Beogradske opštinske novine

ЕРОЈ ЛО.

НЕДЕЉА 17. ДЕЦЕЛБРА 1889. ГОД.

ГОДИНА VII.

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ЈШАза: недељно једлнпут нл таб А ку ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину 6 дин. за нола године . ...... 3 дин. аа 1-тране аемље на годину 9 дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цеиа је огласима (> дии. иара од врсте НретплаЈу ваља слати упутницом па општин ски суд а све кореспонденције на уредникп РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неилаћена иисма н« иримију се.

Гра^анетву вар. Београда.

Ј1а оспову члана V) 1. повог закона о општинама н проннса Госнодина Министјза унутрашњих дела од 27. нр. мсо. ГШр. 17.178, нрви изборм општннских часника у Београду имају се нзвршити у току овога месеца. Према томо н обзиром на 22. члан пстога закона, Одбор онштино београдске у седници 5. ов. м. решио је да се на дан Тридесегирвога Декежбра држп ОПШТИНСКИ ЗБОР и на њему извршп пзбор 32 одборњша п 16 заменика према 4-ој тачци 53. п носледњем ставу 58. члана закона о општинама. Ко може бити бнран за опшгинскога одборника или заменкка пзложено је у 56-ом и 57-ом члану зак. о општинама. Право гласања на онштинском збору имоју сви пунолетни чланови општине, који нлаћају 15 дип год. непосредне порезе, а који ннсу под старател,ством, или који по пронисима чл. 16. и 17. овог закона нраво гласања немају или су га изгубили. У задрузи имају нраво гласања на збору сви пуиолстни задругари, ма сви скупа неплаћали 15 дпнара неиосредне порезе, ако нису члапом 16 и 17. изузети. Тако исто имају право гласања и она лица која су ослобођена од плаћања порезе по чл. 61. тачке в. и г. закона о непооредноме норезу, што су постала неспособна, за рад, или су инвалиди, или они, који примају милосгињу из државне касе. Немају право гласања на општинскоме збору: 1., они, који су осуђени због злочпнства, докле своја права не поврате, иликоји су лишени грађаиске части, за време пресудом одређено, као и они који су осуђени због преступа, који бешчасте и јавпи морал вређају. док не ирође годииа дана од дана изс држане казне ; 2, који се налазе нод судским ислеђењем за дела иод 1 наведеиа; 3, који су нали под стециште за време док стециште траје;

4, којп су под полицијским надзором ; и 5, који ма колико дугују у нме порезе осим текућег полгођа. По како је друго полгођо ове год. продужено до првог Јануара но закопу о изравнању рачунске године с календарском, праио гласања па овоме збору имају сви онн грађани, којн су нлатили порезу за прво полгође ове године. Официри н војппци сталнога кадра пе уч.еотвују но 16 -ом члапу закона у саветовап>у општппскога збора.

Доказ за довољно и уредно плаћеип порез само је норегша нрпзианнца «ли овсрен извод из књига у које се заводи плаћање иорезе. ГГо другом ставу 3-ће тачке 22-ог ч .ана закона на збору може гласатн само они бирачи, који су увршћени у азбучни сиисак бирачки. Збор овај почећс у 8 часова из југра а бирачп могу долазити на пзборпо место до 6 часова у вече тачно, у које ће време престати даље нуштање гласача на биралитте. Гласање ће се вршпти по одељцима варошким, и то на овим местнма: а) за кварт варошки — у осиов. м. школи код саборне цркве (дубровачка улица); б.) за кварт теразпјски — у теразијској основ. м. школи (улица 2 јаблана); в.) за кварт дорћолски — у Основ м. школи (душаиова улица); г.) за кварт савамалски — у основ. м. школи (савска улица, иреко пута кварта); д.) за кварт палилулскн — у оспов. (школска ул.) п 1).) за кварт врачарскп — у основ. !крунска улица, Томаније кућа) За председиике бирачкпх одбора одређени су овн одборници: Г. г. НИКОЛА X. ПОПОВПЋ за кв. налилулски ТОДОР Ј. МШАЈЛОВИЋ. за кварт варошки МПЛУТ. Ј. МАРКОВИК за кварт теразијскп

м. школи

ж школи