Beogradske opštinske novine

Гл. ЈосииовиК. Ја сам баш јуче имао да идем у једну комисију п видео сам да су коњи гладни. Кочијаш ми је казао, да од пре три дана нису добили ни сена ни јечма. Председник. Модим вас, госиодо, ја сам вам канао у чему је ствар и шта сам наредно. Сад је ли то леио кпд кочијаш вама каже да нема стока хране, а менн неће да дође да то каже ? (Чује се;„ не сме од команднра!) Хвала вам што сте мп то казали. Ја ћу одмах пзвидети ствар и наредити шта треба.. Св. БоториК. Колнко има дана како смо одобрили лицитацију за сено ? ЛиФерант чујем да није још зват да нотпише уговор. За што се не зове тај лиФерант? Пџедседник. Ја сам вкм казао већ, да сам наредно командиру да иде код њега. Гл. Јосиаовић. Ја сам вас једног вечера питао, да ли је истина што се чује по вароши да је из амбара онштинског украдено неколико хпљада кила јечма — шта је урађено по томе? Председник. Ја сам вам већ казао да ћу учинити извиђај да видимо шта има у ствари. Др. М. Леко. — А шта би са мојим предлогом о издавању ванредног броја општинскнх новина? Председник. Ја мислим да је то усвојено. Усвајате ли господо, даиздамо ванредни број? (Усваја се) Вама је познато, госнодо, да сам ја у једној редовној седници био ннтериелнсан од г. одборника Св. Карапешнћа, да кажем, да ли стоји у ствари да сам радио на зајму оцштинском? н Ја сам вам онда обећао, да ћу вам изнети коресноденцију коју сам имао односно тога зајма. До сад ни сам то пред вас износно за то, што сам сма^рао да се овакве ствари не раде тако да се у нанред износе на јавност» док се не дође до неког споразума. Но сад, да би се ви упознали шта се на томе радило, и да би и грађанство увидело да не седимо овде само да водимо разговоре као што смо вечерас разговарали — него да се нешто и ради, то сам донео сва нисма да вас обавестим шта сам радио и на чему ова ствар стоји. Молим вас да чујете. Прво имамо писмо које сам од ове трговачке куће с којом сам преговарао, добио усљед нашег усменог разговора. Изволте чути. Секретир чита: Београд; Гранд Хотел 9. Јула 1888 п. н. Госаодин« Преседниче ! Ио што сам имао част неколико пута с вама лично општити, то вам под данашњим потврђујем нонуде које сам част нмао усмепо вам поднети. Ако општина. вароши Београда жели доћи до зајма од осам милијуна данара, ја бих се обвезао да јој тај новац нађем, нод следећим условима : 1). Општина ће ми издати лозова до цифре од четрнајест милијона динара, који ће се, средством вучења, исплатити за педесет година. 2). Општина плаћа ануитет од пет стотина хиљада динара за ирвн пет година, а четири стотине хиљада динара за осталнх четрдесет н пет година. Сви тп ануитети служнће на покривање и исплату лозова. 3). Општина ће депоновати код народне банке краљевине Србије, на петнајест дана пре сваког вучења, нартије одговарајућнх анунтета, према плану амортизације који ће се доцније ноднети.

4). Као јемство за уредно плаћање условљених ануиј тета, општина ће се обвезати да даје у залогу оне од својих прихода ко.ји пружају највеће сигурности, а то: до циФре од шест стотина хиљада дин. за првих иет годпна, а до ј циФре од иет стотина хиљада за осталих четрдесет и пет. 5). За случај да општнна не буде уредно плаћала своје ануитете, онда ћу ја имати право, да уведем једну нарочиту | касу, која ће примати све што дневно надне ча рачун заложених прихода. Овом касом управљати два делегата: један од мо.је, а други од општинске стране. Трошкове пак, око ове касе, рачунајући ту п плате делегата, подноеиће сама општина. 6). Овпм се још разуме, да, ако би за време трајања овог зајма настуниле какве промене у законима који опредељују и умањују заложене приходе, општина ће дужна бити да одмах иружн нова јамства у равној вредности. Изволнте, Господине нреседниче, примите уверење мог високог ноштовања. Е. В.

Председник, Сад изволте чути моје писмо њему и друго његово. ; Секретар чита: Београд 9. Јула 1888 п. н. Госиодине! У одговору на ваше нисмо од 9. Јула 1888 пмам част да вам јавим: да примам у начелу основу зајма — од осам милијуна дпнара — коју сте ви изволели предложити нашој општини. Ја ћу, дакле, очекивати и формалну понуду с ваше сгране до краја Августа месеца; и, ако би се она тога дана нашла у мојим рукама, обвезујем се да ћу ју одмах поднетн одбору општинском. Буде ли она примљена од овог тела, то ће, сагласно закону ове земље, имати да ју одобри и збор грађана вароши, као што ће најзад морати да добије санкцију владе. Разуме се да до реченог дана (конца Августа) ја нећу стунати ни у какве преговоре ни с ким до вама ио ради горњега зајма. При потнису прелиминарног уговора који ће те са мном потнисати — а претходно вотуму одбора општинског — ви ћете дужни бити да положите код Народне Банке српске у Београду суму од сто и недесет хиљада номпнално у српским државним панирима, а то, као гаранцпју да ћете извршити ваше обвезе ако би нонуда. ваша била примљепа од свију инстанција. За случај, да ваша нонуда не буде прнмљена иста ће вам се кауцнја вратити, као што ће припасти општннн ако ви не би одговорили условима понуде, но што би она од свију надлежних страна усвојена била. Примите Господине уверење и т. д. Председник оаштине Ж. Карабиберов!^ с. р.

Председник. На то пнсмо добио сам овај одговор. Секретар чита : Београд, Гранд Хотел 24 Јула (п. н.) 1888 Госиодин иредседниче! Наслањајући се на ваше поштовано писмо од 9-ог о. м. и сагласно вашој жељи, подносим вам данас један потпун