Beogradske opštinske novine

31

6

Председник Ја незнам како сад да поставим питање. П. ВидаковиК. Одобрава ди се лицитација онаква каква је или не? Председник. Ко је за то, да остане дицитација онако како је условљено нека каже „за" а ко није и хоће другу лицитацију нека каже „протнв" (настаје гласање) (Иосле гласања) Само је против г. Марко и Коста Црногорац, а свп су остали 11. „за". И тако лицитација је одобрена онако као што је условљено. Сад чујте госнодо извештај о лицитацији цубока (Секретар чита) Кад сам добио овај извештај ја сам позвао људе који се тим послом баве а позвао сам и Николицу, да га питам шта је узрок што он није лицитирао. Он ми је казо на то дао протоколарну изјаву коју молим да чујете. (Секретар чита изјаву Николо Михајловића којом нуди 20.000 дин). По прочитаном саслушању на протоколу ја сам питао шта значи то, лане дали 24, а сад 20 хиљада? Гди лежн узрок томе а он је одговорпо : „узрок је што се тражи велика кауција три хиљаде одмах и од уговореие цене за 3 месеца уиапред што на 20.000 чипи 5000 с кауцпјом 8000. Оваку суму могу да положе одмах само имућни људи, а њнх је мало. Тим сте ведн затворили пут и сиромашним људима који би дошли и лицитирали. Кад би била кауција од 1500 динара и кад би се у место тромесечне полагала унапред само једно месечна аренда онде би више њнх дошло да срећу нроба; а и он би сам ионудио већу цену. Ја сам му онда казао да се и у том смислу опет саслуша и да нонудп ту веАу цену коју обећава и коју сам усиео даод његадобнјем Наравно ја сам додао, како немолу сам.то да решим него ћу изнети ствар пред одбор. Сад изволте чутп какву је даљу изјаву он дао. (Секретар чита изјаву у којој г. Михајловић нуди, на овај начин 21.000 нли једну хиљаду дннара внше), Председник. Такву је изјаву он дао јуче, а данас у четири сата добио сам од Панђеле другу ионуду, у којој на истим основима нуди 21.100 д. Изволте и њу чути. (Секретар. чита) нонуду Ђорђа Панђеле којом нуди 21.100 дин. ако, се условп узмену). Председник. Нрема овоме и ако усвајате ове нове услове ја сад мислим, да треба да нозовемо у суботу и Панђелу и Николицу а и остале који се овнм иослом баве на ову нову лнцитацију; јер ја се надам да ћемо на тај начин разумем — ако се кауција буде тражила само у суми од 1500 дин, а, у место тромесечне аренде упапред само .једвомесечну аренду још бољу цену постићи. (Одобрава се.) Сад имам да вас замолим да у суботу држимо ванредну седницу. Г. Јосимовић са друштвом поднеће нам први извештај о њиховим радовима на водоводу. Госнодин ми је поднео извештај данас, али ја сам раннје звао у седннцу те тако тај извештај није мого бити стављен на диевни ред. (Одобрава се). (Свршиће се)

ГРАЂАНСТВУ ВАР. БЕОГРАДА. II иреко свију опомена и паредаба, инак се дешава да но неко нротивно правилима о извожњи ђубрета поступа. Тако : а). или допушта извожњу 1;убрета и другима сем иовлашћеника варошког. б). или износи ђубре својим колима не само из своје куће (у којој живи) него и из других, в). или газда куће не нлаћа тачио таксу неприкупљајући је од кирајџија него упућује повлашћеника да таксу сам од кирајџија наплаћује. Овакво постуиање од штете је ио само уређење, и иикако се не може даље донустити. Али, пре но што би се предузела најстрожије мере и казнама подврговали сви они који се правила о извожењу ђубрета не придржавају, овим се издаје последња напомена: а). да инвожењу ђубрета из свију вар. зграда само овлашћеник има да врши а никако приватни возари; б). да са својим сопствеиим колима ђубре може да извози само из оне куће у којој сам сопсгвеник живи ; в). да таксу за ђубре морају новлашћенику плаћати за себе и сваку партију кирајџија сами сопственици кућа, и то при концу свакога месеца иначе је Суд принудним нутем наплаћује. Буде ли се десило да когод и носле овога, преко правила преступи и тако иовреди наредбу иолициске власти, навући ће последице иравилима прописане. Од стране Суда општине вар. Београда '22 Септембра 1888 год. ЛБр. 129.

КЊИЖЕВНИ 0ГЛАС. Изашао је из штампе БР АНИЧ Број 19. часонис за правне н државне науке Садржина му је: Промена устави. БогишиЛев „Оишти имонински законик са књажевину Црну Гору." Ннше Андра Ђорђевић проФ. права на Вел. школи (насгавак) Из суднице : XXI. Утаја но званичној дужности не може се сведоцнма доказнвати, — одлука оиште седнице Касац. Суда. саопштио је М. Дамјановић. — XXII, Опет о постунку при тражењу иовторног суђења, саонштио Јањпћ. Листак : Невнн а осуђен, криминалии случај из седамнајестог века, с немачког преводп М. Дамњановић (наставак) Белешке : Старнна из 1700 године. — Бранилац којн не уме да — брани. Весник: Број иосланпка за Велику Народну Скупштину. — Одбор за израду предлога за нов устав. — Члановн правпчког одбор«. Повереницима удружепа.

Угедник Н. С. ЈоВДНОВИТи

Ј1ДСНИК 0ПШТИНА БЕОГРЛДСКД. штампано у кралјеско-српској државној штамиарији