Beogradske opštinske novine

службе, кад им је у спречавању злоупотреба помоћ појединих грађана потребна. Општина београдска штети се знатно, што по једини клачи меса избегавају клање на општинској кланици, да тиме не плате таксу, која општини по закону од сваког грла заклате стоке припада. Због тога као што је опште познато, општина и држи неколико нарочитих контролора да хватају криумчаре, те да се никоме не допусти клање ван кланице, које не штети само онштинску касу но наноси незгоде и по јавио здравље, због чега је кланица и установљена. Да би контролори могли с успехом вршити своју службу, често им је потребно имати сведоке за ухваћене криумчаре на делу. Услед тога, општински се Суд обраћа са молбом на грађанство вароши Београда, да поједини не одреку помоћ контролорима на случај потребе и њиховог позива. Само тако моћиће се снажно стајати на пут злоупотребама оних, ј - јо ји на општу штету криумчарски хоће да кољу. Од отране суда општине вароши Београда 12 априла 1889.

ПОЛИЦИЈСКА НАРЕДБА Управа вар. Београда, у интересу јавнога реда и морала, а у вези њене наредбе од 26 Фебруара 1881 год. Вр. 3345, издате по договору са одбором београдске општине, издаје сада ову наредбу: 1. Управа вар. Београда једина је и надлежна, да за варош Београд даје дозволу: на даваље балова и концерата, на свирање и иевање по гостионицама, гостионичким баштама и јавним локалима, на изигравање циркуса, на излагање ианорами, менажерија, на окретања ринглшпилова и т. д. 2. Ко хоће да даје бал, мора се на један дан раније јавити управи ; а ко хоће да добије дозволу на давање вештачких представа, изложених у претходећој тачци, треба да се обрати с молбом управи вароши Београда и да покаже доказе : а, да је вешт томе послу ; б, да је доброг владања-, а за тим в, да изложи тачно програм представа, које мисли давати; и г, ако има више чланова, онда да се именује, који је старешина и који су поименце чланови. 3. Дозвола на давање оваквих представа вреди само за онога, на кога гласи, и тако исто представа може се давати само на месту, које је у дозволи одређено. 4. Само се могу нредстављати публици они комади. који су у нрограму управи предатом означенп. 5. Одстуиање од ових правила и означенога програма забрањено је, а поред казне, дата дозвола одузеће се.

6. Забрањено је : а, излажење певача и певачица у непотпуном оделу ; б, певање безобразнпх песама, којима се вређа вера, морал, народност или постојећи ред и закон; и в, намигивање на публику, изазивање, зачикивање и неморално показивање пОјединих сцена. 7. Давање оваквих представа може бити само у дане када нема представа у народном позоришту. 8. Представе не могу трајати дуже од 12 сати ноћу. 9. Добијену дозволу полицијске власти старешина представљачког друштва мора уза се носити, и на зазахтевање власти или њених органа увек ради увиђаја показивати. 10. Онај, који тражи дозволу по тачци 1., има претходно да положи за сиротињу београдску : а, за свако давање балова и забава у кавани и другим јавним местима 10 динара. б, за давање концерата (у певању и свирању) по гостионицама, баштама и јавним локалима за свако вече 6 динара. в, за обично свирање по каванама и за певаче српске поданике за месец дана 60 днн. г, за излагање панорама, менажерија и рингшпилова днепно 20 дин. д, за изигравање циркуса и гимнастичких нредстава, као и за женске оркестре за свако вече 30 дин. е, за каФе-шантан и Фолксенгераје за свако вече 50 дин. 11. Дозвола за представу вреди само за онолико време, на колико гласи. 12. Гостионичари, који у својим локалима дозвољавају давање представа без претходног одобрења власти, казниће се као онај, који буде те представе давао, само што ће гостионичар још бити дужан да плати и таксу по тачци 10., и 13. Поднете молбе за дозволе решаваће потписанн управитељ, а таксу ће наплаћивати и писмене дозволе, у којима ће бити и примљена сума означена, издавати благајник уиравин, као и до сада што је рађено. Свака примљена сума новаца уводиће се у благајничке књиге, па концем сваког месеца, што се буде прикуиило, предаваће се редом: заводу за напуштену децу, београдској општини и народном позоришту. Управа вароши Београда издавајући на основу §-а 326-ог крив. зак. ову наредбу, позива оне, којих се тиче. да се по истој управљају од 1 маја тек. год. Бр. 4826. 25 априла 1889 год., у Београду. Упранитељ варошн Београда, Г. Ћорђевић Писар, Мнрослав Љ. Узун-МирковиК

ЛЈ.СНИЕ ОПШТИШ БЕ0ГРВДСКД ШТАМПАНО У КРАЉЕВСКО СРПСКОЈ ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ

7рјЗ ДНИК Н. 0. Ј овдновић.