Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 14

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 16. ЛШМ1.1 V 1889 ГОД.

ГОДИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛАЗИ КЕЛЕЉНО ЗЕДДНП7Т НД ТАБДК7 Цена за Србију: 11А ГОДИНУ 0 ДИН. ЗА ИОЛА ГОДИНЕ 8 ДИН. ЗА СТРАНВ ЗЕМЉВ НА ГОДИНУ .... 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈД ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ ОУДА

Дена је огласима 6 дин. пара од врсте Преталату ваља слати уаутницом на оаштински суд а све коресиодепције на уредпика РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена пиома не примају ое.

КОСОВСКА ПЕТСТОГОДИШЊИЦА

Господо Нраљевсни Намеоници, 15. јуна ове године навршује се пет стотина година, од како је царска српска круна на Косову пољу у српску крв утонула. За тај судбоносни дан везане су тужпе али сјајне успомене највећега пожртвовања и родољубља, како на престолу старе српске државе, тако и у редовима њезине властеле и целога српскога народа. Усномене оног дивског пожртвовања и родољубља, од косовског удеса па кроз сва доцнија времена. загревале су груди Србинове, песме су му задахњпвале, иотхрањивале су му предања, у ропству су га храбриле, свест су одржавале о сриској заједници и одгашле су у Србину наду, да ће му онет синути сунце слободе, које му је на Косову зашло. Из те српске иаде. коју су косовским успоменама распаљивале гусле и манастири, и поникао је заиста ночетак обновљене ерпске слободе. На прагу петога века од косовског разбојишта ускрсла је српска независност. Отуда петстогодишњица косовске погибли има за Српство двогубу знаменитост: као успомена на минулу срнску славу и на узорите врлине косовских јунака, и као ирослава победе народне дуговечне издржљивости и сриске свести. Тај двоструки значај овогодишњег Видов-дана покренуо је српске осећаје, те је приватна иниција тива одушевљено ночела спремати и у српској краљевини и ван ње, како ће тај дан достојно дочекати и прославити. Али у петстогодишњем свечаном спомону старе српске краљевине мора млада српска краљевина првенствено суделовати. С тога Краљевској Влади дужност налаже, да се у овој нрилици својим и народним осећајима одазове, те да се побрине, како ће се петстогодишњица косовска што достојније прославити. С ових побуда имам част у име Краљевске Владе предложити Краљевском Памесништву, да изволи одобрити ову одлуку. 1. Да се 15. Јуна ове године учини у целој земљи свечан сиомен Кнезу Лазару и погинулим јунацима за веру и отаџбину на Косову. Ч. Да се тог дана у Крушевцу положи темељ сиоменику погинулим јунацима на Косову, као вид-

љив знак љуоави и захвалности њихова потомства. Овај споменик да се подигне о народном трошку, путем добровољних ирилога. 3. Да се о државном трошку штампа «Косовска Сиоменица ,» у коју ће се прибрати све народне песме о боју на Косову, са илустрацијама косовских јунака и догађаја. 4. Да се установи орден Кнеза Лазара, који ће бити само једног реда и који ће моћи носити само српски Владаоци и Њихови пунолетни Престолонаследници. 5. Да се у свези с овом Косовском прославом, '20-ог јуна ове године Његово Величанство Краљ Александар I, миропомаже у манастиру Жичи. За извршење ове одлуке, да се иод председништвом министра просвете и црквених послова одреди нарочити одбор, који ће се старати, да се према овој одлуци Косовска прослава што достојније изврши.. Ако, Господо Краљевски Намесници, овај предлог усвојите, онда Вас молим, да га својим потписом утврдити изволите. 8 априла 1889 год., у Београду. Господе Краљевских Намесника нонизни слуга, €. Грујић с. р. председник министарског оавета и министар иностраних дела,

одобравамо.

Јов. Ристић с. р. Е. С. Нротић с р. Ј. Бели-МарковиК с. р.

Председиик министарског савета, министар иностраних дела, С. Груји"ћ с. р.

Влада Краљевског Намесништва, према одлуци о ирослави Косовске петстогодишњице, коју су Госиода Краљевски Намесници потврдили, саставила је одбор, који ће се под председништвом министра просвете и црквених послова старати, да се иоменута одлука у свему достојно изведе. Тај одбор састављају ова господа :