Beogradske opštinske novine

40»

или су инвалиди, или оии, који примају милостии.у из државне касе.

Немају право гласања на општинскоме збору : 1., они, кОјП су осуђени због злочинства, докле своја права не поврате, илм који су лишени грађанске части, за време пресудом одређено, као и опи који су осуђени због преступа, који бешчасте и јавни морал вређају. док не прође година дана од дана издржане казне ; 2, који се налазе под судским ислеђењем за дела под 1 наведена; 3, који су пали под стециште за време док стециште траје; 4, који су под полицијским надзором ; и 5, који ма крлико Дугују у име порезе осим текућег полгођа. Но како је друго полгође ове год. продужено до нрвог Јануара но закону о изравнању рачунске годпне с календарском, право гласања на овоме збору имају сви они грађани, који су платили порезу за прво полгође ове године. ОФицири и војници сталнога кадра не учествују по 16-ом члану закона у саветовању општинскога збора.

Доказ за довољно и уредно плаћени порез само је порезна признаница или оверен извод из књига у које се заводм плаћање иорезе. По другом ставу 3-ће тачке с 22-ог ч ана закона па збору, може гласати само они бирачи, који су увршћени у азбучни списак бирачки. Збор овај почеће у 8 часова из јутра а бирачи могу долазити на пзборпо место до 6 часова у вече

тачно, у које ће време нрестатн даље нуштање гласача на биралиште. Гласање ће се вршити но одељцима варошким, и то на овим местима: а) за кварт варошки — у основ. м. школи код саборне цркве (дубровачка улица); б.) за кварт теразнјски — у теразијској основ. м. школи (улица 2 јаблана); в.) за кварт дорћолски — у основ м. школи (душанова улица); г.) за кварт савамалски — у основ. м. школи (савска улица, преко пута кварта); д.) за кварт палилулскп — у основ. м. школи (школока. ул.) и ђ.) за кварт врачарскп —■ у оспов. ж. школи 'крунска улица, Томаније кућа) За председпике бирачкпх одбора одређени су ови одборници: Г. г. НИКОЛА X. ПОПОВИЋ за кв. палнлулски ТОДОР Ј. МИЈАЈЛОВИЋ за кварт варошки МИЛУТ. Ј. МАРКОВИЋ за кварт теразијски СВЕТОЗАг* МИЛОЈЕВИЋ за кварт врачарски МАРКО ВЕЛИЗАРИЋ за кварт дорћолски ДИМ. ЋИРКОВИЋ "за кварт савамалски. За иредседника главног бирачког одбора наименован је председник палплулског одбора г. Ннкола Ха1ЈИ Поповић, као најстаријп по годинама.

Објављујући све ово грађанима вароши Веограда, општински суд позива их да учине нреглед састављених азбучних спнскова пуноправних бирача ради уверења да ли су свп способни бирачи у спискове уписани. Списковп су нзложени у благајноме оделењу.

лазити на пзборпо место до 6 часова у вече ! опискови су пзложени у олагајноме оделењу. Од стране Суда општине варонш Београда 6. Декем. 1889. АВр. 891.

РАДБА 0ПШТИН0К0Г ОДБОРА ВАНРЕДНИ ССТАНАЕ О г ДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (По стенограФоким белешкама држан 24. Октобра 188». год. у Веограду. Почетак у 6'/ 2 часоиа по нодне. (СВРШЕТАк) П. Видакоаи!. Овај начин оиравве возова не ваља као што се дааас врнш ; а чини М11 се исто тако ће аам бнти у буд_\ће. Ми ћемо цмати оиет онакве нсте кубуре са тим иредузимачем као и до сада. Еод њега ће возови леаттгно неколико недеља иа н по месед, два дана. Комиспја иеће нзићи сваки ну г кад треба н т. д. Сад вн усвојнте како знате.

Предоедник. Ја вас молпм да одредцте стручие људе у комиснју, а она ће надамо се вршпти дужност баш како треба. Само да ди се нрнма ова лпцихацпја ?, К. Главини^ Ја нрнмам, јер су занста тежи услови но до сада п више ће нматн да се ради; али могло би у исто време, да се од 1 Новембра ове годпне до 1 Новембра идуће годпне водп белешка шта се даје на онравку те да моасемо да ухватпмо рачуна о тпм оправкама. (Одобравање). Предоедник. Добро госиодо — то мо;ке да буде. Дакле има ли ко да је противан овој лпцптацији за возове ? П. Видакови&. Ја сам противан. Предоедник. И.малн још ко ? Жив. Бугарчиа- И ја сам протпван кад се у условпма није казало све шта има да се пзради него у опште се велп ренарације а знамо како то пде -т- неће ои да

изменн сву кожу на Фпјакеру него ће да закрпн, па то ти је ре. арацнја. Председник. Има ли још ко да је против ове лицнтацнј ■ ? (Нема) Ов. Карапепшћ. Ја не бп пристао само на опо да командир пожарне чете вбДи ту некп надзор. К. Главиниб. Треба да се пма парочпта нњага где ће се заводптн свака оправка да се зна у, чему је п кад је извршена. Осим тога у ове услове треба да се ставн и то да једаи члап компспје потннше требовање за оправку. Предоедник. Ја не би то нримпо јер бн на тај начпн мењали услове једно страно, — него, можемо уз комисију увек одредити и јеДног км етовског .иомоћи нка, а овај ће иматтг да надгледа те оиравке. (Врло добро). • . Дакле дајте трн човека ,ча комнспју.