Beogradske opštinske novine

281

духом бесмрћа. Они жвве потпунији и у мислима и у делима својим. Ми имамо у својим рукама све што су Омир и Виргил урадили, баш као да смо иоред њих порасли. Дела њихова ми можемо метути у недра, или турити под главу или припети устима; док од онога што су толики други силни и бесни, на земљи починили, нема данас ни трага ни гласа... Јача је, нежнија, веза између мисли и дела; јер су мисли, као оно пламенови, који се спајају и пеће од себе стварају. Речи, идеје, осећаји с временом хоће само да отврдну ; а ствари, тела и радови хоће да иструле, да се душе и ветру предаду.... Не само да рад људски хоће да ишчезне, него хоће да избледе и оне врлине и опе особине које су те радове дале. Дух једини остаје беслутан, и нрелази недирнут потомству и у на слеђе.., Јест, речи су једине ствари које до века трају. *)

РАСПОРЕД Свечаиости приликом освештавања заставе „Даворја" 4. септембра ове год. у Раковици. I. Скуп друштва „Даворја" и изасланика певачких друштава у друштвеном стану телеграфска улица Бр. 9 у 7 часова изјутра. Одавде се креће спровод са заставом и музиком ка железн. станици. На станици пева Хор „Даворја" друштвену химну при уношењу заставе у кола. Пред сам полазак влака свира музика престолонаследника краљевића марш. Засебав друштвени воз полази тачно у 8 часова, воз стиже код 9. кмтра у 8 часова и 20 минута. Одавде се креће цео спровод уз свирку музике манастиру Раковици (15 минута). Еод Манастира дочекује госте одређени одбор. У 9 час. света литургија иа којој ће се освештати друштвена застава, на служби пева хор „Даворја". Освештавање заставе поздравља се пуцњавом из прангија. После крштења примања честитања од страпе представника и изасланика певачких дружина, и отпоадрав Даворја. Ова се свечаност завршава певањем попутнице „Књаза Михајла". II. Послужење. Певање песама (у хору и севдалиски). Седељка са овим народним играма : „Прстена у руке" — „Полеће, полеће" „адвоката" — или „давуџије". Ручак, седање за сто по огласу музике. Ручак започиње после одпеваног „оченаша,,. За ручком уобичајене здравице. На прву здравицу Краљу одговара хор певањем „химне". Ручак се завршава песмом „слава отцу".

А.

Б.

В.

]

*) Види Хаадитово дело „0 иислима и радљама".

III.

У 3 часа почиње забава која се отвара игроМ „Краљево оро". — (Распоред игранке и певанке изаћи ће засебно). Између игара певање, декла мовање и пошалице. Нарочитим знаковима, објавиће се почетак народних игара које се деле у два одељка народне и забавне игре. 1. Наградне су игре: „Отимање јаглука". „Скока сместа", ,,и трчке (или загонке). ,,камена с рамена". 2. Забавне игре: „Гонење хајдука". „Миш — миш". „Самоскока преко штапа". „Хрвање јежа". „Игра на плојке". ^ ,,Ћушкање". ( „Топа, топа — куц, куц". IV. У 6 1 !, часова креће се друштво са заставом од манастира деветом километру (пуштање ватромета уз пут). — У 7 часова полазак у Београд. Са жељезничке станице иде свечан спровод у књаз Милошеву улвцу, краљ Миланову улицу где се уз песму поздрави с кумом и продужава пут у стан да остави заставу. V. Цене: Улазница и подвоз са ручком 5.— дин. „ „ без ручка 2.— „ Улазница и подвоз за помажуће чланове Даворја .4.— „ Улазница и подвоз без ручка . . 1.— „ За чланове пев. друштва све. . . 3.— „ „ „ „ без ручка 1.— „ Деца и ђаци средњкх школа плаћају улаз и подвоз 1.50 дин. Управа „Даворја". Примедба. За сваки оаељак свечаности одређени су нарочити редари који имају на левој страни знак од I—1У\ Одређени редари за народне игре имаће на левој страни плаве врпце. Редари при игранци и певанци б»*ле врвце. Улазнице уједно са железничком картом могу се купити код: г. ТриФ. Ђорђевића др. благајника и Ђорђа Банковића подблагајника у др. стану, и код сваког члана. У трговинама г. Игњата Даничића књижара Тоше Мраовића, Петра Ђурчића, Мите Милутиновића, двор. ап. и Јевте Павловића и комп. Чланови певачких дружина добијају улазнице у друштвеном стану. Други засебни воз за Раковицу полази у часа по подне. Возовима овим нико се неможе возити без друштвене улазнице. — —