Beogradske opštinske novine

443

персонала, надали смо се да ће од сада боље ићи и да ће сваки од персопа.т општипског водитп већу бригуо општинскпм пословнма, на сада изгдеда, да смо се у томе преварпли. Право да кажем, ја сам мирољубпв и трпељив, па сам трпио, алп више нећу, него морам оиет к.азати, да се неради како смо очекинали, те изгледа да се мпогп пословп општннскп врше нсто онако немарио кпо п до сада. Има пазда кориснпх решења одборсвих. којн се ннкако п не пзвршују. Докле ће то тако бптп? Предсздник. Допста треба по правнлу да ноде бригу иннспњер, одбсрници н кметови. Ја лпчно не могу да зпам, п мпслпм да опи то знају. Пзра Видакови^. И ја имам једпо питање. Никола X. Поповић. Ја мислим дајеово ванредна седнпца п не би требало сад та питања дозвољаватп. Пзра Видакови$. Г- председнпче. Крај рачупске годиие приближује се, а буџет још иије изнешен пред одбор. У колико се опомпњем раније је донета и одборсвајодлука у ком се месецу мора буџет предодбор пзнети, како бн се на време одобрило и како се ие бн трошило пдуће годнне иа рачун старог буџета. Пр едсздник. Пре краја овогамесеца нзпеће се. На томе се господо ради. Пера Видакови^. Ја би молио, да се строго 1>ади по одборскпм одлукама те да не излази као да је одбор девета руиа па свирали и да не пзгледа да су те одлуке . само мртво слово на хартијн; Председник. Добро. Изпеће се. II. Председвик. Има неколико уверења којп се траже о владању п имовноме стању извесних лпца. Чујте. (Секретар чита) За Стојана Додића: непознат; за Љубомира Убавкпћа бпв. практнканта: доброг владања, сиротног стања; за Живка Мплошевпћа колара — изјављено: непознат, за Перу Божпћа ковача: доброга в 1адања оиротног стања; за Фплина СтеФановпћа бозаџију: ненознат; за Настаса Николића таљигаша : иепознат; за Саву Карића слугу, Стенапа Јаковљевпћа трг. агента, Милана Марпнковића, Обрена Вучића келнера, Јакова Остојића терзију, Светозара Нешпћа шлосера, Арсу Ннколића разносача иовина н Милорада Калабнћа касаиина: иенознати; за Мнјајла Јанковића каФеџпју код „пауна": доброга владања п доброга стања; за Л.енку удову Лазара Крстпћа, РаФајила Симпћа шпекулаита п Косту Николпћа контролора онштинског: доброга .владања, а сиротног стања.

Бачка увереза. за Л.азара Крчевппца, Хрпсгпну Радовић, Милана Јовановпћа, Љубпду Јанковпћа, Мнлнвоја Гашића, Жпвојпна 'Бо, ђевпћа, Дпмитрнја Јовановпћа, Живојпна Протића, Мпливоја Днмитријевпћа, Милана Обрадовпћа, Милана Ђорђевпћа, Војпслава Милошевнћа, Ђорђа Карајоваповића, Бошка Богића и МилиКа Савпћа. Инјављено: сиротног стања. III. Пошто смо господо с овпм свршили, прелазнмо на дпевпи ред. На диевпом реду је извештај Фпнаисијског одбора, који је до сад трећи пут био на диевпом реду. Има реч г. Пера Впдаковић. Пера Видакови^. Од доласка онога злогласнога Бонтуа у иашу земљу, милијопп постадлше обпчна сума за моје земљаке. Да је са г. Бонтуом дошло и веће благостање у ову земљу, ја се не би чудио, алн по несрећи није тај случај п ја се морам чудити, како сада мојн земљаци н другови овде лако нзговарају дссетпне милијона динара. Узрок пашем неуснешном послу лежп у томе што су и наши претходпици хтелп па сада и мп хоће.моч од једанпут све да остварпмо, а нпко не1.е да се задовољи са оннм што је мање. Ночпњући овако у целини губп се и оио што нам јс нужно п од преке нотребе И сам г. председнпк комиспје нрнзнао је, да је извештај непотпун и с тога је исти ноиуњавао објасњавајући га на дугачко н на широко у ирошлој седпици. Већина говорнпка нотврдплп су да је пзвештај непотнун, па п сам г. Гдавшп.ћ признао је то, али вели, иемојте га одбацитн, наћп ће се људп увређени, а међутнм неће се д^ономене да је много п мпого извештаја компсијских, већина одборска одбацила, на се о 1 није нашао тада нобуђен да нз осетљпвостп на спрам члаиова комисије бранп тај нзвешгај с тога гледишта, да се људи пе нађу увређени; него је нустпо да се одбаце. Тако н. нр. онај извештај, којц ]е бпо против одкоиавања доњег градског поља, где су људима куће поткопане п остале као неке чуке. Дакле госнодо, к д сам иредседник комисије иризнаје да је швештај неиотпун и у том извештају нризнаје да се запстанеће одмах тнх 12 милијона задужптн, пего ће се то велн иостепено пзузимати за извесан број годннп,— зашто се ондатражп да се задужпмо са 12 милијона. Зашто пе би тражили мању суму са којом се могу задовољнти семо оне потребе, које су најнужније нир. водоводи и школе. За што да се тражи сума и за. каналнзацнју, ос-

