Beogradske opštinske novine

ЈБЗРО^Г 43

У БЕ01ТАД7 ЧЕ5БРТАК 5 НОВЕМБРА 18б7 ГОДИНЕ.

год . "*?%

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСНЕ Н0Н1НЕ

ИЗЛАЗВ НЕДЕЉНО ЈБДАНП7Т НА ТАВАЕУ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : НД ГОДИНУ 6 дин. НД ПОДА ГОДИНЕ 3 „ 8А ОТРАНЕ 8ЕМЉЕ ПА ГОДИИУ . . 9 ДИН.

УРЕДИИШТВО Ш АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОИШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте. Претплату ваља слати утсутницом на оаштин ски суд а све коресиопдтцпје на уредпика. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋ.АЈУ СЕ. НеплаЋена писма не примају се.

СЛУЖБЕНИ ДЕО С ЛСТДНАК одбора ешЕТЕн© беогрбдске 22 октобра 1837 годнне (по стенографским белегикама) почетак у 6 ча- ова по подне. Били: Иредседпик општине: г. Ж. Каребиберовић, члан суда : Јанаћ М. Јанковић, одборници и заменици : г. г. Ст. Добривојевић, Јов. Дилбер, Никола Д. Кики, Јанаћ X. Фичо, Павле Матић, Фердииант Розелт, Самуел Пијаде, К. Црногорац, Коста Петровић, Димитрије Наумовић. В. Дучић, Јован Петковић, Јанаћ Костандиновић, М. Степа новић, Др. М. Т, Леко, и Др Миловановић.

Г. Председник. Седеица је отворена. Изволте чути записник одлука последњег саетанка. Секретар прочитао одлуке. Г. М. Леко. Да ли је одлука о лутрији донета на основу старог, оног комисијеког извешћа, које је било једном нред одбор раније ; или другог? Г. Председиик. На основу поновног извештаја комиеије. Г. М, Леко. А хоће ли на де®инитивно решење изаћи још једном план по коме ће се лутрија имати да оствари (чује ее: „не ; овлашћен је председник и пред одбор ие треба више да излази, сем саопштења кад се оствари". Иредседништво самостално има да ради са полазне тачке ирихода од 180.000. динара, а што више то боље.") Г. Председник. У последњој седници ја сам био тако слободан, да вам изнесем један предлог номоћника г. Понов^ћа одноено пијаце. Он нам предлаже да пиљарска стара меств на пијацама, дајемо под закуп лицитацијом ; те да се пренродајом истих између пкљара не злоупотребљују општински интереси. Молим вас да чујете предлог. Г. Секретар (прочита предлог.) Г. Лредседник. Има ли ко да говори о овоме предлогу. Г. Ј. Дилбер. Он каже у предлогу да се издаду сва места ; сељачка мгста не би могли дати. (Чује се; само пиљарска). Г. Председник. То се односи само на оне, који пдаћају. Тако, пиљарице не могу плаћати, јер оне плаћају, кад долазе у Београд, доле на ђумруку. А то за то, што су пиљарице од пре ишле кроз варош те нису плаћале

пијачне такее Оне дакле плаћају таксу при еамом улазу у зарош -- дошле не дошле на пијацу. Г. М. СчеиановиН. Ја сам мишљења, да, ако пиљарице врше евоју продају без тезга, буду ослобоћене од све таксе; али, ако оне продају на тезгама своје произ« воде, као и остали пиљари, онда треба., да плаћају таксу, као и они Ја видим, да оне имају своје потпуне тезге и продају као и остали пиљари, и у т <м би случају ваљало да плате таксу; али ако оне, донесу по коју кот^рчицу јаја или које пиле, тада би требало дозволити им, као и нашим сељацима да продају на пијаци не плаћајући таксе. Г. Председник. Овде се каже за оне, који имају одређепа места. Одредиће се такса и лицитираће се, па ко да више Ако и пиљарице имају тезге, онда и оне треба, да плаћају као и пиљари. Оне се не могу равнати са сељацима, но са пиљарима. Оваквим издавањем места под закуп, има ли би већу контролу. Они, Гкоји би узели какво место, добили би карту да су платили таксу и не би могли преносити то право на другога продајући га екупље и тиме штетити општину. Саакако, госиодо, имаћемо већега прихода — нико неће моћи добити место јевтиније, но што је данас. Г. Васа ДучиИ. Ја би желео знати, колико ће времена трајати закуп (чује се годину дана). Имао бих још и ово да приметим : сељаци не плаћају на пијаци таксе, с тога се пиљари могу помешати с њима и тако избећи плаћање таксе. Г. Председник. Ваљада нико од сељака неће бититолико глуп, да уступи пиљару евоје место. Ако б.уде и тога (што је редак елучај), биће тамо контролор, који ће пазити на то. А после тога, кад су сва места нумери сана неће се моћи чинити злоупотребе. Г. Никола Еики. ; Ја сам чуо предлог г. Томе и разумео сам, да ће се места давати под закуи и то ће се лицитирати од постојеће таксе на вшпе, а закупци несмеју препро давати евоја места и тиме шпекулисати, Ја налазим, да је у корист оиштине, да изда плацеве за 6. меееца, почем је сад зима те има мање продаваца но лети. (Врло добро.) Г. Председник. Ја сам казао,. да се од ове данашње таксе лицитира на више. а не да продавци плаћају поред ове таксе још таксу и за место. Ви можете казати, да се такса наплаћује као и до сада, а поред ње још и такса за место; само би због рачуна и рачунске годиее лици тације држао новембра и на годину дана а не шест месеца.