Beogradske opštinske novine

IV.

Трошак око нивелања вароши Београда. Из инска под А. видиће представништво да делокуаан утрошак, учињенн на нивелање вар. Београда за раденпке, за цртаћи и канцел. материјал за дрвеће, за коље н т. д. (ван суме од 12.000 дин. за инжињ. техничко особље) износи • • • • 7.411 04 динара Сума одобрена на инжнњорско тех-. ничко особље 12.000'00 динара Тотална сума нздатака на нивелање варошп Београда износи • • 19.41104 динара У ову суму каса није уврстила оне издатке, за иредмете који остају у оишт. инжињерској канцеларији као: за иншт.руменат, за мотке, за притискиваче и т. д. и који се немогу уврстнтп као искључиви издатци за нивелање. Уз списак А. иде и списак В. за одужење учињеног нривременог издатка ио 3. признапице наведеног под бр. 57. списка А. V. Закључак. На уречено време до Петрова-дне (30. Јуна 1887. год.) свеколики радови око нивелања ннсу могли бптн готови. Врло велики део одређенога времена одузелн су други онштинскп радовн. И раније а нарочито од како је г. Ђура Љочнћ дао оставку све иотребне онштинске нослове обављалп су инжињерн за нивелање. Унраво читав месец Новембар отишао ми је на утврђивању нивелета ио улицама занад. Врачара. Внше од трећине свакога месеца до мога ступања у поштннску службу отншло ми је на друге општипске радове, као давања висина и правца у Књ. Михаиловој улнцн бавлење ио разннм комисијама. Око 15. дана отншло мн је на грађење плана п предрачуна за свеколике оправке на ово општпнскоме здању. Исто тако уиотребљавана су и остада два господнна врло често на разне ошнтинске послове. Ако треба могу сваки убога дан ноказати гди је шта рађено. 1 Осим тога неуморннм тумарање по београдској калдрми у Децембру месецу пр. год. заболела ме јејако нога те сам се управо вукао све до половине Маја о. год. под највећим боловима. Потписати никад није могао одрећи рад на другим општинским пословима из пошговања према бпв. председнику господ. Богићевићу. Зашто сам се задоцнио ? Пр изнајем да одкад сам стунио у општ. службу имао сам се и морао бавнтн са осталим општин. пословима. Зато остаЈем захвалан садашњем господ. Председннку који ме је за ово месец и по дана на моју устмену молбу штедио од осталих општннских иослова само да час пре нпвелање довршим. И сам посао захтевао је да га ја довршнм д до краја изведем. Сад је целокунан рад нивелације иред председништвом на оценн. Рачунајућн на свест и на нлеменитост господе одборника да ће моћи праведно оценнтн велики уложенн труд и рад иза кога излазим оболео и Финанцијски оштећен једном неочикиваном појавом.

Ипак моје ће највеће задовољство би ги и остати у томе ако овај трудан и велики рад послужи престоници керисно за све здравствеие и сабраћајне цељн. 20. Августа 1887. год. Београд. Понизни председаиштву Стеван Ча^евиБ,, ИНЖИЊКР. «» Приметбл: 1. Одмах пои однешеном реФерату повукао сам нпвелете и за остаде улице. Тако за све поднешене улнце новукао сам сам пре комисијског рада свеколике нивелете. 2. С пролећа пр. год. нивелате су н начнњени планови за улице: Миријевску, Цнгљарску и Цветну које скупа износе 735-92 м. 3. Начињени су нормални попречни профили и за улнце : Краљ-Миланову. Крагујевачку н Кнез-Милошеву.

ДРУШТВО СБ. САБЕ Главнн Одбор „Друштва св. Саве по одлуци од 2 7 априла ове год. бр. 512 приређује на дан 1 септембра (»ве године лутрију, на којој ће се извући 301 згодитак. Чист приход од ове лутрије намењен је зидању Светосавскога Дома. за друштвену школу и пансионат. Главни згодитак биће једаи виноград на топчидерском брду, или вредност његова у новцу, 150 згодитака биће у разни.и стварима, које ће се доцније појединце обзнанити, и. 105 згодитака биће у разним књигама. Лозова ће бити свега 15 хиљада, а цена је једном лозу 2 динара. На аозовима од броја 1 до броја 100 закључно изостала ]е на полеђини напомена која се налази на свима осталим лозовима и која гласи : «Лицу, које добије главни згодитак, стоји до вољв, да ирими или виноград или у готову новцу вредност која му одговара, а та је, 10000 динара у сребру » На лозовима од броја 400 закључно бројеви су рукописни, а на свима осталима печатни. Сви лозови снабдевени су печатом друштвенми Д.С.С. Бр. 533 3 маја 1889 године Председник, Тајник »Друштво Св. Саве'% Ср. Ј. Стојковић. Светодир Николајевић.

КЊИЖЕВНИ 0ГЛАС. Дате еу у штампу ПЕСМЕ ВОЈИСЛАВА ЈГ. ИДЕСОГЦА. књига ће изн.ети 16 табака. Новац треба елати г. Пери Ворићу, мл. Фактору кр. ср. држ. штампе, и књижарама: В. Валожића у Веограду и Душ. Вадожића у Нишу.

Влдсник општина беогрддскд штампано у краљевској српској државној штампарији Урддник Н. 0- ЈовааноиЋ.