Beogradske opštinske novine

353

војсци ; 6.) Усвајање лицитације „зел. венца" ; 7.) Усгулање предузимачу направке олука и стаза у новом гробљу; 8.) Оправка пожарне зграде; 9.) Ограда старог гробља; 10.) Издавање механског рава Ивану Богдановићу 5 и Дозвола за отва рање салана.

I. Председник. Молнм нас господо, састанак је отворен. Изволте чути протокод од 17. августа (прочитан.) Имали ко да иримети гата? Пера Видакови&. Ја мислим да бп одлука о мојој интернелацији била потиунија кад би се тамо додало ово : „Пошто је г. Видаковић подиео цеиовпик млинарске радње Франца Тоболара, који он за ориђииалап озиачује, а који означује цеиу брагану с мекпљама 19.50 дипара." Тражим да се овако одлука исправи, јер су Мале Новине погрегано о томе донеле извегатај. Председник. Немам нигата протии тога. Прима лп одбор исправку. (Прима.) Има лн ко још шта да прммети па протокол (нема.) II. Пера Видаковић. Имам једно пнтаље на иредседништво Молим за реч. Предсздник. Изволте г. Видаковићу. Пера Видаковив. Интериелишем г. Председника гато он са осталим кметовима у другатву није издао проглас на грађане да је данас дан Њеног Величанства краљице Матере, те да грађанство ио могућностн обдан домове искити а увече и осветли. Ово је моја скромпа примедба с којом хоћу да дам видљива знака, да грађанп престонице нису немарни за ову ствар. Председник. Што се тиче тих празиика господо, м.и од стране општине увек очекујемо паређењо од полицајне власти. Ове године нигата нисмо добили, па с тога нисмо нигата ни паређинали. П. Видаковић. Уставом је гарантована самосталност оиштинска на првом местуЈа као нреставник и одборник онштине београдске у краљевини Србији не могу никад дозволити, да ми очекујемо од полиц. властн наређења за овакове празнике. Грађанство, чији смо ми представници, трсба само да се ангажује и овом нриликом да видљива пзраза свога ноштовања. Светозар Бохорид. 0 томе би само ово казао : Ономе коме лежи на српу и поштује тај дан као празник, нетреба нико да заповеда. Тај ће и сам без ичијег налога свој дом окнтити и осветлити. Свако заповедање одозго искључује сопствену вољу појединих а то опет пије са срца, као кад се то својевољно ради. Лањске године ја

сам на данагањи дан палио свеће, иа сам био кажњен. Ово молим да се не бележи. (Чује се : Нек се бележи) Никола Милиши^. Маните се тога говора. Имамо ми и друга посла. Пера Видакови^. Господо, ја морам да замерим и г Боторићу и г. Милпгаићу, који каже: „Да имамо и друга посла." Никола Милиши&, Ја се чудим овоме н овакоме попатпању г. Видаковића. Нема оп гата да замера. Ја и опет тврдим да пмамо преча иосла, а на шта циља данас г. Впдаковић нити је тешко разумети, нити је лепо од г. Видаковића као одборпика, да се тако понаша. То је и неучтивост ! Пера Видаковић. Ја молим г. председника да ме загатитп од неправедпих папада. Председник. Молпм вас господо. Ми смо у отвореној јавној седннци. Недозвољавам свађу. Пера Видакови!. Да ли сам ја у Палилулн па тркалишту ; или у седннци одбора престолнице краљев. СрбиЈО Господине Председниче, ја држим да г. Мплпшића за ону неучтивоСт треба да ономеиете и I да га укорите. Има разлике господо у томе: кад поједиии даје израза н кад представииштво даје звапичног израза о томе. Г. Боторић ће у томе ваљда попунити своје мпшљење. Ја господо замерам гато се од стране представппштва ошитписког иије званично објавио овај дан као свечан дан и кад ја уиућујем овако пнтање на председништво нпје право да ме нанадате, као што ме нацада г. Милишић који није добио ии реч да може говорити. Милован Р, Маринковић. Ово иитање, које јепокреиуо г. Видаковић, мепе је више нута занимало, што се у Београду ттојављују за ове две три последње годиие разие неиријатности ириликом осветљења варопш. Замисдите гата се догађа но вароши приликом осветљавања варопш. Иде дечурлија београдека гомидама улицама. Деси се да когод иије у вароши, или да ко у кућн оиаспо бодује; иди чак и да је мртвац у кући, па та кућа није осветљена, а дечурлија видећн да кућа није осветљена лупају прозоре и праве грдне неирилпке па и штете бацајући се каменицама. Једиоме момоме познаннку се десио случај, да мад није изгубио дете у колевци. Људи упалиди свеће, па кад је прошло неко време, хтели су и сами да се прошетају ; пдашећи се да се ватра не догоди погасе свеће и оду у шетњу, а дечурлија однекуд наиђе и 01'не камењем кроз прозоре у собу, у којој се дете налазидо. Због оваких случаја држпм, да ми треба да порадимо на томе, да се тај обичај искореии. У другом свету овако се не ради. Најпосде не знам како

можемо ми натерати кога да пади свеће. Ннсу сви грађани пи у стању да то чине тако често. С тога сам осветљавању домова у опште нротпван а од своје стране одајем сваку част Краљпцн матери : само хоћу да се пошта на други начии исказује, а не осветљавањем. Нротиван сам питању г. Видаковића тражећи да се преко тога питања пређе на дневпп ред. (свгјпнћк се.)

НА ПРАГУ УСПЕХА Пројект Финапсијске комисије како да се оснују чотребни извори за извршење гдавиих реФорама у нрестоницп, нубликован је у тежњп представништва да се претходно решавању саслуша и суд јавног мишљења Нема спора да је од велике важпости пптање, које обухвата исти пројект, и да је но томо потребпо чути реч оних грађапа вап одбора, чији назори могу само користити нредставништву у оваквоме једном цредузећу, које пе засеца у битие иптересе једино овога нараштаја, него ће се знатно тицати и подмлатка Њ( говога. Било би излишно доказивати како је већ крајна потреба да се приђе извршењу бар најважнијих и п^јпрсчих задатака, великих послопа општпннских, те да се једном стане на пут силиим здравственим штетама итоликим другимнезгодама, којима је стаповпиштво београд. пемилсордно изложено и по самој иеудесноти прпродпих локалних околности. У оцењнван.у неизвршених послова опште јо ирпзнато већ да на јачп покрет п стварпи иапредак наше вароши није IIи мислнти све дотле, дакле се основним реформама пе нобољшају локалне прилпке. Па ипак, и ако је до сада бпло неколико покушаја да се на једап или други начин изврше поједине од потребпих реФорама, стварио ннје ништа постизавано. — Једап за за другим покушаји, плановн н програми усиавл.ивалису се на велику и оншту штету.