Beogradske opštinske novine

камо ли до медвеђе коже, само голим оружјем. Медведа, на прилику, хватају на један врло интересантан, јер ориђиналан, иачин. Ископају многе јаме на више разних места, а по три метра у дубину, На дну тпх јама побију јаке и велике јексере мертеке, а озго покрију сеном или ситним грањем. Тада нададу вику и сгану љоме звера мамити, и на јаму навлачити. Идући но шуми, звер држи главу горе, јер прислушкује од куда глас долази. Он се у правцу тога гласа и унућује; али у путу, скоро неизбежно, наилази на јаму, проиада у њу и намертеке се натиче. Паравпо, д'а тако пропалог звера стаје ужасна рика. Шума се разлеже и одјекује, али све узаман Управо, што се жртва више борп и отима, све се дубље на мертеке иатиче, крв губи, и најзад издане и умукне. Камчадалац тада приђе јами, извади мртва звера из јаме, однесе кући, и одере, да месо по„еде а кожу у Петропавловску прода. Да! тако се лове на Камчатци медведи и друга крупна зверад. Не тако и ситнија и мање опасна дивљач. Срне на прилику лове Камчадалци у замк&ма, — мамећи их на солило, а самуре, видре и лпсице у клоике ! По себи се разуме да су ово спори и доста несигурни путеви где нарочито стрпљења треба. — Крупна и ситна зверад ових дивљина пада још и од ловачке пушке, стреле, или и гола ножа. Да! и, ако и не може да се ова мекша чељад Камчатке мери у ловачкој хитрини, лукавству, куражи и издржљивости, са суровим, дивљим и дрским Чухцима, опет су они њима као вештаци најближи. Као трговци они су и промућурнији, па и богатији, јер за свој труд и опасан занат, беру лепе паре и награде на морској обали. Ну ово спада већ у трговачку књигу дивље Камчатке па за то нек остане, иста за нарочиту и сљедећу главу.

ЛИЦИТАЦИЈА.

На дан 30. тек. мес. од 3 до 6 часова после подне, држаће се у канцеларији инжињерског оделења Суда ово општинског јавна устмена лидитација за одкопавање и плаинрање земље и нретресање калдрме у Призренској улици. ЛлЈЦптација ће се држати од квадратног метра. Кауција је 300 динара у готовом новцу, или у државним папирима. Ближи услови, нлан ситуациони и попречних профила као и предрачув, могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана у време кавцеларијско и при лицитацијиИосле свршене и закључене лнцвтације неће се примати никакве нонуде. Из седнице суда општине београдске ГН. 798/88 .3 Марта 1889 год. у Београду. . —

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

НОВА КЊИГА КАРАКТЕР ПО СМАЈЛСУ «Смајлсова књига не учи само: она ствара карактере. Читаоц њен не раставља ое од ње само богатији којом лепом мишљу, или каквом корисном поуком, него се раставља од ње и бољи него што је био кад ју је узео да чита и . Свет. Николајеивк академик ректор Велике Школе. „Народу није снага толико у броју колико у чврстини карактера његових спнова. Књига Самуила Смајлса негује карактере у народу. За то је треба дочекати с раширеним рукама"\ М. Ђ, Мили^евић академик народни библиотекар. «Ово дело снажно ће утицати на образоварке карактера". Д. Јосић ирофесор «Права, драгоценост !» Чед. Мијатови*, иредседник Краљевске Ака.демије Може се купити код Валолчића и Лихтенбергера књижара — Београд. Цена 2 динара. У КРАЉЕВСКО-СРПСКОЈ ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ И У СГ.ИМА ДРЖАВНИМ КЊИЖАРНИЦАМА МОЛСЕ СЕ ДОБИТИ КОСШОГРАФИД "СА ОСНОВНИМ АСТРОНОМСЕИМ НАПОМЕНАМА 3 А ВИШЕ РАЗРЕДЕ СРЕДЊИХ И УЧИТЕЉСКИХ Ш-КОЛА од МИЛАНА Ј. АНДОНОВИЂ.А ПРОФ. ВЕЛ. ШКОЛЕ у ^њизи има 114 Скли^а и 25 тав<лица Београд 1888. Садржина: I. Звездано небо, обртање и нодела небеске СФере. II. Астрогнозија видљивих звезданих јата. III. Облик и величина наже земље. IV. Обртање земље око своје осе.