ветљење и т. д. и за учашће са државом у грађењу аптрпота н утврђпвање обале. Фа ктички ми пе мојквмо све ове послове за 12 милпјопа дпна;:а нп одпочетп од једанпу т, Држнм само грађење водог.ода и п кола трајаће 3 годпне, па на што одједанпут 12 милпјопа. За пгго не би иредложнди да се учили један зајам од 2 — 2'/ а мплијона те да се направе водоводи н осн. школе. Немојте мислитн, да ово неће бпти доста. Прошле јесепп кад сам био у нрестолници наше браће Хрвата у леноме граду ! Загребу добротом иоштованога господина Худовског варошког саветника норед осталих знаменптостп вндпо сам п њп.чов водовод, ко.ји је од прплике овакав, као што ми мнсдпмо градитп п ко и нх је у прго време коштао 290.713 Форнната. Ево вам госнодо и пдан пихов да се уверите, Дакде кад је могао такав водовод да се награди за 630 хиљада дпнара, ваљда ће моћи п код нас па ма п са мало већом ценом, макар да кошта до 1Ј/ 2 мнлиј н. Поред коштања водовода н ндана ја сам добио тамонЈе ан ценовннк п наредбеник за уиотребу воде. Не треба господо да ми измишљамо како ћемо да наплаћу,емо ту употребу воде од нашнх грађана. Један предлаже по квантуму утрошене воде, дручи по броју соба. Зашто да се ми мучимо кад су људи нашлн шта је најбоље. Евоједап ценовнпк за унотребу воде у граду Загребу где Је одређена цена по квантуму воде и по броју локала н ту се наплаћује п по нужноме квантуму п но броју соба. На прпмер: овде стојн да једна соба са кујном нма права да утрошн 150 литара воде. За човека ко„и жшш у једној соби и кујии то је доста и за то ндаћа годишње 1 Фор. и 80 крајцара. То је4 /ниара. 11осле у томе је цевовнику одређено да с е собе испод 10 кв. мегара не рачупају у собе. Има људп којп живе у самој кодпби идн јазбипи. Тп не плаћају нпшта. После одредпди су људи за локале од спекудације п веће таксе итд. За што се не бп користили н мп тим нскусгвом, него износимо но нешто те да се каже као да је то пешто ново. Ја сам противан да се овај извештај комисије овакав какав је усвојн, по да с е он одбацн и иосле да се предузме кој ак да се нешто створн што може данађеодзива код грађанства када се на збор нзнесе (Чује се: врло добро). Марко Велизари^. Да бп одбор што савесније решио ово пнтање о општипскпм посдовима, он је нре/гресао до сада то питање у двема одборским седницама, и у двема конФеренцијама, у којима је доста ведики број грађана участвовао. Све што смо чулпу тим конФерепцијама своди се на ово: