Beogradske opštinske novine

БРОЈ 38

7 БЕОГРДДУ НЕДБЈБА 20 СЕПТЕ&БРА 1387 ГОДИНЕ.

ГОД VI

БЕОГРАДСКЕ ОШТИСКЕ101111

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАНП7Т НА ТАВАЕ7 ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : НА ГОДИНУ ........ 6 дин. 3 „ 9 дин.

НА ПОЛА ГОДИНВ .... ЗА СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДНИУ

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈБ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте. Претплату ваља слати уиутпицом на оиштин ски сул а све коЈЈвсаондеицпјв на урелника. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ ОВ. Неплаћвна писма не примају са.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

СЛ.СТ1НАК одбора епттинв београдске 22 авгуота 1887 године (ао стенографским белешкама) почетак у 6 часова по пОдне. (Свршетак) Г. Ј. Дилбер. За тако малу ствар ја миелим да не треба толико посла. Г. Лредседник. Ја разумем ово што рече г. Добриво јевић : да треба да се зна. докле траје ат»р онштински. Али не увиђам да с тим иитањом о граиици атара има везе питање о Лаудановом шанцу. Лауданов шанац није граница и пе може се доказати да је он граеица атара. Г. Васа ДучиК. Ја опет веким, да се расправи пи тање. чите је то земљиште. Поп Милош Симоновић. Атар београдски хвата више него шанац, а био је у турским рукама. Прошао је неко и прокопао шанац, и еад нема права на њ ни држава, ни онај који га је прокопао, но опет јјимају нрава на њ становнаци, који имају своју земљу с једне и сдругестране од њега. Ја миелим дч треба савршено поделити тај ша нац између становника, ако имају тапије на земљишта е једне и с друге стране шанца. Може неко да прокопа шанац преко Бањичког брда, и зар онда може неко то замљиште да узме. То није ббзна какво земљиште, но но потреби заузето : дошао непријатељ са стране, и прокопао шанац ради своје потребе, и кад је свршио свој посао, опда је напустио шанац, Дакле, ја мислим, на не може бити разлог : да за то што је прокопао Лаудан шанац, да припадие држави, и да полаже право на њ, но да опет треба да остане људима из околине. Г. Председник Ја мислим да оно тпто н.ије заузето, трсба да чувамо ; а она земљишта што су заузета и за која приватни л,уди доказују да га уживају, ми морамо издавати тапије нема оскова да се можемо с људима парничити Цела се ствар своди оа ово: хоће ди овштина нристати, да се с овим људима парничимо, јер сигурно ће се тужити, ако им не дамо тапије, Г. Ст. ДобривојеваК. Ја мислим да би најподеснији био начин, да се у томе пшању изађе на чисто. кад би одредили једног или двојицу од одборника, који би са члановима суда изашли на лице места и распитали људе у томе крају; и ако је стара тапија иотврђена судом, онда је атар београдски, и према тим тапијама знаћемо и наш атар докле је, јер сама та Факта обслежавају инашатар.

Ако су тапије потврђене у општипском суду и у варошком, онда је то доказ да је атар наш. Г. Дредседник. Историја вам, господо, у пвом питању не може много доказати. Г. Васа ДучиЛ. Г. Симоновић рече : да ако људи имају с обе стране шанца, имања. да им се шанац нодели. Ја мислим да и ако људи имају тапије с једне и другс шанца, да опет није шанац њихов, и ја не бих био за то, да им се шанац подели. Г. Председнпк. Дакле, молим вас, гоеаодо, хоћели се људима издавати тапије или пе. Г. Дилбер. Ако докажу, да су уживали извесно земљмште 24 године, онда је њихово и треба им издати тапије. Г. ДучиЛ. Ја мислим, да се не издају, док не изађе рад г. Зарића, те да видимо шта је он за онштину урадио. (Чује се : он је све општииско [земљиште снимио). Г. Ј. Петковић. Ја сам био с њим, и ми смо то расправили. Г. Паеле МатиК. Ја сам с г. Дучићем бпо на месту и прегледали смо велики део тога Лаудоновог шанца и ту смо наилазили да има у целости Лаудоновог шанца ; има 7—8 хвати, где је затрвено, заравњено земљиште, и људи признају да јз то општипско земљиште : има један део и да немају тапије. Из овога смо закључили, да не можемо дати грађанима тапије, за то што у извесним деловима има шавца, а у извесним нема, дакле нисмо могли закључити, докле је Лаудоиов шанац. И ја сам мишљења, да општина не напушта своје право и свакојако требало би, да једна стручна комиеија изађе на лице места ; која ће ову ствар извидити, и онда да се издају тапије. (Чује се: врло добро). Иекн Тодор цео илац у шанцу има, тапије нема; извесно да је то општинско земљиште. На једном месту од 1884 год. неки циганин има земљу; његова кућа дошла је на средину шанца, а од шанца направљена је улица. Заиста то је питање такво, које комисија није могла да реши, дакле једно тугаљиво питање, и не остаје ништа друго него или да олштина напуети Лаудонов шанац или да се одреди једна стручна комисија, која ће ово катање распр; вити Г. Председник. По закону ја мислим, да суд оиштински мора да издаје тапије. Сад можемо ли ми каквим од борским решењем поништити то, што закон тражи за издавање тапија ? Ја мислим да не можемо, и кад не можемо онда ће приватни имати права да се туже. Г. Ст. ДобривојевиЛ. Као год што може апелацијони суд да не верује сведоку ни у каквом питању, онда можемо и ми да им не верујемо. Ми треба да видимо и