). Није свршено ми, кад смо потписали сведочанство о себи такво, да нисмо кадри сами да извршимо ову ствар; ја овда честитам себи што сам у мањинв, јер смо ми морално вобедили. Мени се чини да з& то, што смо казалн, да не можемо сами тај посо да извршамо, да смо тиме дали оштар мач странцима, да кажу: кад не можете ви, онда ће мо ми сами да сечемо како знамо. Но, кад велите, да је ствар свршена, онда ја молим само да се реч „одбачен" изостави, и другом целисход нијом заменн т.ј. да се каже: примљено је мишљење већине.

Г, Предоедник. И сам иислим да треба да се ова реч „одбаци" замени са речју незрима сз (Усваја се). Г. Пред:едник. Гоеподо, чули сте, да нам је смрт, отргла једног оддичног и заслужаог суграђаннна. Драгутин Жабарац пуковкик умро је, и сад се баш сарањује. Покојник је имао грађанских врлииа и био је савеетан чиновник. Он је у дугом низу година учинио и важае усдуге нашој општини. Те услуге не може општина никад заборавити, нарочито оне, које је г. Жабарац показао лично, кад се 1862 године наша варош отимала од Турака. Ја вае господо позивам, да устајањзм укажемо пошту смомену његовом. (Сви уетају). Г. Председник. Сад имамо да рсшиио једну ствар, која је и пређе била на дневном реду. То је. предлог контролвог одбора за ново гробље. Одбор је тај поднео овај предлог. Контролви одбор за гробље саотао се данас и донео ове одлуке по предметима о којима је већано ; 1) Решено је да г.г. чланови контролног одбора: Свстозар Јанковић и Павле Матић са Томом Поповићем прегледе књиге на каеи за ново гробље; 2) Потребно је одмах наредити да инжењер и у гарцслама за католике и протестанте обележи границе и за мале гробове, по што одлука одбора општинскога да / се и у тим парцелама копају мали гробови за децу, није још нз до данас извршена. 3) Потребно је иаредити Инжињеру, да даде мере за плвће копање зиданих гробница, пошто се сада копају у не потребној дубини. Копање гробница треба погодати ђутуре, и за тим цену за копање ставити на рачун приватнима, који гробницу купе. Ако ^буду гробари и даље копали и јаме за зидане гробнице, неће моћн стићи, пошто имају сваки дан по десет простих гробова. Исто тако ваља о трошку приватних (односно да им се урачу. а у цену за зидање гробнице:) најмити на надницу помоћнике сталноме зидару, који је у служби на гробљу. Ово поеледње потребно је само тако ако неби стигли гробари, да зидари буди у помоћн зидању гробница. 4) У одбору општинскоме донесено је решење, да се члановима задруге кројачких радника даду бесплатно грабови. Ово је, решење протиано иравилима за ново гробље, у којима се изрично каже, да се гробови бесплатно дају само онима који су скроз сиротног стања. Ако би овако одбореко решење оотало у снази за ову дружину, оно бн се морало црименити и на све остале