Beogradske opštinske novine

БРОЈ 4.

ГОД. VIII.

ЕЗ.иза недељно једднпгт нл тлблкг ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину ......... б дин. за пола године ... ..... 3 дин. за стране земље на годину ... 9 дин. 'Гчгчи; ....лмм«

Цена је огласима (> дин. иара од врсте Претплату ваља сдати упутницом на општписки суд а све кореспонденп;ије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неилаћена иисма ие примају се.

I) И.4Ш1

ГРАЂАНСТВУ ВАР. ВЕГРАДА На основу члана 26. закона о општинама, установљено је место ]ош једног члана Суда, које се од.мах има иопунити. Тако псто решено је и дч се изврши накнадни пзбор других грађана на место: г.г. Николе Вулковића члана суда, Димитрија Ђирковића и Тод. Ј. Мијаиловића, одборника, Ђоке Николајевића — Хаџи и Милоша Обркпежевића, заменика, који су по члану 32. и 62. закоиа о огиптинама из показаних узрока ослобођени од кметске и одборничке дужности. Према овоме општински Суд на основу одлуке општинскога одбора из седнице од 12. ов. мес. позива грађане вароши Беогрзда да 28. Јаунара т. г. дођу на ОПШТИИСКИ ЗВОР и изврше избор : а) два члана Суда б) два одборпика и в) два заменика — одборника.

Збор ће се држати по одељцима варошким а почеће у 8 часова из јутра. Бирачи могу иа зборна места долазити до 12 у нодне и од 2 до 6 часова по подне, у које доба престаје пуштање гласача на биралиште. Снискови бирачки изложени су у благајноме одељењу општинскога Суда те их грађани могу разгледати све до дана избора. Изборна места за овај збор биће : а) за кварт варошки — у основној мушкој школи код саборне цркве (дубровачка улица). б.) за кварт теразијски — у теразијској м. школи (улица 2 јаблана); в.) за кварт дорколски — у основној мушкој школи (душанова улица); г ) за кварт савамалски — у основној мушкој школи (савска улица преко пута кварта); д.) за кварт далилулски — у основној мушкој школи (школска улица) и ђ.) за кварт врачарски — у осн. мушкој школи (пријепољска улица, спроћу вој-болнице). Бирачки одбори објавиће се засебно. Од отране Суда општнне варошн Боограда 17. Јануара 1890 год. АБр. 37.

ПОЗИВ ПОРЕСНОГ ОДБОРА Порески одбор за варош Београд образовао се и отпочео свој рад, да раснореди порез на грађанство за 1890. рач. годину. На основу чл. 32-ог закона о непосредном порезу, позива се овдашње грађанотво, да поднесе пореском одбору пријавне пореске листе до 31-ог ов. месеца. Да би се пријам ових листа олакшао и убрзао наређује се, да сваки своју листу прсда порезнику онога кварта у коме станује. Свака пријавна листа треба да је снабдевена таксеном марком од 30 пара динарских. Оне ће се примати сваког дана од 8 —12 ире и од 2 — 5 сати по подне. Сваки грађанин треба за се да иоднесе пријавну листу, коју ће тачно према своме имовном стању попунити. За масе — пупилне и банкротске — дужни су да учине пријаву њихови старатељи; За оне, који нису овде, њиховп пуномоћници; За правне личности, — управници установа; За жену или децу, — муж, односно отац. Газде и мајстори одговарају за гхорез својнх млађих. С тога се на основу члана 56-ог поменутог закона позивају, да своје млађе : слуге, слушкиње, калФе и т. п. особено пријаве пореском одбору. У чл. 86-том закона о непосредном порезу прописана је казна за оне, који се у остављеном року не би пореском одбору нријавили. Уједно обраћа се иажња грађанству на. законска наређења о савесности пријаве. Тешке су законске последице за оне, који не би истинито своје стање пријавили. А на случај, да се у истинитост иечије пријаве посумња, одбор је власан, да сам даје оцене о стању сваког таквог пријавника. Тога ради умољава се грађанство, да својој дужности савесно одговори, како одбор не би био нринуђен да нрема сумњивим пријавницима употреби право, које му прописи закона дају. Да би се пријавне листе што тачније попуњавале, овде се, поред упута који је издао господин министар Финанције 10-ог Фебр. 1888 год. ПРбр. 2910, следеће објашњава: 1.) Трговци, занатлије и индустријалци, поред осталих облика пореза, плаћају још и порез на капитал уложен у радњу.