Beogradske opštinske novine

24

На ову цел, примаћемо са захвалношћу и прилога из осталих крајева Србије. У Крагујевцу 10. Јануара 1888 год. Деловођа Нетар Деепотовић настав. гииназ. Председник одбора Јов. Мишковић нуковник. Благајник Божа Вуловић Мирковић Потнредседник Павле Ј. ВуковиК. Чланови одбора: Александар Симоновић потпуковник, Павле Шифарик нотпуковник, Тодор Туцаковиб трг., Милоје Блазнавац трг., Мијајло МиловановиК окр. начелник у пеаз., Живота Остојић прота, Лука ИвковиК инжињер.

С И Т Н И Ц Е. Еокосов бисеу. Познато је свима, да је бисер, по себи, једно анормално гомилање на унутрашњости једне шкољчице и да се готово у свему састоји из угљење риселине. Али да бисер даје и биљни свето томе је мало познато. На ову околност обратпо је пзжњу још у почстку прошлога века холандски ботаничар Ромифи , а данас топодпунопотврђује Гинзон из Сиднеја. Он је нашао у кокосовом ораху у сред, тако званог, кокосовог млека округла тврда зрна а по где где још са свим мека, у величини зрна вишње, а хемијским раствором доказало се да се и кокосов бисер састоји готово само из угљење киселине као и познати бисер. По Форми, блеску, млечној белоћи. у свему је раван осталом бисеру а тврдоћом се куд камо јаче одликује од осталог. Тамо врло јако цене кокосов бисер и сматрају га за лековит, као што се некада бисер и код нас сматрао. Твен и Краљиг^а. Чувени хумориста американски, Марк Твен нослао је краљици Викторији оригиналну нросбу. Прошле године, по речима Твеновим, послао му је Брајт решење но коме има да плати нало за књиге, које је чувени хумориста у Лондону штамиао. „Но како — вели Твен — Ја не нознајем Брајта, а по своме простом васиитању врло сам штедљив у расипању новаца, према иепознатима, то сам сматрао за најбоље да се обратим, непосредно, краљици." Хуморист напомиње за тим, да није имао задовољства видети краљицу, ношто она не беше кући, кад је он долазио. Што се тиче Брајтовог решења то поред све његове опширности он није ништа паметнији од истог постао. Проучивши га, он је нанисао у Лондон

из^авачу, да плати поменути налог. Но кад сам дознао да тај налог није за једну него затри годинс, и 2 1 /% процента а не 1 проц. то сам опет ирочитао решење на сам у њему пронашао ово двоје : прво је да нанлату овог налога недобије држава нсго краљица; и друго, да за списатеље нема особите рубрике већ сеони рачунају у „занате, гасне цеви и т. д." Како нак, ја ништа немам са гасним цевима то је јасно да је у овом произашла нека ногрешка ; и ја молим краљицу, да уништи значај мога нисма, које сам смоме издатељу послао. Њезино Величанство, неће ни осетити губитак овог нов1*а тим прр, што је, за списатеље данас време врло оскудно.

ПРИВЛИГОВАНА НАРОДНА БАНКА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ Стање од 15. Јануара 1887. Благајнида у звечећем новцу у злату : Днр. 1,777.050,82 у сребру „ 2,795.281,80 Стране вредности и салдо страних Кореспондената Днра 285.971,53 Лисница у злату: „ 978.213,01 у сребру: „ 2,830.649,38 Зајмови на државне обвезнице у злату : Днр- 2,346.556.у сребру: „ 559.427.Текући рачуни домаћи 890.705,72 Менице за наилату 10.590,79 Вредност рез*ервног Фонда 3.940-18 Разни рачуни „ 49.794,95 Уплаћена главница Днр. 2,499.750 - Новчанице у оптицају у злату: „ 177.980'у сребру : „ 9,829.650'Резервни фонд „ 20.834*18

ВЕОГРАДСКА СТРЕМЧКА ДРУЖИНА ПРИРЕДИЋЕ 20 ФЕБРУАРА ОВЕ ГОДИНЕ ВЕЛИКУ ИГРАНКУ у дворанала Краљеве пиваре ПОЗИВНИЦЕ РАЗДАЋЕ СЕ КРОЗ КОЈИ ДАН 20 Јануара 1888 г. Београд. Одбор.

Власник општина београдска Штамна Медецијаи и Кимпановић Обплпћев вепац број 1. Уредник Н. С. Јонановић