Beogradske opštinske novine

БРОЈ 11

У БЕОГРАДУ СУБОТА 25. МАРТА 188*) ГОД.

ГОДИН А Уј11

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ Н08ИКЕ

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉКО 1ЕДДНПУТ КА ТДБЛКУ Цена за Србију: НА ГОДИНУ 6 дин. ЗА ПОЛА ГОДИПЕ ЗА СТГАНК ЗКМЛ.Е НА ГОДИНУ • • ■

3 дин. 9 дип.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈБ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима (! дин. пара од врсге Преталату ваља слати упутницом на оиштински суд а све коресиоденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ЗРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена писма не примају се.

СДУЖВВНИ ДЕО РЕДОБНИ САОТДНДК одбора општине београдс^е (по степограФскпм белешкама) држан 9 Марта 1889 год. у Београду ПОЧЕТАН У 6 ЧАСОВА ПО ПОДНЕ

Присуствовали : Председзик општине: г. Ж. Карабиберовмћ, чдан суда г. Јанаћ М. Јанковић, члановн одбора: г. г. Н. Вулковић, Идпја Цветановпћ, Милован Р. Маринковић, Др. М. Т. Л.еко, Јаков Бајлони, Мил. Д. Јанковић, Н. X. Поновић, Коста Д. Главинић. М. Велизарић, Др. Ђ. Димитријевић, Гргур Миленковић, Живан Бугарчнћ, II. Д Видаковић, и Зах. 3. Поиовић Садржај одборсне радње. 1). Избор ирисутника ири кривичппм исдеђењима код полиције ; 2) Накнадни избор чланова пореског одбора; 3). Ренизија изабраних стручњака за преглед и оцену војних набавака; 4). Избор одборника ко.ји ће ирисуствовати нри нремеру и издавању тапија на имања која граниче с Лаудановим шанцем; Б). Ионуда Живка Еузмановића, којом нуди свој плац за основну школу. Председник. Молнм вас господо, Састанак је отворен. Изволте чути протокол последњег састанка. (Секретар чита). Живан БугарчиК. Мени се чини да је решено да се одредн комисија која ће да ревиднра улице. Председник. То је остављено да г. Велизарић иоднесе ннсмен предлог. Има ли још ко шта да примети нротив протокола? (Нема). Има реч г. Марко Велпзарић. Марко Ђелизари~К. Ово је већ трећи пут како се ја не зовем на састанке. Нисам зват 22. Фебруара, даље нисам зват да потпишем сиоменицу, па ни данас нисам зват. Кад се једна иогрешка повторава кпше пута, онда то не значи ништа друго него неучтивост. Тако се исто дешава и према другим грађанима. Мени је ономад један грађанин казао и то Светозар X. Тома, којп је представник једне врло уважене Фамилије, да и он није зват на ову највећу свечаност. То су такве погрешке којима се мора тражити лека. Лек је за позивање одборннка тај, што се не вршп одлука одборска да се сви одборницн нре д ва дана на седницу позивају, а по што има и сувише послужнтеља, онн треба да дотле траже о^борника док га не нађу и онда се лако могу сви сазватн, сем ако послужптељи не врше приватна носла појединих органа онштинских. Пера ВидаковиЛ. Па и ја нисам зват А што се тиче X. Томе ја знам да је зват и колико се опомињем г. иредседник му је нослао по послужитељу нозив за цркву. Сад, ако није послужигељ однео то је друга ствар.

Председник. Г. Видаковићу, ево у позиву стојн поред вашег пмена написано „зват". Сад, како ја могу другче да контролишем кад овако стојп написано. Г. Велпзарић изгледа као да мисли да то ја тако хоћу. То не стоји. Ја увек зовем на седницу и све замењенике, што не бн требало да чиним, догод нма одборника, али ја нпак то чпнил што желим да што више одборника учествује ■ у општинским пословима. К ГлавиниИ. Ово нпје првн случај да се одборници не позивају уредно. Ми смо заиста решили ово пнтање како да се одборници зову. Кад је требало да се иотпнше сноменица многи нису позванн. Нпр. Г. Др. Ђока Димитријевић, Милпвоје Јосимовић. Не само ја, него многп од нас случајно су дошли Мене је данас могао наћн па ппак нпје. У пошву стојн на 7 места нанисано „зват" „на пут". Има један нослужитељ, који је сасвим не савестан у томе послу. Он сам нашше „зват" или „на путу". Ја би молно, да се тај послужмтељ узме на одговор. Председник. За вас ми је рекао служнлац да вас је звао н госпоја ваша му је казала. да сте еа часу, и да ће вам јавитн кад дођете. К. Главинип. Рекао је неистину, и за то га треба казнити. Др. Ћока ДимитријевиЛ. Ја сам до душе увек зват, а кад је било да се потпише споменица, ја нисам ват. Председник. За сиоменицу да вам кажем какоје бидо. Министар г. Таушановпћ рекао ми је, нек потпишу макар њих 20, а носле ће н остали нотписати кад предамо пергамеитску. Но ја сам ипак све звао, а што момак није извршно, узрок је у томе, што сам тек у мрак био извештен о споменици, те вас момак није дако ни могао све наћи. Но да би се избегде ове нетачностн у опште, ја вас модим, да сваки потшше своје име, кад му се долесе нозив а не само „зват". Ја вам господо бдагодарнм на ову приметбу, а ја ћу опет наредити шта треба. Сад је на реду да изберемо прнсутнике при испитивању криваца код нолиц. властн. Господа с\ снремида ову кандидацију. (Чита), За кварт дорЛолски: Стеван Радојчић пензион. Риста Петровић — Сировица кафеџ., Дума Деда бакад. Јанаћ Костандиновић, Дума Ђ.Јања. бакадин, Никода Вуловнћ пензионар, Аврам Нахман вол,евичар, Ћпра Петровић. За кварт иалилулски: Стеван Јовановић бакалнн, Васа Дучић бакалин, Мидан Павловнћ пензионар, Мидош Ђурпћ бакадин, Јоца Ристић барутџија, Милош Грнковпћ каФеџија Петар Мариновпћ пензионар, Алекса Стојановић тежак, Кварт Варошки : Риста Бока дикерџија, Димитрије Аиђелковић бакал. Сава Џевајровић, Андреја Дада бакалнн. Танасије Поповић обућар, Лаза Стојадиновић и Јосиф Вагнер, бравар.