Beogradske opštinske novine

402

се догоде злоупотребо, пошто поједиаа кола могу врло лако да залутају и до чије друге куће. Но пошто нама треба свсга 300 хватн ове године, можда ће по најбоље битн да сами, кад вода крене, кунимо лађу — две (300 хвати) да истоваримо на нашем плацу, а одакле под контролом нарочитих снров<дника, да пх разнесемо но шко лама и другим онштинским локалима. (Одбор је усвојио једногласпо да се овако ноступи с тим, да дрва набави г. председник са днојицом г. г. одборнлка).

Г. Председник. Кад је држапа прва лицитација за закуп ирава на цубок, није дошао био нико да лицитира, тако исто ни на другој али јс Лудвик Хам ноиудио 12.0С0 дии. свега. Трудио сам се да се увирим за што овај нриход иаилази на такву тешкоћу ово године, и један од лицитаната рекао ми да узрок лежи у томе што се лекарским прегледом велики део цубока оглашава за неунотребљив, нездрав, те се тиме закупац цубока штети. Узев објасњење од нашег марвеног лекара, ја сам удесио да он у будуће, при уништавању нсуиотребљивих делова штедљиво ириступа, те кад се н. нр само врхови џигсрица не би смели пустити, да не поништава и целу џигерицу већ врхове одсеца. Ако је у I воме доиста лежао разлог, са којега закупци нис.у хтели лицитирати, на тређој (лицитадији) већ ја мислим наћи ће рачуна да понуде озбиљие цифре. У противном ви знате што ће нам остати да чивимо, те да обезбедимо ако не већу оно бар циФру овогодишњег прихода. (Одбор је према гледишту г. председника одлучио да се причека закоји дан на раснише трећа лицитација за закун цубока

Г. Предсднин. Лицитација за лнФеровање палидрваца и платна за брисање, држана је 27. августа. Платно остало на Петру Мацићу за 0'33 дин. од јарде, а машине (туце за 0-47 дип.) на синовима Шг. Води. (Одбор одоб • рио ову лицитацију сгим да нријему присуствује и ио који одборник).

Г. ПредседниК. Оправка возова на нрвој лицитацији оетала на Јурпшићу и Делаћу за 2000 динара, а ирошле било 1200. Но ова разлика излази отуд што је број возова повећаи а увршћсна и оправка степеница алата пожарне чете, амова итд. Влада Миленковић иосле лицитације нонудио 1900. Дужана између њега и лицитаната. ужа лицитација и остала но иоследњима за 1845. Сад вам шиосим ту лицитацију, да оцените можсмо ли је усвојити или не. (Нашав ирема броју возова да цена није велика, одбор је одобрио ову лицитацију).

Г. ~Пре.,1ее4"ик. За чишћење пијаца и уговорених ширина, ове смо године плаћали 12.297 дкн. Лицитација за вдућу годину остала за (9463 див), на Лази Станковићу

и Савки Табаковићки. Но како је после лицитације понудио г. М. Јовичић за 200 дин. пижу циФру, наређена ужа лицитација и остала на Јовичићу за 8829 дин. (Од бор је одобрио ову лицитацију једногласно )

Г. Предссдт.к. Ков коња остао на Влади Миленковићу за 156*75 дин. годишње (Одбор одобрава и ову лицитацију).

Г, Председник. Још од годишших лицитација за он. нотребе имамо лицитацију ва лиФеровањо канцсларијског материјала. Остали су разни артиклн нодели:ни иа више лиФсрапата а уговорсиа предаја по мустр«. | (По саслушању иротокола лицитације, одбор је јсдиогласно одобрио лицита ију за набавву кавцеларијског материјала, е тим да пријем норед км. помоћника, који буде одређеио,, вр.ше и два одборника. Председнику оетавио, да настане те да се четке у колико скунље илаћене у то лико бољег квалитета добијају.)

Г. Прелседник. Сад имамо на реду извештај о лицитацији за нанравку калдрмо на оном делу улпце од „Дубровачке 4 улице до „Круне", према вашој одлуци. г. Чађевић је тражио да се направи коцкаста шес. тострана калдрма, као што се у целом свету прави: хтео је да подлога буде најпре крупан шљунак, иа онда да дођ; ситнији шљунак и поједини слојеви да се набијају ваљком ; начинио је предречун, и ио његовом прсдрачуну коштао би квадратни метар 16 1 / 2 динара. Предузимачи кад су чули за услове, дошли су накнадно у општински суд, а на еахој лицигацији није нико ништа дао, рекли су да не могу нристзти за ту цену. Један је се нонудио да прави за 20'50 дин. квадратви метар. Ја мислим, господо, да ово не треба да одобримо, а међу тим сад пије ни време, да правимо такву калдрму ; ми би могли да нађемо људе, који кмају готовог тесаног камена, и ако желпте да направимо нривремену калдрму, он ,а ја ниеам противан, али писам за то ; да сад илатимо по 20'50 дин. квадр. метар. Г. Ликола ЂорђевЛ, Ва ову калдрму решено је тако, да ако ииаоци кућа у тој улици е неким делом притеку у номоћ оиштини — а обећали су да ће датн — оада ће^ се иравити калдрма од коцкаетог камена; а ако не притеку у помоћ, онда да ее ирази обичаа калдрма. Заиста је нужно да се што скорије у гој улици направи обична калдрма, и по мом мишљењу ту је прече направити калдрму по на Теразијама. С тога сам мшнљења да г. председник нареди, да ее најкраћим путем направи обична калдрма у тој улици. Г, Председник. Ако и позовемо имаоце, да нам нритеку у помоћ, кад будемо правили коцкасту калдрму, ми онет морамо правити сад обичну калдрму, а кад дође време да правимо коцкасту калдрму, онда ћемо казати да