Beogradske opštinske novine

344

Г. Ваеа Дучи1. Г. Чађевић је прииио 5 хиљаха дивара и аребао је да сврши посао. Еад је ов државии ин жињер вије требао да се прими кад неможе да сврши. Ја сагм противан продужењу рока. (Свршиће се) ПГАЕИЛА за камено мајданв општнве варсшш Беогр&да Члан 1. Општина допушта свакоме ла из а®них мајдана за своју потребу може вадити камев на основу ових правила, која се прописују да би се осигурали интереси општине и у колико је нужно ујемчила правилност рада. Члан 2. Ко хоће из општинских мајдана да вади камен, пријављује се претходно општинскоме суду, ради од брења. Члан 3. Са судсквм о^обрењем обраћа се надзорнику мајдана да му определи место, одакле камен да вади. Члан 4. Кад се камен у довољној количини разбије, он се мора да слаже у Фпгуре од 10—15 кубних метара (висина је метар). Члан 5. Чим се Фигуре сложе и премер затр&жи, надзорник мајдана јавља то одмах суду, који одређује по једног кмета, одборника или другог оовереника да прем)еру присуствује. Члан 6. По извршеном премеру такса 8» камен полаже ее одммх надзорнику мајдана, којк на положене суме издаје призпаниде из приходне књиге — Та1 са је од кубног метра 1. динар. Члан 7. За песа * важе ова иста правала. — Он се мери метарским сапдуцима оа једпог (2 метра дужа;не, 1 ширине и 1 . 8 висине) или 04 четири (2 метра дужипе, 2 ширине 1 виеине) кубиа метра. За ирви сандук (од јодног) такса је 1, & за други (од четири куб. метра) 4 дннара.

Члан 8. Сваки, коме се одобри вађење камена, сматра се као закупац мајдана и за то је дужан придр жавати се ових нравила и наредаба, које потреба јавпе безбедностн буде изискивала. У противноме , ' '"'П ' " • одузима се одобреше за рад; а на случај какве кривице, бива закупац одговоран. Чган 9. Закупци с/ дужни водити нарочиту књигу, но којој би суду у свако доба могли ноказати : коме је и колико камена или иеека препродато; а тако исто обвезани су и свакоме купцу издавати упутнице, на количине, које им продају. Члан 10. Надзорник мајдана има да је у мајдану лети од 5 из јутра па до 8 у вече ; а иначе дужан је нридржавати се свах наредаба, које му се буду издавале од стране председништва општине и суда, као и увек пазити да се пи у ко*ико не крше општински интереси. Књигу мора да води уредно а признаиице нанлаћене таксе увек да нотписује. Од стране оиштине вЈароши Београда — из уиравне седнице општинскбга суда, 20. Јула 1887. год. АБр. 523.

НЕСЛУЖБЕНИ ДЕО ПИСМА ИЗ РУСИЈЕ (Пв.рИСЈС©1* „Солвј".у) :Оетроград 21 ЈЈда п. к. 1887. Цео Петрогр д је данае иод угиоком тужне новости која нам стиже из Москче пре 24 часа. Катков је, дакхе, подлегао љутој болести која га нека два месеца мучаше Издапуо је у^четири часа и двадесет минута после подае на своме добру, Зна менском, које је 28 врста од Москве удаљено. Русија губи у шему најве&ег од својих јавних бораца — човека — кога су једпи поштовали а други мрзели, али чије је име продрло од најмање колебе сељачке у најдаљим крајевима царства. Пре две године изгубисмо Аксакова, за чијим пером и ватреним патријотством сва Русија заплака. А да како ли ће се примити глас о смрти онога Каткова: чије је име било з* масу народа то што и реч отаибина. Сам кобни исход дао се још пре осам дана предвидети; а онет има овде млого људи који то