Beogradske opštinske novine

6

У једно се јавља свима члановима, да су друштвенн рачуни за рачунску 1888 год. деФинитивно закључени, и да се исти не могу ни у колико мењати све дотле, докде их изабраии рачуиоиспитачи не ирегледају и докле их друштвени скуп ! е одобри. Са тога раздога главна благајнида друштва Св - Саве обуставила је снаку иаплату и исплату до краја овог месеца. Бр. 602 8 Јануара 1886 год. у Београду. Председник друштва Св. Саве. Гвет. Ншсолајевић. I благајник, Тих. Жарковић.

ИСПРАВКД, У последњем броју иаших новина дон1ли смо у преводу чланак „ Нова иредузеЛа у Србији " који је изашао у броју од 31. декембра пр. год. познатог иештанског лпста „Еетие (1е 1' Опеп!" : Ми тај чланак нисмо стручно комеитарисали, а та је страна иогрешно представљепа, бар у питању о нашем варошком водоводу. Управо, и на захтев нредседника „техничког одбора за водоводе" , проФесора Велике Школе, г, Миливоја Јосимовића — ми овпм речепу белешку гоЈзњег листа иештанског и исправљамо. Техпички одбор за наш будући варошки водовод ] ади ирема донетпм одлукама одбора општииског, које су и иознате иашим читаоцима из већ штампапих протокола одборских састанака. Држећи се тнх одлука Одбор технпчки се примакаои крају својих предходипх радова, а води уједно и пре■ оворе са г. 0 Смрекером пз Манхајма за израду детаљног пројекта за водовод. Према томе нп технички одбор, пп г. Јосимовић лично,нису могли радитп на каквом „пројект", у најмање је било речи о каквом „врло иитересантном иројекту" за реконструкцију иостојећих римских водовода. Судећи иак по досадањем раду нашег техничког одбора налазимо довољно осиова да се надамо : да ће питање београдских водовода бити решено на најрацијоналнији и најкориснији иачпн. Ако се дакле, тнм новодом наши пештаиски прпјатељп (а „Кеуие с1е Г Опеп!" спада у такве) палазе нобуђени, ду леиу реч рекну о нашим ипжињерима, нама то паравно само драго бпти може — у толико — нре што су сраски ннжињери ретко кад те среће били код своје рођене куће.

0 Г Л А С Чишћење димњака у вароши Београду изузимајући зграде државне и Владаочеве, оиштина је пздала под закуп Димпарије Дазаревићу димњичару до 1 Новембра 1889. год. Грађанству се ставља да зиања, да му је такса за чишћење димњака ово : 1) За сваки цилпндерски дпмњак без разлике на катове плати ће се по 40 иара дин. 2.) За гвоздеип не узидани шпархерт ио 40 пара дин. 3.) За узидани шиархерт плаћа се но 80 пара дин. 4.) За узидани велпки .шпархерт ио гостионицама ио 1 динар.

5.) За један оџак до два боја но 40 иара дин. 6') За нрост оџак плаћа се по 20 пара дин7.) Чишћеље чупкова до 2 '/„ метра са иећима уједно плаћа се по 20 пр. дпн. 8.) За чпшћеке чункова од 2'/, метра на више ма колика дужина била опет са пећима уједно цо 40 нара дин. 9.) За палење цилиндерског оцака без разлике на капп Г50 дннр. но ова последња такса наплаћиваће се само онамо, где се не врши, редовно чншћење оџака, а, где се редовно врши ту се палење не наилаћује. Предпоменута такса наплаћује ее од једиог чишћења Све димњаке закупац 'е дужаи једанпут месечно чистити, изузимајући димњаке на пекаранцама, каФанама, механама и ашчиннцама, а ове чистиће двапут месечно. Ко бп захтевао да му се димњаци више пута чисте сем одређеног времена закупац је дужан извршити, но за свако вапредно чирћење СоиствепиЕ куће плаћа таксу увек. Сем закуица лруги нико пема права, овај посао обављати у вароши. Из седнице суда општине Београдске 12 Јануара 1889.

К 0 Л 0 <лист за забаву и књикевност Дан. А. Живаљеиић Од нове годпне „Коло" ће редовно излазити трп нута месечпо 1-ог, 10-ог и 30-ог. За „Краљевину" је „Колу" годпшња цеиа 10 динара полугодпшња 5 динара, а на четврт годнпе 3 динара. Претплата се шаље администрацији „Кола ", Београд. (Савамала број 6), а и свима поштама. Први број „Кола", којп је нзашао о Божићу, послатје свима, за које је администрацијм мислида, да ће га примитп. Ако га ко случајно није добио, нека изволн јавптп да му се пошаље. Другн број „Кола" пзаћн ће 10-ог јануара, а послаће се само онима, који дотле аоложе иретилату. АДМИНИСТРАЦИЈА

Дао сам у штампу п кроз који дан бнће готово П03НАВАЊЕ ПРМРОДЕ ЗА IV. РАЗРЕД 0СН0ВНЕ ШК0ЛЕ °д јУ1. ЈА. Ј1ротића учитеља Књнга ће изнетп 7—8 штампаннх табака. а цена ће јој бити 60 пара динарски Све поруџбане ваља слати на књижару В. Валожића у Београду н Д. Баложићу у Нншу. Даје се одичан рабат. 22. Јануара 1889, Београд. Ј1ера јЗорић млађи Фактор краљ. срп. државне штампарије

Са непредвиђеног случаја овај број није могао на време изаћи. Читаоци ће, међу тим, бити првом приликом накнађени.

вл&СНИК 0ПШТИНД БЕОГРДДОКЛ штампано у крааевско-српској државној штампарији 7 рјЗДНЕК Н. 0. Ј обднови^.