Beogradske opštinske novine

326

ГРАЂАНСТВУ ВАР. БЕОГРАДА

Азбучни сиискови свију оних грађана, који за избор нар. посланика нмају право гласа у Београду, штампани су у засебним примерцима и растурени у вароши по свима јавним местима Тако се сваки овдашњи грађанин може лако уверити да ли му је име записано у азбучни списак та, на случај да није, има времена да се ради уписа пријави. Тога ради сваки грађанин, који се жели користити својшм бирачким правом на дш избора. на,родних иосланика. (4 Децембра 1888) греба да узме број свога имена из азбучног списка било оригиналног (који је изложен иа преглед у благајноме одељењу општине), било из штамааног, ма гди да га нађе. На дан избора г.маће право гласа само они грађани, који су у бирачки списак уписани пре дана избора, јер се на дан избора упис никако не сме (по закону) вршити, те тако сви они грађани који у бирачки списак не буду уписани до дана избора, неће ни моћи гласати. Нарочито треба да се увере јесу ли уписани у азбучни списак они грађани који су се не давно настанили у Београду. — Буде ли који грађанин нашао да у списак бирача није уведен, треба да се пријави благајноме одељку општинскога Суда, и то, са пореском листом из које би се видело да годишње плаћа преко 15 динара непосредне порезе. Од стране суда општине вароши Београда 10. Нов, 1888. Ббр. 3470.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ВАНРЕДНИ САСТАНАК одбора општине београдсЈ^е (По етеиогра<Ј>ским белешкама) држан 29. Окгомбра 1888. год. у Београду П ОЧЕТДН У ШЕОТ ЧЛС. П0 ПОДНЕ (СВРШКТАК) Председник. Сад је на днеи. реду оно, за шта смо уираво и сазвали ову седницу; а то је извештај господе, која су радила на истраживању воде. Изволте чути г. Јосимовића. -М, ЈосимовиЛ. чита извештај који гласи: ПРВИ ИЗВЕШТАЈ сталног техничног одбора за извршење водовода. I. На своме ванредном састанку од 3. Јуна. 1888 год. одбор је опгатински једногласно усвојно реФерат и предлог комисије од 12. Маја, 1888 год., о томе, како се има постунити у иитању о великом водоводу за варош Београд, те да се оно на најкориснији начин што пре решењу приведе. На истом састанку одбор је онштински уједно образовао један сталан технички одбор, који ће цео посао руководити, а изабрао је иотписане за чланове тога одбора. Тај технички одбор конституисао Јсе одмах 5. Јуна, 1888 изабрав себи за председника г. Јосимовића а за деловођу г. Стаменковића, проФесоре Велике Школе.

Технички одбор имао је ире свега да нристуни одмах извршењу тачака 3. и 4. горе поменуте одлуке онштинског одбора, које гласе: „3. Да се у интересу снабдевања вароши добром и здравом водом неодложно иристуии довршењу нужних стручних истраживања у околиии Београда; и „4. Да се ова исгражввања не врше комисиски, • већ да се по нарочитом споразуму новере инжињеру г. Оскару Смрекеру, а нод надзором једног ужег одбора од нашах стручњака и у сноразуму са истим. Технички је одбор одредио г. г. Јосимовића и Стаменковића, да са г. Смрекером, кад иети дође, предузму екскурзије по околини Београда; а за тим, и да но утврђеном програму руководе цео посао око нретходних студија и истраживања, користећи се при томе добротом и осталих чланова техничког одбора, кад год и њихова услуга буде потребна — а нарочито г- г. Ворића као махинског инжињера и Др. Л.ека као хемичара — и сазивајући технички одбор у селницу, кад год има какво веће и начелно питање да се регаи. Писмом својим од 7. Јуна 1888. Председник општнне известио је г. Смрекера, да је њ;'му у другатву са сталним техничким одбором пов^рено извршење претходних радова; умолио га је, да на писмено одговори, остаје ли при пређашњој усменој погодби, односно начина за извршење тих радова? а уједно да јави, кад може доћи у Београд, ради споразума са техничким одбором, како би се радови могли гато пре почети. Због других својих неодложних послова г. Смрекер одговорио је на поменуто нисмо Председника тек 19. Јуна, 1888; потврдио је пређагању своју понуду и јавио, да ће доћи у Београд 4. Јула. Међу тим, због даљих непредвиђених препрека, није могао стићи у Београд ире 15. Јула, 1888.