Beogradske opštinske novine

53

/ВАНРЕДНИ САСТАНАК одбора општине београдске држаи 18 Фебруара 1888 г. почет у 6 [ / 4 час. у вече Били : Прсдссдник г, Ж, Карабибсровић, члан суда. Ј. М. Јанковић, чланови одбора г.г. Ст. Добривојевић, Ј. Дилбер, Ф. Розелг, П. Матић, С. ЈосиФовић, Д. Наумовић, Н. Д. Кики, Ј. Констандиновић, И. Антоновић, С. Јанковић, Ј. Петковић, В. Дучић, А. Богатинчевић, С. Пиадс и Ј. X. Фичо.

Председник. Молим вас, госиодо, састанак јс отворен Изволте чути иротокол прошлог састанка нашег. (Прочитан) Председник. Има ли, госиодо, ко шта, да нримети ? („Нема и ). Дакле усвојено је. Ово је истина ванредна, седница но ја мислим , да вам опет могу да саопштим један акт , који изгледа као ванредан. Добио сам једно писмо од г. Тихомиља Ј. Марковића, благајника „Друштва Св. Савс", којим снроводи диплому општини нашој, као члану утсмељачу тога друштва. Молим вас да прочитамо то нисмо. Писмо гласи: Поштовани Тосаодине Председниче. Потиисаном благајнику главног одбора „Друштва Св. Саве" част је,- нреко вас Господиие Председниче, нослати утемељачку диплому Ошигини Београдској, која се јс , у прошлој години, нримерно и патриотски одазвала ирема установи овога Српско — националног друштва. Ја вас лепо молим да ову диилому изволите у 1. одборској седници ставиги на углед госноди одборницима, и да нримите уверење мога одличног иоштовања. 16. Фебруара 1888 год. Београд. I. Благајник гл. одбора „Друштва Св. Саве" Тихомиљ Ј. Марконић с. р. Ј. Дилбер. Ја бих предложио, да се г. иредседник овласти, да купи што лепши рам за диплому. Председкик. Молим вас, госнодо, мислим, да ћете примити предлог г. Дилбера, да се диплома урами („Прима се"). Поред овога имамо још и једну изјаву од стране нашег одборника г. Николе Ђорђевића , који није сад у седници. Чујте ту изјаву. Она гласи : Госиодкну Председнику Оаштине Ееоградвке. Дочнао сам од г.г. колега, одборника општинских, како је г. Пера Хаџи-Јањић, кметовски помоћник писмом управио на одбор и на ме питање: од кога сам сазнао оно што сам у одбору казао, да је он купио иотнисе за неповерење одбору у седници пр. год. Сама ствар данас је изгубилу свој значај, и нежелећи ни зато да се упуштам у икакву даљу илустрацију ја всрујем изјави г. Хаџи Јањића. Крајем овога месеца нрестајсм бити одборник а сутра полазим на пут; За то вас молим, Господине Препседниче, да ово саонште вечерас у одбору и да иримите увсрењс мога поштовања. 18. Фебруара 1888 год. Београд. Ник. Ђорђевић с. р.

Председник. Дакле г г. одборници нримају к знању а председник исправља изјаву у /гоме, што рок г. Ђорђевићу, као одборнику, не исгиче крајсм овога мессца , него он остаје и даље у одбору. Овде смо ставили на днсвни ред избор једне бабице за кваврт савамалски. Ја бих вас молио, да изберемо једну комисију* која ће све иредате динломе прегледати заједно с лекаром нашим г. Пачуом и нредложити нам, која од молиља треба ово место да добије. Васа ДучиИ кандидује г. Добривојевића и г. Дилбера. Председник. Ја мислим, да би најбоље било, да поред он. лекара — шсФа изберемо још четворицу г.г. Добривојевића, Дилбера, Дучића и Богатинчевића. („Прима се"). Сад имамо, да изберемо, 4 или 5 лица за чланове порескога одбора. Ја сам вам носледњег пуга изнеч> акт г. председника тога одбора. Неки су од чланова те комисије болесни, један је умро а неки не долазе. Требало би сад иза^рати на њихово место људе из свакога краја вароши, како би сваки крај био заступљен. Акт гласи. „Од чланова пореског одбора, спречени су да долазе : г. г. Мијаило Тсрзибашић, због слабости ; Сима Паранос; Груга Ивановић нензионар (Он је дао оставку.); Сергије Станковић (због слабости); Талс Стевановић (умро је). Молим вас предложите одбору, да друга лица избере; да се за тим одмах закуну , како би на позив пореском одбору ирестајали." Самуило Пијаде. И ја сам члан тог одбора и мислим, да би трсбало изабрати: г. Јована Калабића, трговца, за кварт савамалски, г. Јеврема Божиновића за кварт варошки, г. Павла Матића за врачарски, Јанаћа Константиновића за дорћолски и г. Милов. Јовановића за кварт теразијски. Председник. Ја мислим, да ћете примити ове кандидате. („Прима сс"). Госнода стенограФи готови су с белешкама прошле седнице. Најбоље би онда било, да се прочитају све белешке, те би тако и госнода, која нису били у последњој седници знали шта смо говорили о антрпотнма услед акта г. министра. Ст. Добривојевип. Ја мислим, да би боље било, да нам Ви у кратко кажсте. Самујило Пијаде. Ја сам за то, да се прочита , по што ни ја нисам био. Председник. Дакле изволтс чути нрво инсмо г. министрово а за тим белсшке стенографске, у колико сс на антропоте односе. Писмо гласи: „У интересу наше трговине, и у интересу самс нрсстонице покренуо сам питање о оснивању и нредузсћу јавног смесгишта есиапа (ЕгЉеро!) у Београду. Интереси трговине и престонице захтевају, да сс ово предузеће што је могуће пре и оствари. У овој цељи )а сам одредио нарочиту комисију, којој је задатак да питање о сместишту еспапа свестрано проучи а нарочито о месту, где би се оно нодигло и о капиталу, који би за ово предузеће био нуждан. Комисија ова дошла је у своме раду дотле , да ми је могла узјавити мишљење о месту, на комс би се, о начину како би се сместиште имало подити, као и о начину