Beogradske opštinske novine

БРОЈ 36

ПЕТАК 6 СЕПТЕМБРА 1839. ГОД.

ГОДИНА VII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛ43И НЕДЕЉНО ЈЕД&НПУТ НА ТДБАКУ ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину . . 6 дин. за иола године 3 дин. аа стране аемље на годину 9 дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. нара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општински суд а еве кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Ненлаћена нисма не примају се.

Г ј&му!!

ТЉСл

ГРАЂАНСТВУ ВАР.БЕОГРАДА Гласање за избор народних посланика на дан 14. ов мес, има се у Београду вршити по квартовима, дакле на шест места. Према томе пропису чл. 56-ог закона о привр. изборном реду, општиаски суд одредио је да се избор народ. посланика изврши у овим зградама: а) за кварт варошки — у основ. м. школи код саборне цркве (дубровачка улица); б.) за кварт теразијски— у теразијској основ. м. школи (улица 2 јаблана); в.) за кварт дорћолски — у основ. м. школи (душанова улица); г.) за кварт савамалски — у основ, м. школи (савска улица, преко пута кварта); д.) за кварт палилулски — у основ. м. школи (школска ул.) и ђ.) за кварт врачарски — у основ. ж. школи (крунска улица, Томаније кућа) Објављујући ово грађанству, општински суд у исто време напомиње и то да је на свакој бирачкој карти записано у коме кварту дотични бирач треба да РЛО ј СО Л Из седнице суда општине вар. Београда 1, септембра 1889, год. АБр. 559.

ФИНАНСИЈСКИ ПРОЈЕКТ. ИЗВЕШТАЈ комисије о зајму потребноме за извршење великих вар. послове. Одређена комисија од стране одбора да проучи питање, како ће општина набавити новчана средства за доводеље добре воде, извршење канализације и намирење других потреба, свршила је свој посао ; па јој је част поднети одбору свој извештај као што следује. Општина београдсга има млого врло важиих и нужних потреба. Међу свима прво место заузима доводење воде ; па друго извршење каналпзације; па треће зидање зграда за основне школе; па четврто грађење калдрме; даље, нове и подесније општинске кланице; гш суделовање општине у грађењу сместиштаза еспапе — антрпоте—; за осветлење варошп и за осигурање обала и грађење кеја и иодизање зграде за варошки суд. Све ове потребе требало би општини што је могуће пре да подмири. За подмирење овмх потреба требало би општини да има 10 до 12 милиуна динара. У одговору на питање: како општина да дође до ове потребпе суме новаца, комисија је нашла да се она може набавити само путем зајма,. Доистане остаје ништа друго, него да општина узме на зајам 12,000.000 динара рачунећи номиналну вредност; па да одплаћује главно мало но мало и да плаћа интерес. Комисији није нужно да се упушта у доказивање, како је овај зајам и уместан и праведан; јер свако зна: да општина из свог имања и ј свог прихода што га сада има, не ' може да одвоји ни мало а камо ли I

оволико колико је нужно за подмирење горе речених потреба, а после и да је праведно, да у одплати зајма и у плаћаљу интереса помогиу и идуће генерације, а не да падие сав терет иа садању. Комисија се занимала и с питањем: да ли зајам, да се учини у земљи, или на страни; или и у земљи и на страни; па се сложила да одговори иа ово питање овако: да се општина не везује ни за земљу ни за страну, него да узме зајма онамо где га под најповољнијим условима добити може. Повољни би услови били: а; ако отпла^а и интерес нс би били већи од 6 и | 0 ; б; ако курс зајма пе би био пепод 90; и в; ако би се сав зајам одплатио најдаље за 50 година. Највише се комисија занимала о јемству за уредно плаћање одплате и шггереса; јер што се нуди већа сигурност у томе, и зајам се добија повољнији. Било је више предлога за осигурање одплате и интереса. Први је иредлог био тај, да сс од сопсгвеника кућа у Веограду паплаћује извесна такса то за водовод то за, канале : 1 ; за водоводе, и то: а; од сопственика кућа које не служе за спекулативне радње по 3 паре на дан; и б; од сопственика кућа које служе за спекулативне радње по 10 пара на дан. 2 ; за канале по половину од такса под 1. тач. а. и б. Статистички ггодаци казују да у Београду има, и то: 1; лоаала ван шпекулације :