Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 48.

НЕДЕЉА 3. ДЕЦЕМБРА 1889. ГОД.

ГОДИНА VII.

ЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛДЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДЛНПУТ НА ТЛБЛК7 ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину 6 дин. за нола године 3 дин. за стране земље на годину 9 дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима <> дин. пара од нрсто Нретплату ваља слати Јпутницом на општин ски суд а све кореспондекдије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не нримају се.

ПРОПИС ЗА. ИЗБОРЕ ОПШТИНСЕИХ ЧАСНИКА У БЕОГРАДУ Г. министар унутр. дела од 27. т. м. ПНр. 17178. изволео је наредити следеће: Чланом 91. законом о опгнтинама који је 25. овмес. стугшо у живот, наређено је, да се први избори ио овом закону изврше у току месеца Децембра ове године, у свим оним општинама које не мењају свој обим. Па како и општина београдска долази у ту врсту општина, и како је другим и трећим ставом првог одељка члана 12. истог закона наређено, да се у Београду врше избори по одељцима (квартовима), и да начин тога бирања проиише министар унутрашњих дела, то овлашћен овим &акоиом прописујем : А.) Први избори за општинске часнике у Београду извршиће се према прописима новога општинСгчога закона у току месеца Децембра. Б.) Начин бирања за општинске изборе у Београду, у опште биће од сада овакав: а., Списак бирачки саставиће се за сваки одељак (кварт) тако, да у списак уђу сви они који према закону о општинама имају право гдасања. а нлаћају порезу у дотичном кварту. б., За ове прве изборе бирачки одбори, по квартовима, биће састављени према члану 91. закоиа о општинама тако, да ће на дан избора 30 гласача, кад дођу у 8 сахати или мало доцније ако дотле не буде на окупу 30, изабрати четири лица за бирачки одбор. Председник сваком таком бирачком одборубићеједан одборник, кога одбор избере из своје средине. Овај избор одбор ће учинпти раније тако, да се у огласу којим се одређује дан избора означи и име одборника који ће у ком кварту бити председник бирачког одбора. Најстарији по годинама од ових одређених председника, кога ће одбор такође при изб ру самом означити и у огласу спомеиути, биће председник главног бирачког одбора, у који улазе као чланови сви председници бирачких одбора По свршеном избору председници бирачких одбора носе одма запечаћеиа акта у општину, и ту их предају одређеном председнику главног бирачког одбора

Главни бнрачки одбор, по пријему изборних акта, одмах нристуна пребројавању гласова и по свршеном иослу објављује резултат избора. Раду главиог бирачког одбора имају права присуствовати сви чланови бирачких одбора. Ако се, према ресултату, покаже, да се мора чинити ужи избор, онда ће се поступати даље у свему по одредбама закона с тим, да и за ужи или накнадни избор буду исти председници бирачких одбора. в., Према члану 19, општински ће суд, најдаље до 7. Јануара идуће године, а после и сваке године, сазвати збор да избере 8 лица и 2 замењеника за сваки одељак, од ко]их ће ошитински одбор после коцком за сваки случај бирати бирачки одбор за тај одељак. Избор ових лица вршиће се у сваком кварту самостално. Бирачки одбори за ирви избор ових лица биће они исти, који и за први избор општинских часника. Пзборна лица сваки ће бирачки одбор саопштити пиомено, преко иредседника општинског суда општинском одбору који ће од тих после коцком бирати бирачки одбор кад затреба. (чл. 19.) Председник бирачког одбора, у свакоме кварту, биће један одборник кога одбор општински коцком одреди. Остали поступак остаје исти онај; као и за ове прве изборе, који ће се у току овог месеца извршити с тим изузетком, што ће у главном бирачком одбору председаваги увек иредседник општинског суда, кад год није у питању било његов избор било каква ствар која се лично њега тиче. У тикоме случају, у главноме бирачкоме одбору председава годинама најстарији одборник. Председник главног бирачког одбора, нредседници бирачких одбора, као и сви чланови бирачких одбора увек ће се у огласу којим се збор сазива, ггоименце означити. Избор општинсксг одбора има се извршити такође у току месеца Децембра но тако, да се одбор не бира пре но што се изврши и коначно расправи избор председника, кметова и кметовских помоћника. При овим изборима, на нослетку ваља имати на уму још околност, да пошто је друго полгође ов. г.