Beogradske opštinske novine

380

што више у корист оиштине ако има рачуна. Ео хоће за инат да говори нека говори кад друга носда нема. Ми треба свуда да терамо на више, да нас неизигравају, п ако извучемо грбину добро, а ако не извучемо, нека трпимо што нас снађе. Раденко Драго"јеви$. Нека ирисуствују, ади не.да и узимају на себе, иарочито кад се инди, да нема веће цене. Предоедник. Боље је да држимо још једну лидитацију; — а што се тнче оних одборника што лицитирају од моје им страие хвала јер опи заиста у корист оиштине раде. Жив. Бугарчи&. Пошто се овде пријављују разна мишљења, ја сам за другу лицитацију. (Чује се: да се гласа.) Предоедник. Добро. Ко је за то да се одобри лицнтација нека каже „за" а ко је да се одреди нова, нека каже протнн" (Настаје гласање. Носле) Дакле једанајест — 11 су за а троида 3 — против. Дакле усвојена је лицптадија. VII Председник. Чујмо даље иротокол држане дацитације за криеж и претрес калдрме код Пашоне, и она је остала на Стојану Крстићу, (Прочитан.) Раденко Драгојеви^, То је тај Отојан Крстић о коме је овде цедог лета било говора, ()н је човек који н није мајстор а целог лета нам је иравио сметње. Ја небп ту лицитацију одобрио. Жив. Бугарчи^. Према цени, ја бн томе чонеку одобрио ту лпцитацију с тога, што је изгубио на калдрми код три кључа. Свет. Ботори!. Ја ни сам за то, да се одобри лицитација. То је човек, којн је летос оштетио београдску калдрму. Ја сам мишлења да се та улица на ново претресе сва, јер оно, што је тај Стојан летос урадио не вреди ништа. Дакле нека се држи друга дицитација. (Чује се: кодика је та калдрма.) Предсздник. Што се тиче количине њепе, нознато вам је да је комисија казала да има 350 метара да се крпи а 750 да се претресе. Инжпњерско оделење мора битн да се је овога нридржавало, а што су казали да се крии спгурно су нашли доста крунног камења. Она — комнсија — није ништа погрешила и ако ову лицитацију ие усвојите отићпћемо у зиму. Свет Боторић. Ио мом мишљењу треба тнова радити а одбор нек решн како хоће. Никола Ј. Михајлови&. Заиста меип је тешко да мењам услове, али се са свим сдажем са г. Боторићем за тај претрес. Криеж инје лако нп измерити, јер је то поправљено овде онде на не може да се право стање сазна, Ја сам био у једној такој комисији н видио сам да је тешко нримитп крпљепу радњу.

Никола X, Попови&. И ја би био мишљења да се та калдрма сва нретресе, јер крпеж невредн ништа. Свет. Ботори^. Комисија која изидази да нрегледа рад, има услове и лако јој је сазнати шта је урађено, а кад је крпеж, то не може да зна. Председник. Ја нисам нротиван вашем мишлењу али ако се нретресе сва, изићиће велика разлика у цени. Марко Велизари^. То стоји што вн кажете г. председниче, али кад комисија каже, да је калдрма тако искварена да треба да се претресе, онда тако и нека буде. Настас Крсти&. Та калдрма доиста треба сва да се претресе, а овоме лицитанту не треба је устуиити у рад, јер он и није мајстор него с.амо омета оиштину. Мирорад Д, Јанкови&. Гди год има да се' каква каддрма ирими "треба иоред одбоЈ)ннка н инжињер да изађе. То досад није чињено, а ми који се одређујемо не знамо. С тога би молио, да у будуће излази и ио један инжињер Председник. Дакле на нрвом месту одбор неодобрава лнцитацију, а на другом месту онај простор, који је нредложен да се покрпи у место тога, да се и он нретресе. Усваја ли одбор овако ? (Усваја.) VIII Председник. Овог часа добио сам један акт: К. Панђеле за закун нашег ирг.ва на цубок. Износим тај акт, али се о њему не може у овој седници ништа решити, док нб видимо какав однос постоји између лиФеранта меса за војску и мииистра војног, на у другој ма п ненуној . седници можемо донети оддуку. Дотде суд ће учинитн сво е. IX. Председник. Конзисторија Београдскнреко уираве спроводи одговор свештеника н тутора о измештању идн грађењу нове дорћодске цркве. Милутин Марковић. Ја се сећам да је још једном било такво пнтање нред одбор па је у извесном ираицу одговорено. Тај одговор наш треба овде сајузити п онда решити ову ствар. Свег Боторић. Ја се слажем са г. Милутином, да се иађу акта па онда да се реши што треба. Председник. Усвајате ли господо да се одложи за другу седпицу? (Усвајамо.) X. Председник. Још ирошде године добилисмо од „Кола Јахача — Књаз Михаидо" акт, којнје свима општинама послат у цел.и да би се унпсале за умемељаче. За пашу отачбииу ово је удружење мрло корнспо и пама је дужпост да се одазовемо, овакој корпсној установи.

Никола X. Пспови^. Добро сад сте преддог учннидп, иа нека остане остадо за Другу седницу. Председник. Ова је ствар бпла више пута на дневном реду н штампано је по новинама. Свет. Ботори^. Целој Србијп нознато је, да је кодо јахача корнсно за цеду Србију. Ми знамо, да свн нолажу много на то друштво. Ено и ми смо ту скоро решили да потражимо његову иомоћ закуповину коња. Предлажем, да онштина београдска уппше у утемељачки фонд његов 300 динара. Председник. Ја би био за то, да дамо округлу цифру од 500 динара. М. Еелизари^. Јесте, адп кад се зна, да је београдска онштина основала један фоид за благодјејање у част Вука Караџнћа, кад се зна да она даје сваке године 1000 дпп друштву Св. Саве, кад се зна колико оспм тога даје другпм друштвима. а зна и како су огромне њене иотребе, мисдим да јој неће нико замерити н да је за њу доста, кад да 300 динара. Председник. Усваја лп одбор ову цифру? (Усваја.) XIПредседник. Има госиодо један акт управе монопола дувана којим моли да панранимо тротоар за раденнке и то до Фабрике, како не бн ишлп зими по грдшНге блату на штету свога здравља. Милорад Д. Јанкови^. Заиста је иотребан овај нут да се паправи. Предоедник. Ја мисдим госиодо, да издамо налог нашем инжињеру да оде на лице места па да узме један нравац п направи. Свет. Боторић. Нека се додаду још два одборннка из онога краја да буду присутни. Председник. Добро. Оии нек све виде и што они иредложз да се изврши. Ја нредлажем: Раденка Драгојевића п Илпју Цветановнћа. (Усваја се.) Састанак је овај закључен.

САСТАНАК одбора општине београдске (По стенографским белвшкама) држан 9. Септембра 1881). год. у Беогриду Почетак у 67 2 часова по подне Бидн : Председнпк г. Жнвко Карабнберовнћ, кметовскп иомоћник г. Јован Антонпјевић, чдановн одбора: г. г. Никода II. Мнхандовнћ, Мидош Обркнежевић, II Булконић., 'Борђе Николпћ, Милутин Ј. Марковић, Јован Ж. Ђурнћ, Хаим Д Азријел, Н. М. Милншнћ, Д. Т. Вељковић, Никола Д. Кики, Светозар Боторпћ, Живан 1»уга, чпћ, Никола Р. Поповић, Илија Цветаионић, Др. Марко Т. Леко, Мпдован I'